Teraz jest wtorek, 25 czerwca 2019, 01:50




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 
 Jak zaimportować format ".rec"? 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 9 lipca 2014, 21:48
Posty: 12
Post Jak zaimportować format ".rec"?
Borykam się z pewną problematyką.
Dysponuję materiałem o nieznanym mi dotąd formacie, który brzmi: "rec".
A plik wygląda tak:

Obrazek


Adobe Premiere Pro oraz Sony Vegas tych plików nie czytają w ogóle. A system Windows je natomiast czyta. Jak zatem więc rozumiem, ten format zapisu i odczytu nie jest w ogóle obsługiwany przez Sony Vegasa ani Adobe Premiere? Nie wyrenderuję nic do tego formatu ani nie zaimportuje Vegasem? Nie chcę by absolutnie żadna konwersja wchodziła w grę - to jest bardzo ważne bym nie musiał 30 GB konwertować przed późniejszą edycją i dalszym renderingiem.

Z wynikami w Google też słabo, tylko 590 wzmianek o tym formacie: http://i.imgur.com/ajd6Nih.png

W jaki sposób mam ten format zaimportować do edycji?


Załączniki:
Komentarz: a
Screenshot_117.jpg
Screenshot_117.jpg [ 23.98 | Przeglądane 418 razy ]
niedziela, 5 października 2014, 20:28
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 27 grudnia 2009, 21:26
Posty: 1032
Post Re: Jak zaimportować format ".rec"?
swiatobeazuuser2 napisał(a):
Nie chcę by absolutnie żadna konwersja wchodziła w grę - to jest bardzo ważne bym nie musiał 30 GB konwertować przed późniejszą edycją i dalszym renderingiem.

Przyznam, że to dość ekstrawagancka zachcianka w tym przypadku. No, ale może ...

Pliki multimedialne z rozszerzeniem .rec zapisują np. urządzenia australijskiej
firmy Topfield. [ http://www.topfield.co.kr/eng/product/list.asp ]
Ten sposób zapisu daje też możliwość dość solidnego zabezpieczenia, znacznie
lepszego niż DRM. Wtedy bez klucza i specjalnego softu plik jest bezużyteczny.

Spróbuj skorzystać z narzędzia PVAStrumento.
I tak dla bezpieczeństwa musisz zrobić kopię tego pliku i na niej działać. Rozumiem, że plik jest spory.
Program nie wymaga instalacji, uruchamiasz, otwierasz kopię pliku .rec
i wybierasz opcję "make ps" ( Program Stream ).
Nadając nazwę pliku wynikowego dodajesz rozszerzenie .mpg.
Narzędzie nie wykonuje konwersji, jedynie przebudowuje strukturę pliku
do klasycznej Program Stream.
Po re-muxie wynikowy .mpg powinien współpracować z Twoimi edytorami.

http://www.offeryn.de/pvas_2_1.htm


niedziela, 5 października 2014, 22:25
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 9 lipca 2014, 21:48
Posty: 12
Post Re: Jak zaimportować format ".rec"?
Cześć, dzięki za pomoc. I za solidny opis krok po kroku.

Powiem Ci szcerze, że mnie to dziwi bo te pliki otrzymałem na dysku twardym. A piszesz, że pochodzą one z "narzędzia multimedialnego". A są filmami. Zatem jak to się stało, że dostałem na dysku twardym coś nagranego przez takie urządzenie multimedialne, ale będącego już zmontowaną całością?
Myślałem, że takie urządzenie po prostu zgrywa z telewizora czy coś.
A jest to jakiś autorski film, będący już finalnie zmontowany, dostarczony mi na dysku w formacie .rec - trochę tego nie kumam.

Moje pliki są użyteczne, mogłem je odtworzyć bez potrzeby wpisania żadnego hasła w Windowsie.


Ostatnio edytowano poniedziałek, 6 października 2014, 02:35 przez swiatobeazuuser2, łącznie edytowano 4 razy

niedziela, 5 października 2014, 22:53
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 27 grudnia 2009, 21:26
Posty: 1032
Post Re: Jak zaimportować format ".rec"?
Chyba tylko osoba, która dostarczyła Tobie pliki może to wytłumaczyć.


niedziela, 5 października 2014, 23:39
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 8 listopada 2006, 16:32
Posty: 596
Post Re: Jak zaimportować format ".rec"?
Najprościej byłoby jakbyś coś udostępnił.
Z tego podsumowania wynika, że to mpeg, więc może jakiś demuxer da radę np. oddzielić video od audio i potem ewentualnie połączenie ponowne do kontenera, który będzie otwierany w programach montażowych.

_________________
FS700 | FS100 | Kran i inne zabawki | Sprzęt filmowy do wynajęcia | Zapraszam na filmuser, forum filmowe


poniedziałek, 6 października 2014, 00:04
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 9 lipca 2014, 21:48
Posty: 12
Post Re: Jak zaimportować format ".rec"?
Maviozo, odnośnie:
Cytuj:
i potem ewentualnie połączenie ponowne do kontenera, który będzie otwierany w programach montażowych.

To gdybym zrobił to nawet w ten sposób to ten sam program ma opcję łączenia tego do kontenera czy robię to już innym narzędziem?
Nigdy w życiu tego jeszcze nie robiłem, zawsze używałem konwersji.


Zastosowałem się do Twoich rad i sporządzonego opisu krok po kroku, jednak program ten nie działa.
Raz, że się zawiesza i co kilka minut otrzymuję błąd Windowsa, a dwa, nawet jak się uda przeprowadzić ten proces to otrzymany plik po tym zabiegu waży 2 kilobajty i jest otwieranym logiem przez notatnik. Sam plik nosi faktycznie końcówkę "*.mpg". Sprawdziłem inny program do tego o nazwie TsMuxer jednak on nawet nie może zaimportować tych plików bo ich nie widzii.

Także co mógłbym jeszcze zrobić? PVAStrumento mimo że importuje te pliki to nie tworzy mi plików filmowych po całym procesie tylko jakieś śmieci zostawia. Tworzy w tych miejsach takie logi:


Obrazek

Czyli program informuje mnie, że nie może tego zrobić i zamiast tego tworzy mi loga. Log prezentuje sie tak:


***
*** PVAStrumento 2.1.0.22
*** running at 10-06-2014 02:19
***

Pre-Scanning input. May take some time.

Packet found tagged "SCRAMBLED".
Trying to process packets anyway.
***No streams found.***
Retrying with relaxed TS semantics.

Stream info for
P:\Oryginalne pliki\Falstaff\Falstaff.rec

Found 1 video stream.

VIDEO #1, PID 0x1c1d
ALERT> No sequence header found for info.
PIDs in TS
PAT: not found
TSID: not found
PMTID: not found
VPID: 0x1c1d

** these pids were found but it doesnot denote
** that all content are really available!


<<Make PS>>
Input: P:\Oryginalne pliki\Falstaff\Falstaff.rec
Options
.. fixing startup delay.
.. fixing stream synch.
.. keeping track of audio offset accumulation.
.. strict checking of audio framing.
.. falling back to relaxed semantics on TS
.. dropping GOPs longer than 980 KB
.. splitting on change of video format.
.. splitting on change of audio format.
.. splitting on number of audio tracks.
.. do not use AC3 substream header (VDR)
.. write AC3 substream header
.. clearing CDF
.. creating new GOP timecodes.

ALERT> Cannot sync. Not enough data.
Last fileset:
0 total bytes written

Sync estimate at EOF:
MPEG Audio #1 : sync
MPEG Audio #2 : sync
MPEG Audio #3 : sync
MPEG Audio #4 : sync
MPEG Audio #5 : sync
MPEG Audio #6 : sync
MPEG Audio #7 : sync
MPEG Audio #8 : sync
MPEG Audio #9 : sync
MPEG Audio #10 : sync
MPEG Audio #11 : sync
MPEG Audio #12 : sync
MPEG Audio #13 : sync
MPEG Audio #14 : sync
MPEG Audio #15 : sync
MPEG Audio #16 : sync
MPEG Audio #17 : sync
MPEG Audio #18 : sync
MPEG Audio #19 : sync
MPEG Audio #20 : sync
MPEG Audio #21 : sync
MPEG Audio #22 : sync
MPEG Audio #23 : sync
MPEG Audio #24 : sync
MPEG Audio #25 : sync
MPEG Audio #26 : sync
MPEG Audio #27 : sync
MPEG Audio #28 : sync
MPEG Audio #29 : sync
MPEG Audio #30 : sync
MPEG Audio #31 : sync
MPEG Audio #32 : sync

Needed time for the job (hh.mm.ss)



A tutaj log z drugiego pliku, którego nie mogę utworzyć:


***
*** PVAStrumento 2.1.0.22
*** running at 10-06-2014 02:32
***

Pre-Scanning input. May take some time.

Packet found tagged "SCRAMBLED".
Trying to process packets anyway.

Stream info for
P:\Oryginalne pliki\Tosca 2013\Tosca.rec

Found 1 video stream.
Found 1 MPEG audio stream.

VIDEO #1, PID 0x1094
ALERT> No sequence header found for info.
MPEG AUDIO #1, PID 0x946
ALERT> No audio frame (mpa) found. ("WHAT ??")

PIDs in TS
PAT: not found
TSID: not found
PMTID: not found
VPID: 0x1094
APID[1]: 0x946

** these pids were found but it doesnot denote
** that all content are really available!


<<Make PS>>
Input: P:\Oryginalne pliki\Tosca 2013\Tosca.rec
Options
.. fixing startup delay.
.. fixing stream synch.
.. keeping track of audio offset accumulation.
.. strict checking of audio framing.
.. falling back to relaxed semantics on TS
.. dropping GOPs longer than 980 KB
.. splitting on change of video format.
.. splitting on change of audio format.
.. splitting on number of audio tracks.
.. do not use AC3 substream header (VDR)
.. write AC3 substream header
.. clearing CDF
.. creating new GOP timecodes.

ALERT> Cannot sync. Not enough data.
Last fileset:
0 total bytes written

Sync estimate at EOF:
MPEG Audio #1 : sync

Needed time for the job (hh.mm.ss)



poniedziałek, 6 października 2014, 02:35
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 9 lipca 2014, 21:48
Posty: 12
Post Re: Jak zaimportować format ".rec"?
Mam świeższe info - uciekłem się do konwersji. Na szczęście materiał wyjściowy miał być w rozdzielczości rzędu 500 pikseli na ileś, więc nie było problemu tak wielkiego z konwersją 9 godzin materiału w sumie (3 filmy). Choć w sumie to był, jak zwykle. Program do konwersji jako "output file size" podawał mi wartość 0 GB w przypadku ostatniego z plików oraz pasek postępu stał w miejscu. Ale zostawiłem na noc i okazało się, że plik się wyrenderował również i że działa. Także nie obyło się bez strachu i nie obyło bez konwersji. Więc problem rozwiązałem w sposób taki, w jaki bym rozwiązał gdybym się tutaj o niego nie dopytywał. Natomiast możemy kontynuować temat tego czegoś jak "muxer"

A czy nie lepiej zawsze w takim razie jest coś zmuksować w takiej sytuacji?Bo nic nie konwertujemy/przeliczamy dodatkowo gdybyśmy zdecydowali się na konwertowanie.


poniedziałek, 6 października 2014, 13:02
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 27 października 2010, 22:03
Posty: 1397
Post Re: Jak zaimportować format ".rec"?
Najlepiej w takiej sytuacji uswiadomic tego magika, ktory to montowal, zeby zapisywal filmy w typowych formatach, a nie jakis egzotycznych wynalazkach (ciekawe w czym to montowal)


poniedziałek, 6 października 2014, 14:21
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 9 lipca 2014, 21:48
Posty: 12
Post Re: Jak zaimportować format ".rec"?
Właśnie najlepsze bo to nie surowy materiał tylko już gotowy, zmontowany. Przypomina nagrany materiał z telewizji (więc dlatego jest gotowy).


No ale mniejsza o to.

A powiedźcie mi czy ogólnie to nie lepiej jest muksować zamiast kompresować?


wtorek, 7 października 2014, 02:55
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 23 stycznia 2006, 15:20
Posty: 2031
Post Re: Jak zaimportować format ".rec"?
swiatobeazuuser2 napisał(a):
A powiedźcie mi czy ogólnie to nie lepiej jest muksować zamiast kompresować?

http://sonyvegas.info/thread-8661.html


wtorek, 7 października 2014, 10:25
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL