Teraz jest środa, 19 czerwca 2019, 17:45




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
 wideo dla telewizji jaki kodek 
Autor Wiadomość
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: środa, 3 sierpnia 2005, 16:37
Posty: 102
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Post wideo dla telewizji jaki kodek
TV wymaga

kodek: XDCAM HD, MPEG2 (50Mbit/s) 4:2:2 (PAL HD 1080i)
25 klatek/s (fps)
Rozdzielczość obrazu: 1920(H) x 1080(V) pixeli
Interlace, górne pół-pola
głośność -23LUFS (zgodnie z rekomendacją EBU R128/ITU BS.1770-2)
audio zapisane w dwóch pierwszych kanałach dźwiękowych (stereo)
częstotliwość próbkowania audio: 48 kHz
rozdzielczość próbkowania audio: 16 bitów

ale żeby było rozszerzenie .mov

Jak to wypuścić z Premiere lub konwertorować????


środa, 12 września 2012, 19:03
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 27 grudnia 2009, 21:26
Posty: 1027
Post Re: wideo dla telewizji jaki kodek
Do TVN?
Tam jest domyślnie albo/albo w specyfikacji.
Surówka XDCAM HD itd.
.mov po montażu FCP.

To jest chyba jasne:
Cytuj:
MPEG2 (50Mbit/s) 4:2:2 (PAL HD 1080i)
25 klatek/s (fps)
Rozdzielczość obrazu: 1920(H) x 1080(V) pixeli
Interlace, górne pół-pola
głośność -23LUFS (zgodnie z rekomendacją EBU R128/ITU BS.1770-2)
audio zapisane w dwóch pierwszych kanałach dźwiękowych (stereo)
częstotliwość próbkowania audio: 48 kHz
rozdzielczość próbkowania audio: 16 bitów


Po prostu zadzwoń do działu technicznego i dopytaj.
A tak w ogóle, która wersja Premiere?


czwartek, 13 września 2012, 00:41
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: środa, 3 sierpnia 2005, 16:37
Posty: 102
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Post Re: wideo dla telewizji jaki kodek
Adobe Premiere Pro CS5

pliki wideo mam z Canon DSLR 60D rozszerzenie .mov

W specyfikacji jest

QuickTime z rozszerzeniem „ .mov ” z audio
kodek: XDCAM HD, MPEG2 (50Mbit/s) 4:2:2 (PAL HD 1080i)
25 klatek/s (fps)
Rozdzielczość obrazu: 1920(H) x 1080(V) pixeli
Interlace, górne pół-pola
głośność -23LUFS (zgodnie z rekomendacją EBU R128/ITU BS.1770-2)
audio zapisane w dwóch pierwszych kanałach dźwiękowych (stereo)
częstotliwość próbkowania audio: 48 kHz
rozdzielczość próbkowania audio: 16 bitów

W AP jak dam export media to mogę wybrać albo:

-format -XDCAMHD 50 pal 50i video codec: XDCAMHD 50 pal (4:2:2) rozszerzenie .mxf

albo

-format -Quick time ale nie mam tam kodeka XDCAMHD rozszerzenie .mov

co to znaczy? jak napisałeś " .mov po montażu FCP"

rozjaśnij mnie trochę.


czwartek, 13 września 2012, 10:46
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 10 lutego 2010, 16:30
Posty: 371
Post Re: wideo dla telewizji jaki kodek
I montujesz dla tv, tak. Niezle.
A odpowiedz mi na jedno pytanie. W jakim celu potrzebny ci plik z rozszerzeniem .mov skoro tv zyczy sobie mpeg2 ?


czwartek, 13 września 2012, 12:17
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 10 lutego 2010, 16:30
Posty: 371
Post Re: wideo dla telewizji jaki kodek
ewistafo napisał(a):

TV wymaga
kodek: XDCAM HD, MPEG2 (50Mbit/s) 4:2:2 (PAL HD 1080i)
25 klatek/s (fps) ....


Sam to napisales powyzej, stad moje pytanie.


czwartek, 13 września 2012, 12:23
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 23 stycznia 2006, 15:20
Posty: 2031
Post Re: wideo dla telewizji jaki kodek
BP777 napisał(a):
W jakim celu potrzebny ci plik z rozszerzeniem .mov skoro tv zyczy sobie mpeg2 ?

http://gfx.tvn.pl/downloadsFile/00/03/3 ... niczne.pdf


czwartek, 13 września 2012, 13:08
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: środa, 3 sierpnia 2005, 16:37
Posty: 102
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Post Re: wideo dla telewizji jaki kodek
To warunki

http://gfx.tvn.pl/downloadsFile/00/03/3 ... niczne.pdf

i tam jest

QuickTime z rozszerzeniem „ .mov ” z audio
kodek: XDCAM HD, MPEG2 (50Mbit/s) 4:2:2 (PAL HD 1080i)
25 klatek/s (fps)

koledzy piszą że .mov nie oznacza kodeka tylko kontener do którego można wrzucić różne pliki filmy, gify animowane, jpg. Nie wiem co to znaczy i jak rozgryść tą łamigłówkę.

Do TV nie montuje ale otarłem się o taką akcję, a że lubię wiedzieć to pytam.
A nuż będzie potrzeba.


czwartek, 13 września 2012, 17:36
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 23 stycznia 2006, 15:20
Posty: 2031
Post Re: wideo dla telewizji jaki kodek
Przecież podali zarówno kontener jak i kodek, więc co tu jest niejasne?


czwartek, 13 września 2012, 17:59
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: środa, 3 sierpnia 2005, 16:37
Posty: 102
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Post Re: wideo dla telewizji jaki kodek
Drogi przyjacielu

Eksportuje z AP kodek XDCAMHD 50 pal i.t.d. i mam film.mxf czyli z rozszerzeniem mxf a w specyfikacji piszą że ma być .mov , czyli jak to film.mxf wsadzić do .mov czym konwerterem jakimś, jakieś paramtry exportu zmienić żeby kodek był XDCAMHD a rozszerzenie .mov.

Ratunku.


czwartek, 13 września 2012, 20:21
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: wideo dla telewizji jaki kodek
a czy czasami ten kodek nie jest tylko na macu dostepny ?


czwartek, 13 września 2012, 21:10
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 27 grudnia 2009, 21:26
Posty: 1027
Post Re: wideo dla telewizji jaki kodek
ewistafo napisał(a):
Ratunku.

Nie panikuj. Masz i tak najpierw wysłać próbkę, właśnie po to
by mieli przyjemność Cię zrugać. Bo zasłużyłeś.
Posiwiały napisał(a):
Tam jest domyślnie albo/albo w specyfikacji.

Czemu ja muszę cytować sam siebie?!

Albo 1. kodowanie Quick Time w kontenerze .mov z audio
albo 2. XDCAM HD, kodowanie MPEG2 (50Mbit/s) 4:2:2 (PAL HD 1080i)

i tu do wyboru jest kontener MXF albo .mpg
MXF jest w Premiere dopiero od wersji 5.0.2

Reszta parametrów w obu wariantach zgodna z opisami
na żółtym tle w PDF-ie. Od siebie dodam "Intraframe-only"

Tak w ogóle to wchodzisz goły w pokrzywy. Jeśli nie montowałeś
pod waveform i wektoroscop, i nie trzymasz parametrów,
to będziesz zdawał jak na Prawo Jazdy. Do... skutku.


czwartek, 13 września 2012, 22:05
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: wideo dla telewizji jaki kodek
to napisz jak to ustawic w eksporcie bo ja tez jestem ciekawy


czwartek, 13 września 2012, 22:42
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 23 stycznia 2006, 15:20
Posty: 2031
Post Re: wideo dla telewizji jaki kodek
Posiwiały napisał(a):
Albo 1. kodowanie Quick Time w kontenerze .mov z audio
albo 2. XDCAM HD, kodowanie MPEG2 (50Mbit/s) 4:2:2 (PAL HD 1080i)

O to chodzi, że to ma być XDCAM HD w kontenerze MOV.


piątek, 14 września 2012, 00:48
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 27 grudnia 2009, 21:26
Posty: 1027
Post Re: wideo dla telewizji jaki kodek
Pinto, ale ty tak interpretujesz PDF-a,
czy w dziale technicznym TVN-u
powiedzieli że nie może być MXF? tylko .mov
No nie chce mi się wierzyć...


piątek, 14 września 2012, 01:30
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: wideo dla telewizji jaki kodek
autor tematu pytal konkretnie... wiec wypadaloby sie odniesc do tego o co pytal


piątek, 14 września 2012, 02:22
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 9 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL