Teraz jest niedziela, 16 czerwca 2019, 07:20




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 24 na 25 klatek Edius 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 13 stycznia 2011, 22:38
Posty: 47
Post 24 na 25 klatek Edius
Witam, mam projekt weselny w ediusie w którym ilość klatek jest ustawiona na 24 a dokładnie na 23.98, Full HD. Orginalnie materiał został nagrany w parametrach FullHd 50i. Czy jest możliwość wyeksportować w formacie mpeg cały materiał w ilości 25 klatek/s? Próbowałem metodą stworzenia nowego projektu i za pomocą funkcji Import sequence materiał 24 klatkowy zaimportować do nowego projektu. Niestety program odrzucił wykonanie polecenia z powodu błędnych parametrów. We właściwościach sekwencji jest możliwość zmiany ilości klatek, czy tak się rzeczywiście dzieje? Bo obraz po eksporcie jest wciąż zamazany podczas wykonywania ruchu kamery. Zastosowałem inną metodę. W zakładce export w zaawansowanych opcjach jest możliwość zmiany ilości klatek, rozdzielczości itp. Jednak po eksporcie materiału na dysk obraz podczas ruchu rozmywa się. Czy edius podczas eksportu korzysta z plików oryginalnych czy skupia się na parametrach projektu lub z osi czasu? Czy są jakieś alternatywne metody, czy będzie trzeba na nowo zmontować wesele?
Z góry dziękuję za pomoc.


wtorek, 7 stycznia 2014, 13:03
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3273
Post Re: 24 na 25 klatek Edius
a mogę spytać dlaczego projekt masz ustawiony na 24 skoro materiały do niego masz w 50i?

_________________
Obrazek


wtorek, 7 stycznia 2014, 13:26
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 13 stycznia 2011, 22:38
Posty: 47
Post Re: 24 na 25 klatek Edius
Materiał montował kolega po fachu. Prawdopodobnie przez pomyłkę wdarł się ten gnębiący mnie problem od 2 dni . Jeśli się nie uda wyeksportować poprawnie materiału, kolega będzie musiał jeszcze raz materiał zmontować. Wolałbym tego uniknąć.


wtorek, 7 stycznia 2014, 13:32
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3273
Post Re: 24 na 25 klatek Edius
a nie można zaznaczyć wszystkich klipów w jednej sekwencji i wkleić do drugiej z innymi ustawieniami?
inna sprawa to, że eksportujesz 25p a to może wprowadzać zniekształcenia płynności, na przykład ghosting.

_________________
Obrazek


wtorek, 7 stycznia 2014, 13:36
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 13 stycznia 2011, 22:38
Posty: 47
Post Re: 24 na 25 klatek Edius
Na pewno się tak da w Adobe Premiere. W Edku jednak nie jestem pewien, tam we właściwościach są bardzo ograniczone możliwości. Zależy mi na tym żeby opcja "Field Order" była ustawiona na "Upper Field". We właściwościach sekwencji jest tylko progressive, Top Field first i Lower Field first". Nie wiem która powinna być prawidłowa. Na pewno nie progrssive. Czy top Field first to to samo co Upper field first?

No właśnie, coś takiego jak ghosting się dzieje, natomiast nie aż tak bardzo. Jeden to zauważy, a drugi nie. Jednak jest to błąd który trzeba naprawić.


wtorek, 7 stycznia 2014, 13:52
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 lipca 2007, 17:13
Posty: 1068
Post Re: 24 na 25 klatek Edius
Top to upper :)


wtorek, 7 stycznia 2014, 14:06
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 13 stycznia 2011, 22:38
Posty: 47
Post Re: 24 na 25 klatek Edius
Dzięki, zrobię Top Field i dam znać.


wtorek, 7 stycznia 2014, 14:22
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1906
Lokalizacja: Opole
Post Re: 24 na 25 klatek Edius
Zrób printscreena ustawień projektu(rozwiń), bo nie wiadomo co tam jeszcze i napisz do czego ma być eksport(ewentualnie czas nagrania zsumowany z długością menu, czołówki i co tam jeszcze dodajesz).

_________________
Obrazek


wtorek, 7 stycznia 2014, 18:17
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 13 stycznia 2011, 22:38
Posty: 47
Post Re: 24 na 25 klatek Edius
3 częśći: 1 część trwa 1 godz. i 4 minuty, druga część 1 godz. i 10 minut. Poprawiny 47 minut. W sumie 3 godziny. Eksport chciałbym do mpeg FullHD 50i


Załączniki:
cz 2 export mpeg.jpg
cz 2 export mpeg.jpg [ 276.69 | Przeglądane 325 razy ]
export mpeg.jpg
export mpeg.jpg [ 289.92 | Przeglądane 236 razy ]
ustawienia projektu.jpg
ustawienia projektu.jpg [ 269.08 | Przeglądane 230 razy ]
wtorek, 7 stycznia 2014, 23:05
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 13 stycznia 2011, 22:38
Posty: 47
Post Re: 24 na 25 klatek Edius
wysyłam trzecią część w nowym wątku, bo nie chciał się załączyć w poprzednim oraz screen z wesela.


Załączniki:
screen 2.jpg
screen 2.jpg [ 181.55 | Przeglądane 244 razy ]
screen z wesela.jpg
screen z wesela.jpg [ 182.89 | Przeglądane 219 razy ]
cz 3 export mpeg.jpg
cz 3 export mpeg.jpg [ 275.64 | Przeglądane 208 razy ]
wtorek, 7 stycznia 2014, 23:23
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1906
Lokalizacja: Opole
Post Re: 24 na 25 klatek Edius
Więc masz
Obrazek
Progresywny 10bitowy z 8 ścieżkami audio :)

Nie wiem jakie są źródła(nic o nich nie napisałeś), jednak o ile to nie lustrzanka to istnieje spore prawdopodobieństwo ze źródła są z przeplotem(8 bitowe) i stereo. HDV i HD będą miały zawsze górne pole pierwsze, więc moim zdaniem projekt powinien wyglądać tak:

Obrazek

Napisz czy nie mylę się co do źródeł.
Może użyj MediaInfo widok HTML i wklej wartości z jednego klipu źródłowego.


Nie znając tych wartości sądzę że przesadziłeś z bitrate. Pompowanie więcej niż mają źródła służy tylko powiększeniu objętości pliku, jakość się nie zmieni. 3 płyty BD po 1 h moim zdaniem to też przesada, można zrobić to na jednej, ale to już ingerencja w spójność i edycje, więc można to potraktować jako wskazówkę na przyszłość.

EDIT.
Spróbowałem powtórzyć Twoją sytuację i niestety...
W projekcie 24p przestawiłem sekwencje na 25 klatek z przeplotem. Wyeksportowałem również w 25 z przeplotem, zaznaczyłem tylko by dodał licznik.
Wyeksportowany klip wciągnąłem do prawidłowego projektu i brakuje jednej klatki.

Obrazek

Chyba pozostało robić Ci wszystko od nowa, albo ciągnąć błąd. Przy eksporcie wybierz superfine i może coś będzie lepiej...

EDIT 2.
Jestem po imprezie. w ramach detoksu i wracającej jaźni doszedłem do tego że wyżej popełniłem błąd.
W prawidłowym projekcie 50i z prawidłowym klipem również 50i wyeksportowałem klip z wtopionym licznikiem.
Następnie ten klip wciągnąłem do złego projektu 24p. Sekwencje przestawiłem na 50i. W ustawieniach będzie to 25 interlace top field frist.
Następnie znów wyeksportowałem klip w 50i.
Ten klip zaimportowałem do prawidłowego projektu i okazuje się że żadna klatka nie została zgubiona.

Obrazek

Zdaje sobie sprawę że napisałem to zawile, bo i sama procedura testowa była zawiła, a 2 kompresje popsuły materiał, ale ilość klatek się zgadza, więc będzie dobrze.
Wybranie 25 klatek z przeplotem, górnym polem pierwszym i opcją superfine powinna dać dobre rezultaty.
Ale daj parametry źródeł, tak dla pewności.

_________________
Obrazek


środa, 8 stycznia 2014, 02:16
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3273
Post Re: 24 na 25 klatek Edius
robertnik napisał(a):
Napisz czy nie mylę się co do źródeł.
już napisał (:
Cytuj:
Orginalnie materiał został nagrany w parametrach FullHd 50i.


wątek jest o tym jak zmienić te 23.976 na 25 w projekcie w Ediusie. na forach czytałem kiedyś, że się nie da, że trzeba robić od nowa. jest to dla mnie szokująca i absurdalna niedoróbka.

pamiętam jednak, że sobie jakoś z tym poradziłem, kiedy testowałem Ediusa. może można wyrenderować sekwencję z innymi ustawieniami niż projektu? gdybyś ustawił ją tak, jak materiał źródłowy to nie musiałbyś robić "change video format" przy eksporcie.

//edit
ale może mi się kompletnie pomyliło...

_________________
Obrazek


środa, 8 stycznia 2014, 09:01
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 13 stycznia 2011, 22:38
Posty: 47
Post Re: 24 na 25 klatek Edius
Dokładnie tak, ja nie mam dobrego projektu w 50i, wiec nie mogę go wtopić do złego projektu. Posiadam tylko zły projekt który muszę zamienić na 50i. Jak już zostało to wspomniane oryginalne klipy są nagrane w FullHD 50i kamerą Panasonic hdv.

Próbowałem w złym projekcie stworzyć nową sekwencję z waszych wskazówek. Po nastawieniu sekwencji na 25 kaletk, top field first i zmiany ustawień wg schematu robertnik-a, wydaje mi się że obraz się nieco poprawił. Jest troszkę ostrzejszy, defekty są zauważalne najbardziej na dłoniach. Wcześniej można było je zauważyć również na całej postaci. Szczegóły pliku w screenie. Opcja 128 kbs w audio jest tylko przykładowa.


Załączniki:
właściwości.jpg
właściwości.jpg [ 166.32 | Przeglądane 199 razy ]
środa, 8 stycznia 2014, 11:01
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1906
Lokalizacja: Opole
Post Re: 24 na 25 klatek Edius
To projekt progresywny i przyznam że nie wiem co z przeplotem.
Mają go źródła, można ustawić by miała go konkretna sekwencja i klip końcowy.
Take defekty o których piszesz świadczyły by o jego pozbyciu się, a następnie dorobieniu go przy eksporcie.

Jeśli tak jest, to trzeba będzie robić od nowa.

Tymczasem projekt ustaw tak:
Obrazek

Sekwencje(najlepiej wszystkie) w oknie BIN(prawy przycisk myszy/Properties) ustaw tak:
Obrazek

Eksport. Żeby zaoszczędzić czasu wybierz jakiś fragment, który wypada źle(jakiś jeden taniec). Zaznacz go klawiszem "I" "O". Wyeksportujesz tylko to co zaznaczyłeś.
Wciśnij F11 i ustaw jak na obrazku:
Obrazek

Wciśnij Export.
Bitrate ustawimy jak w źródłach. Sprawdzałem i starczy Ci miejsca na długaśne menu, bardzo długaśne.

Obrazek

Obrazek

Pozostało walnąć zdrowaśkę i kliknąć w zapisz.

Jak nie pomoże, to...

Powodzenia.

@GrassHoppeR
Też wydaje mi się że to błąd. Edius ma ich całkiem sporo.
W tym wypadku okrutny, bo jak źle wyjdzie export(o czym kolega na pewno nas poinformuje) to pozostanie robić od nowa.

EDIT WAŻNE!!!
Żeby mi który gjeniusz nie ustawiał tak projektu! Te ustawienia tyczą się konkretnego przypadku i na celu mają jego ratowanie, w skrócie nie są prawidłowe!

EDIT 2

No brawo. Dopiero teraz zauważyłem jakie Ty Źródła wstawiłeś:
Obrazek

Sory, ale to jest mało poważne z Twojej strony.
Wzór masz powyżej, wartości sam musisz sobie dobrać, bo drugi raz tego robić nie będę!

_________________
Obrazek


Ostatnio edytowano środa, 8 stycznia 2014, 16:10 przez robertnik, łącznie edytowano 2 razy

środa, 8 stycznia 2014, 15:08
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3273
Post Re: 24 na 25 klatek Edius
jeśli można wyrenderować sekwencję według jej ustawień to po co robić "change video format"?

_________________
Obrazek


środa, 8 stycznia 2014, 15:12
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL