Teraz jest wtorek, 25 czerwca 2019, 07:57




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 ProCoder 3 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: poniedziałek, 9 stycznia 2012, 18:07
Posty: 11
Post ProCoder 3
Witam,

Czy jest w stanie mi ktoś podpowiedzieć jak używać tego programu by nie wyświetlał się na końcu tworzenia pliku napis: DV Reader: Nieprawidłowy format pliku. ?

Dzieje się tak tylko i wyłącznie przy ustawieniach 2 pass VBR zarówno przy tworzeniu pliku mpeg jak i plików TS.

Długość materiału: 63 min
DV Mode: Standard DV
Video From Size: 720x576
Interlacing: Lower/Bottom Field First

i jeszcze różne inne które mogę podać.


poniedziałek, 23 lipca 2012, 13:32
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 15 grudnia 2008, 18:08
Posty: 594
Lokalizacja: woj. Śląskie
Post Re: ProCoder 3
Użyj ustawień CBR i będzie bez problemu.

_________________
Canon C100 mk2, Canon 5D mk4, PANASONIC AG-AC90EJ,


poniedziałek, 23 lipca 2012, 17:58
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: poniedziałek, 9 stycznia 2012, 18:07
Posty: 11
Post Re: ProCoder 3
Chyba będę musiał. Tylko po co w takim razie jest kalkulator bitrate, który przy takiej długości filmu podaje 2 pass VBR. No i prawdopodobnie jakość materiału była by lepsza..


poniedziałek, 23 lipca 2012, 21:39
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 15 grudnia 2008, 18:08
Posty: 594
Lokalizacja: woj. Śląskie
Post Re: ProCoder 3
Nie zawsze VBR znaczy lepsza jakość, jeśli materiał jest statyczny i jasny to VBR daje rady ale jeśli masz bardzo dynamiczny materiał to lepiej wybrać CBR jeśli twój materiał ma 63min tak jak pisałeś to nie zauważysz różnicy pomiędzy VBR i CBR.

_________________
Canon C100 mk2, Canon 5D mk4, PANASONIC AG-AC90EJ,


poniedziałek, 23 lipca 2012, 23:41
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: poniedziałek, 9 stycznia 2012, 18:07
Posty: 11
Post Re: ProCoder 3
hmm, tym razem tak muszę postąpić ale jeśli nie rozwiąże tego tematu definitywnie to historia się powtórzy przy każdym dłuższym filmie, a takie lubię kręcić. Przecież z np. 70 min nie będę robił 2 płyt po 35 min :-(

Tak się zastanawiam, czy ma to jakieś znaczenie że film jest nagrany w formacie 4:3, nie wiem strzelam.


wtorek, 24 lipca 2012, 11:24
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 15 grudnia 2008, 18:08
Posty: 594
Lokalizacja: woj. Śląskie
Post Re: ProCoder 3
Raczej nie ma to znaczenia, ja na prokoderze3 robiłem 100min bez problemów na jednej DVD w CBR

_________________
Canon C100 mk2, Canon 5D mk4, PANASONIC AG-AC90EJ,


wtorek, 24 lipca 2012, 11:45
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: ProCoder 3
300 tez mozna zrobic bez problemow :)


wtorek, 24 lipca 2012, 11:46
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: poniedziałek, 9 stycznia 2012, 18:07
Posty: 11
Post Re: ProCoder 3
Dzięki za konstruktywne wypowiedzi


wtorek, 24 lipca 2012, 21:37
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: wtorek, 17 stycznia 2012, 15:54
Posty: 52
Post Re: ProCoder 3
Nie próbowałem do tej pory pro coder3 . Czy jakoś wypuszczonego video z pro codera jest wyższa niż powiedzmy tego z sony vegas pro.
Głównie chodzi mi o jakość dvd . Czy widać to gołym okiem? :)


czwartek, 26 lipca 2012, 19:25
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 10 sierpnia 2010, 16:24
Posty: 444
Lokalizacja: Mazury
Post Re: ProCoder 3
tak widać, warto nim sie zainteresować

_________________
szczęsliwej drogi już czas...


czwartek, 26 lipca 2012, 23:27
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: wtorek, 17 stycznia 2012, 15:54
Posty: 52
Post Re: ProCoder 3
Jak na razie jestem rozczarowany ,ale mam nadzieje ze coś źle robię .
Poprawę jakości nie widzę wcale .
Po kolei :
sciaglem frameserver
W vegasie zaznaczyłem render as
Debu ModeFrame Server
Potem otwieram Procoder3 i zasysam plik video.
Czy może ktoś mi doradzić jakie powinny być ustawienia w procoder3 żeby z AVCHD 1080 50i przerobić na format dvd (z najlepsza możliwa jakością).

Zauważyłem ze ten sam plik wypluty z vegasa (preset vegasa dvd) ma wielkosc 58mb a wypluty z procodera 53mb , sadziłem ze będzie odwrotnie ,lepsza jakość powinno więcej zajmować.
Również sam render trwał szybciej w vegasie niz w procoder3.

W procoder3 użyłem gotowego presetu DVD
MPEG2 DVD-PAL (mastering quality)
W presecie tym tylko zmieniłem Aspect ratio z 4:3 na 16:9
Nic poza tym więcej nie ruszałem. Jest tam zakładka advance ,może tam coś powinienem zmienić ????

Na końcu otworzyłem architecta i wrzuciłem nagranie renderowane przez procodera3 i z samego vegasa (main concept mpg2)
Architect tylko przeliczył nic nie renderowal ponownie , czyli dobrze.
Wypalona plyta na stacjonarnym odtwarzaczu dvd nie pokazała w żaden sposób wyższości procodera3 nad tym co sam vegas pro oferuje .


Załączniki:
2.jpg
2.jpg [ 94.09 | Przeglądane 233 razy ]
procoder3jpg.jpg
procoder3jpg.jpg [ 313.53 | Przeglądane 233 razy ]
sobota, 28 lipca 2012, 02:15
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 10 sierpnia 2010, 16:24
Posty: 444
Lokalizacja: Mazury
Post Re: ProCoder 3
ja nie bawię się w szczegółowe ustawienia (procoder) , włączam wizarda i tylko ustawiam bitrate i tyle.

_________________
szczęsliwej drogi już czas...


sobota, 28 lipca 2012, 08:37
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 15 grudnia 2008, 18:08
Posty: 594
Lokalizacja: woj. Śląskie
Post Re: ProCoder 3
Potwierdzam vgrzes, jak używałem ProCodera z Ediusem 5.51 to też jako wizard i nie było żadnych problemów.

_________________
Canon C100 mk2, Canon 5D mk4, PANASONIC AG-AC90EJ,


sobota, 28 lipca 2012, 11:20
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: poniedziałek, 9 stycznia 2012, 18:07
Posty: 11
Post Re: ProCoder 3
amelka, niestety niewiele się tutaj dowiesz o tym programie. Albo Ktoś w ogóle go nie używa, albo w ogóle nic w nim nie ustawia - w każdym bądź razie z mojej kilkutygodniowej walki z tym programem stwierdzam, że jakość wypuszczanego pliku z MPEG-2 (czy Video TS)jest o wiele lepsza anieżeli od tego samego pliku z programu Corel Video Studio..

Zauważyłem ze ten sam plik wypluty z vegasa (preset vegasa dvd) ma wielkosc 58mb a wypluty z procodera 53mb , sadziłem ze będzie odwrotnie ,lepsza jakość powinno więcej zajmować. - nie ustawiałeś w ogóle bitrate, nie ustawiałeś Bitrate Type, Audio-Basic, itp.

Jak pomogli mi chłopaki(dziewczyny) z Filmowiec.pl tak i ja Ci pomogę:

http://dvd-hq.info/bitrate_calculator.php - to powinno Ci pomóc i wiele wyjaśnić. Napisz jak efekty.


Pozdrawiam


sobota, 28 lipca 2012, 12:07
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 20 lutego 2006, 22:29
Posty: 672
Post Re: ProCoder 3
ProCoder 3 jest encoderem leciwym i od kilku lat nie jest rozwijany. Na dzisiaj ma problemy z przeliczaniem z plików AVCHD.
Ale to nie tylko od niego zależy jakość wynikowa materiału DVD. Najważniejszym parametrem mającym wpływ na jakość, i o którym w historii tego forum nikt nigdy nie wspomniał jest ....


sobota, 28 lipca 2012, 12:30
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL