Teraz jest środa, 19 czerwca 2019, 05:39




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 47 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona
 VHS na komputer 
Autor Wiadomość
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: poniedziałek, 17 marca 2014, 19:35
Posty: 161
Post VHS na komputer
Nie wiem czy dobry dział wybrałem :? , ale jak coś to piszcie że zły i mnie przenieście.

Mam taki problem polegający na zgraniu kasety VHS na odtwarzaczy (jeszcze te stare kineskopowe telewizory) to, jeśli daje przegrywanie bezpośrednie to spoko idzie dobrze, nic nie oblina nic nie dokłada :) . A jeśli daje zgrywanie na komputer za pomocą VirtualDub to jednak wiadomo ze kolory na monitorze są inne, ale jak daje zgrywanie to, jakiś taki niewyraźny obraz się robi a jak nie zgrywam tylko oglądam to nie ma niewyraźnego ekranu.

A niewyraźny obraz to tak jak by poziome kreski przez cały ekran były.

W czym problem ?? :roll:


sobota, 14 lutego 2015, 22:52
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4721
Lokalizacja: Tczew
Post Re: VHS na komputer
Kolory na monitorze masz inne bo:
http://www.komputerswiat.pl/poradniki/programy/windows-7/2012/05/kalibracja-monitora.aspx
http://www.obiektywni.pl/czytelnia/artykul-204-0.php
Gorsza jakość obrazu, o ile przypomina to:
http://www.100fps.com/
nazywa się przeplot. Twórz pliki progresywne, albo włącz deinterlace w sterowniku karty graficznej.

_________________
最诚挚的问候


niedziela, 15 lutego 2015, 00:16
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: poniedziałek, 17 marca 2014, 19:35
Posty: 161
Post Re: VHS na komputer
A to chodzi w sumie o odświeżanie, inne jest dla monitorów np. LCD 75 MHz i inny na telewizorze 100 MHz.

Bo to wystarczy chyba w program VirtualDub Video --> Filters … --> Add … --> deinterlace --> ok --> Interpolate using Yadif algorihm --> ok

:roll: :?:


niedziela, 15 lutego 2015, 11:57
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: poniedziałek, 17 marca 2014, 19:35
Posty: 161
Post Re: VHS na komputer
Sorki raczej "blend fields", pomyłka się wkradła :lol:


niedziela, 15 lutego 2015, 12:26
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3273
Post Re: VHS na komputer
odświeżanie nie ma tu nic do rzeczy.
w zasadzie nie napisałeś w czym problem.
zgrywasz materiał i co? w jakim formacie? co masz z tym dalej robić?
musisz zachować odpowiedni workflow, aby wszystko było w porządku.

zgrywasz z vhs z przeplotem. jeśli chcesz teraz uzyskać obraz płynny (50 fps) albo "kinowy" (25fps) to musisz zastosować różne metody deinterlace'u. potem przed kompresją np. do divx przeskalować aby uzyskać właściwe proporcje (4x3, 16x9). nie musisz tego robić jeśli chcesz zrobić z tego standardowe dvd albo plik mpeg2. wszystko zależy od kontekstu.
napisz konkretnie co chcesz zrobić.

PS. yadif tworzy albo 25p albo 50p z materiału z interlacem, a blend daje 25p ale obraz jest "podwójny" (a w yadif nie).

_________________
Obrazek


niedziela, 15 lutego 2015, 13:11
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: poniedziałek, 17 marca 2014, 19:35
Posty: 161
Post Re: VHS na komputer
To tak.

Jak zapisuje plik (z VHS) w programie VirtualDub do .avi , a format to tak jak dawniej było, czyli 4x3 , i raczej zapisuje się do 25p. :roll:

Chcę zostawić film na komputerze tak, aby był wyraźny obraz, czyli żeby nie było tak zwanego przeplotu i żaby wyraźny obraz był, a w razie czego żeby się dało potem wrzucić do np. premiera i na dvd.

Jak w miarę szybko a jednocześnie nie tracąc, jakości filmu coś takiego zrobić?


niedziela, 15 lutego 2015, 16:58
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 8 listopada 2006, 16:32
Posty: 596
Post Re: VHS na komputer
Naprawdę pomimo tylu linków, które wyjaśniają wszystko, nie potrafisz tego zrobić?
Ten 100fps jest dobry.

_________________
FS700 | FS100 | Kran i inne zabawki | Sprzęt filmowy do wynajęcia | Zapraszam na filmuser, forum filmowe


niedziela, 15 lutego 2015, 17:27
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3273
Post Re: VHS na komputer
w zasadzie to niewiele wynika z tego, co napisałeś.
moja propozycja jest taka - ściągaj do mpeg2 albo po ściągnięciu w DV kompresuj do mpeg2. ewentualnie do h.264. ściągasz z przeplotem, bo vhs (i ogólnie format tv) ma zawsze przeplot. musisz podczas kompresowania ten przeplot zachować. wtedy będziesz mógł z tego zrobić również dvd.
każda inna opcja wymaga pozbycia się przeplotu, skalowania i kompresji i tak do czegoś w stylu h.264, ale późniejsze wypalenie z tego dvd będzie wymagało kolejnej konwersji i obraz na pewno będzie dużo gorszy od oryginału.

_________________
Obrazek


niedziela, 15 lutego 2015, 17:53
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4721
Lokalizacja: Tczew
Post Re: VHS na komputer
robi wielki napisał(a):
To tak.

Jak zapisuje plik (z VHS) w programie VirtualDub do .avi , a format to tak jak dawniej było, czyli 4x3 , i raczej zapisuje się do 25p. :roll:

Chcę zostawić film na komputerze tak, aby był wyraźny obraz, czyli żeby nie było tak zwanego przeplotu i żaby wyraźny obraz był, a w razie czego żeby się dało potem wrzucić do np. premiera i na dvd.

Jak w miarę szybko a jednocześnie nie tracąc, jakości filmu coś takiego zrobić?

Do AVI OK, ale popieram że do kodeka DV. Tu:
http://www.swiatobrazu.pl/forumwideo/viewtopic.php?f=8&t=6082
Masz nazwy paru konkretnych, darmowych. Dojdź do nich przez Google.
Masz duży plik (prawie 13 GB na godzinę z przeplotem) i z niego z niedużą stratą zrobisz jak pisze GrassHoppeR alternatywnie:
mpeg2 do zrobienia DVD bez powtórnego przeliczania, albo progresywny (bez przeplotu) do komputera H264 w kontenerze MKV, albo MP4 http://www.divx.com/en/software/technologies/h264.
Zalety każdego ze sposobów są jasne:
- DVD czyta każdy stacjonarny odtwarzacz, (te lepsze ładnie skalują do HD w telewizorze), w komputerze niwelujemy wpisany w DVD przeplot w sterowniku karty graficznej.
- H264 (w dowolnym kontenerze) mamy mniejszy, progresywny (o ile nie zapomnimy go tak zapisać) plik do komputera.

_________________
最诚挚的问候


niedziela, 15 lutego 2015, 18:18
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: poniedziałek, 17 marca 2014, 19:35
Posty: 161
Post Re: VHS na komputer
A w programie VirtualDub mogę zapisać, jako mpeg2, i jak pozostawić przeplotu to mogę to odtworzyć nagrać na DVD i oglądać na odtwarzaczach. Ale czy będzie obraz wyraźny na komputerze ??


niedziela, 15 lutego 2015, 22:14
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4721
Lokalizacja: Tczew
Post Re: VHS na komputer
robi wielki napisał(a):
A w programie VirtualDub mogę zapisać, jako mpeg2, i jak pozostawić przeplotu to mogę to odtworzyć nagrać na DVD i oglądać na odtwarzaczach. Ale czy będzie obraz wyraźny na komputerze ??

Tak jeżeli w sterowniku karty graficznej...
Tylko że w komputerze jeszcze lepiej od optymalizacji obrazu w sterowniku, spisze się progresywny H264.
Zrób próbki kilkuminutowe Twojego materiału i popróbuj wersje "komputerowe", bo do odtwarzacza nie ma co kombinować.

_________________
最诚挚的问候


poniedziałek, 16 lutego 2015, 12:29
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 29 listopada 2011, 19:52
Posty: 355
Post Re: VHS na komputer
Mam tylko jedno pytanko: a jakim sprzętem wprowadzany jest sygnał video do kompa? jeżeli to jest popularny, tani na USB graber - staranie się wyeliminowania przeplotu mija się z celem - grabowany obraz to skalowany do 720x480 "progresywny" obrazek z widocznym ale zasadniczo nie do usunięcia przeplotem...
Rozważania na temat formatu kompresji nie mają sensu jak nie wiemy na czym kolega robi wielki konwertuje vhs!
QB

_________________
Teraz a6500, GoPro6, AG-AC160 i parę innych... OSX 10.10, AP CS6.0


poniedziałek, 16 lutego 2015, 13:29
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: poniedziałek, 17 marca 2014, 19:35
Posty: 161
Post Re: VHS na komputer
Za pomocą S-Video lub poprzez kabel cinch x 3 (żółty = Video, czerwony i biały = Audio L, R). To coś nie tak będzie ?? , z zgrywaniem na komputer.


piątek, 20 lutego 2015, 22:21
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 29 listopada 2011, 19:52
Posty: 355
Post Re: VHS na komputer
robi wielki napisał(a):
Za pomocą S-Video lub poprzez kabel cinch x 3 (żółty = Video, czerwony i biały = Audio L, R). To coś nie tak będzie ?? , z zgrywaniem na komputer.

To nie o kabelki chodzi tylko jakiego grabera używasz? Jakie urządzenie pracuje pomiędzy magnetowidem a komputerem, czy to jest karta typu np.: popularna BM intensity pro, czy graber w stylu "ratuj swoje nagrania vhs" za 40 zł...?
QB

_________________
Teraz a6500, GoPro6, AG-AC160 i parę innych... OSX 10.10, AP CS6.0


poniedziałek, 23 lutego 2015, 14:35
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: poniedziałek, 17 marca 2014, 19:35
Posty: 161
Post Re: VHS na komputer
A już wiem :), WinFast TV2000 XP Expert, wejście s-video. Tylko nie wiem czy to prawda że lepiej kanał video puścić przez S-Video a nie przez "CINCH", bo dźwięk to normalnie przez cinch. I jeszcze mam albo wejście albo wyjście przy karcie graficznej tylko nie wiem. :)


wtorek, 24 lutego 2015, 13:25
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 47 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 6 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL