Teraz jest wtorek, 25 czerwca 2019, 07:57




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
 kwadraciki i inne śmieci po skompresowaniu avi 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 28 kwietnia 2003, 15:17
Posty: 10
Lokalizacja: Kielce
Post kwadraciki i inne śmieci po skompresowaniu avi
powiedzcie jak z tym walczyć.
Po skompresowaniu DVAVI AP 6.5 divix'em na filmie powstają kwadraciki itp. robaczki głównie w scenach ruchomych.

przy kodowaniu na WMV, MOV czy MPG problem ten nie wystepuje.

Moje zasoby to:
AMD 1800+ 512DDR GF4 Win XP Pro[/img]


piątek, 19 września 2003, 14:32
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 17 marca 2003, 22:34
Posty: 426
Post 
Poczytaj tu na forum wątki dotyczące przeplotu lub inaczej interlace. Napewno znajdziesz lekarstwo na te "robaczki".

_________________
hi-rek


piątek, 19 września 2003, 17:53
Zobacz profil
Nowy
Nowy
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 28 kwietnia 2003, 15:17
Posty: 10
Lokalizacja: Kielce
Post 
Witam

niestety po zlikwidowaniu przeplotu przy probie kompresji w A. Prem. znów powstaja kwadraciki itp. smieci a nawet avik zaczyna się zacinac.

Ciekawy jest fakt ze kompresja w Virtual Dub'ie owych kwadracików i smieci nie wnosi do avi'ka

jeśli widzicie tylko jakies zrodlo "tego" zla to piszcie
bede wdzieczny za wszelka sugestie

pozdrawiam


poniedziałek, 22 września 2003, 15:31
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post rada
Bert_S napisał(a):
Witam

niestety po zlikwidowaniu przeplotu przy probie kompresji w A. Prem.
...bede wdzieczny za wszelka sugestie

pozdrawiam


Hołk

... może to słaba rada ale im większy "KOMBAJN" tym gorszy efekt ...

od pewnego czasu sam zabawiam się materiałem zrzuconym na dysk ... będąc laikiem w te bierki chciałem ograniczyć się do jednego programu w którm wykonałbym wszystko co potrzeba ... mój Pinnacle Stiudio nie dawał zadowalających efektów .. jakość była tak marna że czytając owe forum zachodziłem w głowę dlaczego ... :?: za radą kolegów swoją zabawę w PS ograniczam do przechwytu ... obrobieniu (przejścia itp) ...i wygenerowaniu pliku avi w formacie DV ... następnie program Virtual Dub i kodek XviD (2pass)... i w efekcie końcowym dostałem coś z czego jestem wreszcie zadowolony... :D


środa, 24 września 2003, 12:05
Nowy
Nowy
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 28 kwietnia 2003, 15:17
Posty: 10
Lokalizacja: Kielce
Post 
Witam :D
Dzięki za odpowiedź
Wracając do mojego problemu to odinstalowanie wszelkich Divx'ów, G. Knot'a oraz A.P. (razem z czyszczeniem w rejestrach), następnie ponowne zainstalowanie G.Knota v. 0.28.5 i A.P. przywróciło możliwość kodowania w A.P.

Całkowicie się z tobą zgadzam, że programy typu P.S. czy A.P. są kiepskim narzędziem do kodowania pod względem efektywności i czasochłonności. Lecz w moim przypadku czynnikiem skłaniającym do pośredniej kompresji jest brak wolnych przestrzeni dyskowych :(

a schemat tej operacji wygląda tak:

DV -> DVAVI->AVI(mocna kompresja)-> montaż -> AVI (końcowe)

mam nadzieję że uda mi się dokupić dysk (w najbliższym czasie) i montaować na DVAVI

pozdrawiam


środa, 24 września 2003, 16:13
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL