Teraz jest środa, 19 czerwca 2019, 09:05




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
 jak skompresowac? 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 23 września 2003, 14:18
Posty: 2
Lokalizacja: Gdańsk
Post jak skompresowac?
Problem jest nastepujacy, zrzucilem obraz z tasmy programem ULEAD STUDIO 6 (bo taki mialem do karty) przerenderowalem i zapisalem jako *.avi. Plik zajmuje 1,6GB a ma 11 minut. Nie moge skompresowac tego pliku virtual dub'em, bo wywala ze nie obsluguje takich plikow, a w bierzacym programie nie dopatrzylem sie takiej funkcji (choc nie wierze zeby nie mial). Pomozcie, czym mam to skompresowac i jak to zrobic, lub jakiego innego latwiejszego w uzyciu programu uzyc do zrzucenia i gdzie takowe mozna znalezc?
---------------------------
za odpowiedzi wielkie THX

_________________
RiP


środa, 24 września 2003, 13:29
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Myślę ze odpowiedź na twoje pytanie przeiwineła sie na forum nie raz i nie dwa. Poszukaj trochę a napewno znajdziesz. Ma to prawdopodobnie związek z formatem pliku DV Type 1 i Dv Type 2


środa, 24 września 2003, 14:41
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: sobota, 29 marca 2003, 22:52
Posty: 757
Post 
Biorąc pod uwagę długość i objętość to raczej nie jest to plik avi- DV.
Dlatego pewnie jest ten problem.

_________________
xxx


środa, 24 września 2003, 14:51
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Czy czasem przy zapisywaniu materiału nie miełeś włączonej jakiejś kompresji? Jak słusznie zauważył Witek rozmiar jest trochę dziwny. Możesz mieć nietypową sytuację, że możesz kodować, a nie możesz dekodować za pomocą użytego kodeka. Jeżeli jednak jest to DV (właściwie wszystko jest możliwe...) to zainstaluj w systemie MainConcept który przeważnie pomaga w sytuacjach gdy VirtuaDub zaniemoże. Po zainstalowaniu powinno już być wszystko w pożądku i VirtualDub będzie widział Twojego .avi.


środa, 24 września 2003, 18:33
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 4 czerwca 2003, 22:25
Posty: 190
Lokalizacja: Swidnica
Post 
Czy czasem przy zapisywaniu materiału nie miełeś włączonej jakiejś kompresji? Jak słusznie zauważył Witek rozmiar jest trochę dziwny. Możesz mieć nietypową sytuację, że możesz kodować, a nie możesz dekodować za pomocą użytego kodeka. Jeżeli jednak jest to DV (właściwie wszystko jest możliwe...) to zainstaluj w systemie MainConcept który przeważnie pomaga w sytuacjach gdy VirtuaDub zaniemoże. Po zainstalowaniu powinno już być wszystko w pożądku i VirtualDub będzie widział Twojego .avi.

Przepraszam nie zauważyłem, że się niezalogowałem, ale już jestem.

_________________
Javo


środa, 24 września 2003, 18:36
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post w/w
Sorki za pomylke. Pracowalem troche nad tym plikiem i teraz ma 1.85 GB i dlugosc 8:46 min. Dalej nie moge go ruszyc Vdub'em, bo wywala ten sam blad (ze nie moze obsluzyc dvsd cos tam). Czytalem cos o DV type 1 i type 2 i slyszalem ze to moze byc zwiazane z tym. Pomozcie skompresowac ten plik i napiszcie czym i jak to najlepiej zrobic...

Do psucia :) wszystkiego uzywalem Ulead Video Studi 6, VirtualDUB 1.5.4 i DVconverter. Moje zasoby sprzetowe to Athlon 2.0 XP+ 256DDR, Radeon 9000, a system WinME.
______________
za wszelka pomoc THX


czwartek, 25 września 2003, 21:57
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 26 sierpnia 2003, 16:55
Posty: 144
Lokalizacja: Lublin
Post 
mialem ten sam problem :-)

zainstaluj:

MainConcept DV CODEC
Wersja: 2.3.1
Rozmiar pliku: 191.50 Kb

do zassania tutaj:

ftp://ftp2.howto.pl/pub/divx/mc.exe

Po jego intalacji nie powinienieś mieć problemów z wczytaniem do VDMOD-a materiału.

Pozdrawiam!!

_________________
no reason to live but I like it that way


czwartek, 25 września 2003, 23:17
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post w/w
Dzieki Keram, pomoglo, ale sa juz nowe problemy.
Teraz plik ma wielkosc 70MB i dlugosc 8:46 i nie moge dobrac dobrego kodeka. Poza tym pojawil sie problem z ktorym zetknalem sie tu na forum - rozmycie pikseli na krawedziach obrazu i efekt interlace. Z interlace, czytalem ze Virtual Dub se poradzi, ale co z "plywajacymi" pikselami?
____________

za podpowiedzi wielkie THX


piątek, 26 września 2003, 11:32
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Re: w/w
~rip napisał(a):
Dzieki Keram, pomoglo, ale sa juz nowe problemy.
Teraz plik ma wielkosc 70MB i dlugosc 8:46 i nie moge dobrac dobrego kodeka. Poza tym pojawil sie problem z ktorym zetknalem sie tu na forum - rozmycie pikseli na krawedziach obrazu i efekt interlace. Z interlace, czytalem ze Virtual Dub se poradzi, ale co z "plywajacymi" pikselami?
____________

za podpowiedzi wielkie THX


Witam
proponuję zabawę z XviD'em 2 pass ... rewela!!!! .... co do pływających pikseli: a wyświetl plik w Windows Media Player 6.4 .. nie wiem co jest grane bo u siebie też to obserwuję jak materiał oglądam na innych niż WMP 6.4 odtwarzaczach.... :?


piątek, 26 września 2003, 12:42
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL