Teraz jest poniedziałek, 14 października 2019, 01:51




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 
 Parametry kompresji a obraz na TV i Yutube 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 10 października 2014, 10:53
Posty: 12
Post Parametry kompresji a obraz na TV i Yutube
Dla jednego pytania nie będę pisla nowego tematu, a ten dzial to chyba będzie dobry.

Czy mając pliki filmowe w formacie HD (720p) z przyzwoitym bitrate to w przyszłości na telewizorze 4K i więcej będą one wyświetlane poprawnie czy raczej można spodziewać się pikselozy, kostek itp?

Pytam bo przygotowując sobie płyty z jakimiś swoim materiałem często plik końcowy to jest HD (720p).
Nie robię Full HD, żeby na płycie zmieścić więcej materiału.


wtorek, 14 października 2014, 17:40
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: wtorek, 31 sierpnia 2004, 22:55
Posty: 167
Lokalizacja: Łajszczew ;)
Post Re: Czy czekać z kupnem telewizora aż wejdzie nowszy model?
Czyli wypalasz płytę z danymi o takich parametrach, czy się mylę? Telewizor o parametrach F HD jeżeli dostanie sygnał z zewnętrznego źródła bez problemu to pokaże bo jest tylko monitorem.


piątek, 17 października 2014, 00:25
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4857
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Czy czekać z kupnem telewizora aż wejdzie nowszy model?
Thrashmaniac napisał(a):
Dla jednego pytania nie będę pisla nowego tematu...

Nie pisz tych samych pytań po wiele razy, to bez sensu i wywołuje tylko niepotrzebny bałagan, a nowy temat nie przeszkadza.
(Na pewno jest lepszy niż "Czy czekać z kupnem telewizora aż wejdzie nowszy model?" w którym zamieściłeś pytanie). :wink:

_________________
最诚挚的问候


piątek, 17 października 2014, 11:53
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 10 października 2014, 10:53
Posty: 12
Post Re: Czy czekać z kupnem telewizora aż wejdzie nowszy model?
Ale nie mogę zrozumieć jak są kodowane filmy na Youtube.

Przykładowo ten filmik (teledysk):
http://www.youtube.com/watch?v=U5PDr8lstKE

Ma 6 minut.
Po ściągnięciu na dysk w rozdzielczości 1920x1080 ma świetną jakość mimo, że bitrate to zaledwie 2700 kb/s. W związku z tym zajmuje jedynie 118MB.

Ja za cholere ze swoich filmów nie jestem zrobić takiej jakości przy takim bitrate.

Od razu pojawiają się kratki, piksele.


sobota, 25 października 2014, 09:06
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 23 stycznia 2006, 15:20
Posty: 2034
Post Re: Czy czekać z kupnem telewizora aż wejdzie nowszy model?
Zależy co, jak i czym enkodujesz.


sobota, 25 października 2014, 18:30
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1906
Lokalizacja: Opole
Post Re: Czy czekać z kupnem telewizora aż wejdzie nowszy model?
E nie...
Odpal statystyki dla nerdów.

Obrazek
Jak widać bitrate jest prawie 2 razy takie :) ale dziwnie skacze mi FPS od 13 do 28. Akurat renderuje w AE i procesor ma 100% zyżycia, więc to może być przyczyna...
W nagraniu są kaszety i to również wpływa na jakość. Na kaszetach nic się nie dzieje i można je opisać jednym pixelem 0, wiec całe bitrate idzie na to co się rusza. Ten sam klip bez kaszet, o tym samym bitrate i rozdzielczości miałby gorszą jakość.
Samo nagranie jest ciemne i kolory przytłumione(widać to na czerwieniach). To również nie jest bez znaczenia. Nagranie nieba z gradientami wymagało by wyższego bitrate...
Warto poczytać o artefaktach i ich pounikać. Tu ciekawy ich opis.

Głównie śluby składam i czasem ludzie chcą w HD, a BD krótko mówiąc się nie przyjęła, wiec przyszło i mi się zmierzyć z niskim bitrate. Kosztem menu pakuję AVC w MKV, by chociaż chaptery zachować...
Źródła przeważnie dostaję z różnych kamer i są z przeplotem, wiec usuwam go przy exporcie.

Obrazek

Oczywiście zawsze panujemy nad bitrate. Przy pomnę tylko że pliki dla FAT32 myszą być mniejsze niż 4GB. To istotne do przenoszenia na pendrive, smarfone, tablecie etc..

Obrazek

Powiedzmy że przy 4200 zamykając jedno oko, a drugie przymykając jakość by uszła ;) 6000 proponuje i wcześniejszą zabawę z kontrastem i kolorami, bo tu szczególnie się przyda.
Profile High, ba Main jest do SD, które też można robić w MKV.
Jakość Superfine zawsze.

Obrazek

Tu nie o wszystkim wiem, czytaj nie było mi potrzebne(tudzież nie wiedziałem że jest mi potrzebne ;) ).
Frame B dla Youtube 2, a dla MKV wystarcza mi 1.
Motion określa dynamikę nagrania. Dla ślubów jest zmienna. W kościele prawie nic się nie dzieje, zaś na sali bywa jak na zawodach sportowych, wiec w zależności co się dzieje wybieramy odpowiednią.
Entropy CABAC
Intra, Inter podobnie jak z motion, niemniej zawsze ustawiam na 16.


Zanim włączymy export 2-3h materiału warto posprawdzać na fragmentach, bo export całości trwa, a gdyby coś było nie tak...

Przepakowywanie i chaptery robię w mkvmerge GUI x86, x64 za diabła nie chce dobrze u mnie działać.

Odnośnie niskiego bitrate warto poczytać jak "piraci" grabują. Można dowiedzieć się ciekawych rzeczy i przypomnieć cyrylicę ;)

_________________
Obrazek


niedziela, 26 października 2014, 03:04
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 10 października 2014, 10:53
Posty: 12
Post Re: Parametry kompresji a obraz na TV i Yutube
Coś w tym jest.


niedziela, 26 października 2014, 11:26
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL