Teraz jest niedziela, 18 sierpnia 2019, 01:22




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 
 Problem z tempem kodowania Adobe CC 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 7 maja 2009, 14:53
Posty: 20
Lokalizacja: Zielona Góra
Post Problem z tempem kodowania Adobe CC
Witam.

Od niedawna testuję Adobe CC i pojawił się problem z tempem kodowania. Zwykły avi DV zgrany z kamery sony Z5 koduje się bardzo długo do np mpg2 zarówno z timeline jak i poprzez Media Encodera. Procesor pracuje z bardzo małym "Zaangażowaniem" Zachowuje się tak, że nie pracuje, potem ma peak do 80-90% chwilowy i znów przestaje pracować. Przez to proste kodowanie trwa wieki. Czy maił ktoś podobny problem i jak sobie z nim poradzić? Komp na procku intel core 2 Quad Q9400 @ 2.66Mhz, 8 Gb ram i windows 8.1 64 bity.

pozdrawiam

Krzysiek

_________________
pozdrawiam

Krzysiek Rojewski


czwartek, 22 stycznia 2015, 13:37
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4772
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Problem z tempem kodowania Adobe CC
Może włączyłeś (niepotrzebnie w tym wypadku), wspomaganie przez kartę graficzną?

PS Zmień stopkę. Umówiliśmy się na forum, że taka forma ekspresji przysługuje dopiero po 200 postach.

_________________
最诚挚的问候


czwartek, 22 stycznia 2015, 14:05
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Problem z tempem kodowania Adobe CC
Na quadzie to max render quality i max depth moga zarznac procesor, jesli jest taki pik ze raz jest zajetosc na max a potem dlugo nic to moze procesor liczy a potem bufor jest zapisywany i cos z dyskami jest nie tak.


czwartek, 22 stycznia 2015, 15:00
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 7 maja 2009, 14:53
Posty: 20
Lokalizacja: Zielona Góra
Post Re: Problem z tempem kodowania Adobe CC
Wcześniej miałem zainstalowana na tym samym kompie Vistę i nie było problemów z kodowaniem.

_________________
pozdrawiam

Krzysiek Rojewski


czwartek, 22 stycznia 2015, 15:15
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Problem z tempem kodowania Adobe CC
No to zainstaluj viste...


czwartek, 22 stycznia 2015, 16:14
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 7 maja 2009, 14:53
Posty: 20
Lokalizacja: Zielona Góra
Post Re: Problem z tempem kodowania Adobe CC
Rozwiązanie w sumie proste, tyle, że Adobe CC nie działa na Viście niestety.
Wracając do tematu. Jaki może być problem z dyskami? Jakieś błędne ustawienia? Te same dyski w tej samej konfiguracji na Viście i AP CS6 dawały spokojnie radę. Może powinienem jakoś inaczej je skonfigurować w systemie?

_________________
pozdrawiam

Krzysiek Rojewski


piątek, 23 stycznia 2015, 13:02
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 27 października 2010, 22:03
Posty: 1402
Post Re: Problem z tempem kodowania Adobe CC
Stawiam na jakies waskie gardlo, pewnie dyski, choc proc tez slaby. Opisz konfiguracje dyskow ile, jakie, tempy z premiery na osobnym dysku czy razem z systemem?


piątek, 23 stycznia 2015, 17:08
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 7 maja 2009, 14:53
Posty: 20
Lokalizacja: Zielona Góra
Post Re: Problem z tempem kodowania Adobe CC
Dyski Baracuda 7200obr/sek na SATA. Dwa dyski na dane i oddzielny dysk systemowy. Do tej pory wszystko dawało radę, pomimo, że kilka lat już komp ma. Nie wygląd mi to na dyski i wąskie gardło, bo buforowanie dawałoby w miarę regularne peaki a tu wygląda sprawa na losową. Ponadto podczas kodowania za pomocą Any Video Converter wszystko działa poprawnie. Problem jest z Adobe CC ale nie wiem w którym miejscu.

_________________
pozdrawiam

Krzysiek Rojewski


piątek, 23 stycznia 2015, 19:30
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 27 października 2010, 22:03
Posty: 1402
Post Re: Problem z tempem kodowania Adobe CC
ChrisR napisał(a):
Problem jest z Adobe CC ale nie wiem w którym miejscu.

No wlasnie, dla Premiery CC moze byc problemem np zbyt slaby proc, oczywiscie teoretyzuje bo sam dzialam na 5.5, tak jak poisalem gdzies sie tworzy waskie gardlo, to pewnie nie bedzie problem z premiera, a raczej ze zbyt slabym kompem.


piątek, 23 stycznia 2015, 20:33
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 7 maja 2009, 14:53
Posty: 20
Lokalizacja: Zielona Góra
Post Re: Problem z tempem kodowania Adobe CC
Problem się rozwiązał. W systemie mam również kartę Matrox RT.X2. Zainstalowałem do niej soft, ale z cc nie działał poprawnie. Okazało się, że po odinstalowaniu go procek ruszył i hula jak złoto. Więc chyba Matrox już sobie odpuścił wsparcie dla tej karty do CC i stąd problem.

_________________
pozdrawiam

Krzysiek Rojewski


czwartek, 5 lutego 2015, 11:57
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Problem z tempem kodowania Adobe CC
Od wersji CS5.5 nie ma już oficjalnego suportu dla starych matroxów a jedynie jakieś ręczne przeróbki do 5.5, gdzie tutaj CC.


czwartek, 5 lutego 2015, 12:04
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL