Teraz jest wtorek, 25 czerwca 2019, 22:14




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Gdzie zniknął kodek DV ? 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 6 maja 2003, 15:50
Posty: 3
Lokalizacja: Warszawa
Post Gdzie zniknął kodek DV ?
Witam serdecznie,
Posiadam kamerę z wyjściem FireWire. Od czasu, gdy zainstalowałem i odinstalowałem oprogramowanie do karty Pinnacle DV500 mam problem z odtwarzaniem zgrywanych po tej czynności filmów. Filmy zgrywane wcześniej odtworzane są bez problemów.
Każdy posiadany przeze mnie program do zgrywania, (łącznie ze standarwoym w Win XP) bez problemu zgrywa film do pliku. Natomiast tylko Premiere potrafi je odtworzyć. Pozostałe komunikują, że nieznany jest kodek. Np. AllPlayer informuje, że potrzebny jest niejaki Miro Codec, po czym przenosi mnie na stronę Pinnacle.

Mam pytanie, w jaki sposób przywrócić standardowy kodek DV (Microsoft) tak, aby każdy program do dotwarzania video nie miał z nim problemów.

Pozdrawiam
Darek


środa, 1 października 2003, 11:45
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 29 czerwca 2006, 09:20
Posty: 7
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: Gdzie zniknął kodek DV ?
Przywracam pytanie.
Mam podobna sytuację. Z jakiegos powodu zniknął kodec avi dv.
Pliki zrzucone z kamery sa niepoprawnie odtwarzane: przeskoki obrazu oraz wadliwy dźwięk.
Podobno potzreebuje kodeka sony dvsc.

Czy ktoś jest w stanie mi pomóc?
Sprawa bardzo pilna


piątek, 7 listopada 2008, 15:30
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 29 czerwca 2006, 09:20
Posty: 7
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: Gdzie zniknął kodek DV ?
No i co?
Nikt nie wie :?:


piątek, 14 listopada 2008, 00:31
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 kwietnia 2007, 23:33
Posty: 1690
Lokalizacja: Tarnów
Post Re: Gdzie zniknął kodek DV ?
wpisz w wierszu poleceń regsvr32 quartz.dll a jak nie pomoże to przeinstaluj system i wtedy juz powinno działać...

PS. jakby nie było kodeka DV w systemie to by sie pliki nie odtwarzały wogóle, moim zdaniem to z czyms sie dointalował kodek innej firmy co może ale nie musi powodowac konflikty, moze masz cos z dyskiem, może wogóle z systemem masz cos nie tak....

_________________
Retail OSX 10.6.5
Intel Core 2 Duo E8400 3.0Ghz
GA-EP35-DS3
4GB RAM 800Mhz
GF8600GT 256 MB VRAM


piątek, 14 listopada 2008, 00:51
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 19 sierpnia 2008, 23:38
Posty: 159
Post Re: Gdzie zniknął kodek DV ?
Tja nabalaganilo sie :)

Sprawdz czy masz biblioteke qdv.dll
(np w XP - C:\WINDOWS\system32\qdv.dll)

Jak nie masz to znajdziesz jak wbijesz nazwe w Google
i wstaw do "system32" i zarejestruj przez start/run regsvr32 qdv.dll
a jak masz to sciagnij cos do zabawy z filtrami, bibliotekami itp:) ja uzywam
Radlight Filter Manager 1.6
Jak to odpalisz to zobaczys sporo smieci ale nas interesuje drzewko
"DirectShow Filters" rozwin je i znajdz "DV Video Decoder" to jest dekoder MS
jak w niego klikniesz to zobaczysz jaki ma "Merit" (wartosc) powinien
miec wyzsza niz i pozostale ewentualne DV Decodery w tym drzewie DirectShow
u mnie np DV Video Decoder ma ustawiony Merit 00800000 (czyli PREFERRED)
jak tam jest np 00200000 to lipa trzeba zmienic na wiecej zapamietac zmiane
i zrestartowac system by zadzialalo albo szybciej wylogowac i zalogowac.
Czasem na plynnosc odtwarzania ma wplyw Spliter jaki jest uzywany
wraz z dekoderem strumienia DV to tez mozna przestawic ogolnie przy
pomocy tego menadzera filtrow mozna sobie ustawic kodeki tak by
bylo najbardziej "rasowo"

HOWGH ! :D


piątek, 14 listopada 2008, 02:38
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3416
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post Re: Gdzie zniknął kodek DV ?
FreeLancer dzięki za świetne programik!
Może masz jakieś polskojęzyczne strony z ciekawymi tutorialami cwanych ustawień w Radlight Filter Manager, lub temu podobnych, bardzo lubię tuning okienek.

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!


sobota, 15 listopada 2008, 08:35
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 19 sierpnia 2008, 23:38
Posty: 159
Post Re: Gdzie zniknął kodek DV ?
Nie bo kazdy system jest inny wiec nie ma idealnych ustawien
i trzeba "stroic pod siebie" inaczej z Canopusem inaczej z Matroxem itp. itd.
ale polecam jak chcesz zobaczyc co z czym biega takie male cos
Process Explorer v11


sobota, 15 listopada 2008, 12:24
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3416
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post Re: Gdzie zniknął kodek DV ?
Przywracam temat w którym FreeLancer dał świetne narzędzie, które bardzo nam się przydaje. Długo szukałem ten wątek, no i jest :)

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!


niedziela, 4 października 2009, 05:51
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4726
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Gdzie zniknął kodek DV ?
Również dziękuję. Nie wiem jakim cudem przegapiłem kiedyś ten temat.

_________________
最诚挚的问候


niedziela, 4 października 2009, 08:59
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3416
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post Re: Gdzie zniknął kodek DV ?
Może w podobny sposób wie ktoś jak wymusić większe wykorzystanie procesora przez wybrane aplikacje, przykładowo by ProCoder wykorzystując go znacznie bardziej, dzięki czemu swą pracę wykonywał dużo szybciej? :mrgreen:

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!


poniedziałek, 5 października 2009, 17:08
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 18 stycznia 2010, 17:01
Posty: 1515
Post Re: Gdzie zniknął kodek DV ?
DeChmiel masz ten kodek?
dv-500 miała swój własny kodek dv-może nie pasuje do xp-nie szalej z tymi meritami bo ci premiere przestanie widzieć dv klipy-czym mniej kodekow tym lepiej :roll:

_________________
Sony NEX-VG10 nex5N nex5r Athlon 5600+ 8 gb RAM gtx-460 Adobe CS-5 kuferek do lampy


wtorek, 19 stycznia 2010, 00:46
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: niedziela, 11 lipca 2010, 10:25
Posty: 11
Post Re: Gdzie zniknął kodek DV ?
Montażysta Darek A. napisał(a):
Może w podobny sposób wie ktoś jak wymusić większe wykorzystanie procesora przez wybrane aplikacje, przykładowo by ProCoder wykorzystując go znacznie bardziej, dzięki czemu swą pracę wykonywał dużo szybciej? :mrgreen:


nie jestem pewien czy o to Ci chodzi ale moze tak:
kliknij prawym na shortcut do programu jaki ma wykorzystac nieco wiecej "mocy" i wybierz "properties". w polu "target" na poczatku (przed pierwszym ") wklej:

C:\Windows\System32\cmd.exe /c start "abovenormal" /abovenormal

mozesz dac jeszce "high" albo "realtime" (chyba:))


sobota, 22 stycznia 2011, 21:35
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3416
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post Re: Gdzie zniknął kodek DV ?
adom napisał(a):
kliknij prawym na shortcut do programu

... w czym, gdzie, spokojnie - powoli o co chodzi?...
co to jest shortcut do programu?

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!


niedziela, 23 stycznia 2011, 08:13
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: niedziela, 11 lipca 2010, 10:25
Posty: 11
Post Re: Gdzie zniknął kodek DV ?
ok :)

shortcut - skrót -> czyli kliknij na ikonke "skrótu" prawym przyciskiem myszki i wybierz ostatnia pozycje "properties" (wlasciwosci) - jesli program nie ma ikonki "skrótu" to musisz taka zrobic.

Jest inny sposob na zmiane "priority" - gdy juz program dziala otwierasz "task menager" wchodzisz w zakladke "processes", odszukujesz tam program ktory trzeba zmienic i klikasz prawym na nim potem wybierasz "set priority" i ustawiasz jedna z kilku opcji.

Sory ale nie mam polskiego windowsa i polskich znakow (a wyraz "skrót" - by mial wlasciwe u - po prostu przekopiowalem z google:) )


niedziela, 23 stycznia 2011, 11:56
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3416
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post Re: Gdzie zniknął kodek DV ?
adom napisał(a):
Jest inny sposob na zmiane "priority" - gdy juz program dziala

Tutaj jednak program już musi działać, więc wolałbym, abyś rozwinął pierwszą metodę definiującą priorytet dla skrótu, albo daj link, gdzie opisują to dokładniej, przyda się to jak myślę wielu nam.
Zastanawiam się tylko, czy priorytet ma wpływ na lepsze wykorzystanie mocy komputera, bo jakoś w to wątpię, ale sprawdzić nie zaszkodzi...

dopisek:
... już znalazłem, dla zainteresowanych:
http://www.centrumxp.pl/SkrzynkaPytan/1 ... lonym.aspx

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!


niedziela, 23 stycznia 2011, 19:36
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL