Teraz jest poniedziałek, 14 października 2019, 01:48




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 
 Przeplot - jak sie go pozbyc by nie stracic jakosci z 50i 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: sobota, 21 lutego 2015, 20:22
Posty: 2
Post Przeplot - jak sie go pozbyc by nie stracic jakosci z 50i
Witam.
Posiadam materiał nagrany w 1920 x 1080 50i i chciałem w formacie m2t i chciałem go skompresować po montażu do czegoś mniejszego MP4 lub mkv. Problem w tym że spędziłem już chyba w sumie kilka dni próbując znaleźć optymalne ustawienia i niestety bezowocnie. Wszystkie sceny z większym ruchem po kompresji są bardzo rozmazane (efekt szarpania, ducha na krawędziach przy dynamicznym ruchu).

Czy jest jakaś metoda na to? Jakieś ustawienia przy pozbywania się przeplotu czy też odpowiedni program? Materiał montuję w Vegasi Pro i próbowałem też nim kompresować do mp4 - bez dobrych efektów. To samo się dzieje w Avidemux chociaż wydaje mi się że jest odrobinę lepiej w nim.

Czy jest jakieś lekarstwo na to czy tylko zmiana kamery na taką nagrywającą w progresive?

Pod tym linkiem
https://cloud.mail.ru/public/07d7dae0331a/HD_50i.m2ts
umieszczam 35mb film źródłowy który próbuje kompresować. Bardzo proszę o pomoc, ewentualnie poddanie mojego fragmentu kompresji...

Z góry dzięki za pomoc.
Pozdrawiam.


sobota, 21 lutego 2015, 20:51
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3288
Post Re: Przeplot - jak sie go pozbyc by nie stracic jakosci z 50i
przeplotu nie trzeba się pozbywać, tylko prawidłowo odtwarzać.

jeśli pozbędziesz się przeplotu to materiał 25p będzie niepłynny (będzie "kinowo" szarpać) albo może nie dać się odtworzyć wszędzie (np. na tv), jeśli zrobisz do 50p.

metod jest kilka, możesz użyć virtualdub i filtra yadif do deinterlace'u i zapisać w avi x.264, albo "z paska" użyć ffmpeg* z takim samym filtrem i pewnie z 20 programów darmowych to potrafi.

*wygląda to wtedy jakoś tak:
ffmpeg -i HD_50i.m2ts -filter:v yadif -s "1280x720" -r 50 output.avi
można ustawić inny kodek, wielkość i rodzaj filtra yadif (25p, 50p)

_________________
Obrazek


sobota, 21 lutego 2015, 22:15
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: sobota, 21 lutego 2015, 20:22
Posty: 2
Post Re: Przeplot - jak sie go pozbyc by nie stracic jakosci z 50i
Dziękuję za podpowiedź. Sprawdzę za chwile z virtualdubem jaki będzie wynik. Ogólnie chcę zachować zmontowany materiał w rozdzielczości 1280/720 + jakaś kompresja by uzyskać mniejszy plik o mniejszej wadze. Docelowo chciałbym użyć finalnego nagrania do YT lub do odtwarzania na tv z dysku HDD lub przez siec.

W jakiej formie byś sugerował zachować zmontowany materiał by nie utracić za wiele na nim a by nie zajmował np 4GB.

Dzięki piękne.


sobota, 21 lutego 2015, 23:40
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3288
Post Re: Przeplot - jak sie go pozbyc by nie stracic jakosci z 50i
yadif 25p i kompresja h.264 z bitratem ok. 4000 kbps powinno wystarczyć.

_________________
Obrazek


niedziela, 22 lutego 2015, 02:32
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3288
Post Re: Przeplot - jak sie go pozbyc by nie stracic jakosci z 50i
przygotowałem ci skrypt do ffmpeg. użycie jego polega na przekopiowaniu ffmpeg'a i skryptu .bat do katalogu, w którym jest plik .M2T i uruchomieniu pliku m2t2mp4.bat. wtedy WSZYSTKIE pliki .m2t w tym katalogu zostaną przekonwertowane na mp4.

przetestuj czy ci takie coś pasuje. obraz jest zmniejszany do 1280x720 i deinterlace'owany do 25p. dźwięk jest po prostu kopiowany. użyty jest preset bardzo szybkiego kodowania, ale wystarczy usunąć "-preset superfast" aby wrócić do standardowych ustawień (2x dłuższy czas konwersji ale ciut lepsza jakość).


Załączniki:
m2t2mp4.zip [6.35 ]
Pobrane 263 razy

_________________
Obrazek
niedziela, 22 lutego 2015, 11:54
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Re: Przeplot - jak sie go pozbyc by nie stracic jakosci z 50i
GrassHoppeR, a co radzisz aby jak najlepiej jakościowo zrobić z 50i pełne 50p? Chodzi mi o to że skoro potrafi to telewizor albo programowy odtwarzacz pod Windows to i jakiś soft pewnie to potrafi.


wtorek, 19 maja 2015, 08:49
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3288
Post Re: Przeplot - jak sie go pozbyc by nie stracic jakosci z 50i
tak jak wyżej napisałem - filtr yadif z opcją podwojenia framerate'u.
ale nie śledzę już tematu.

_________________
Obrazek


wtorek, 19 maja 2015, 09:22
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: niedziela, 7 sierpnia 2005, 16:05
Posty: 28
Post Re: Przeplot - jak sie go pozbyc by nie stracic jakosci z 50i
A ma ktoś metodę jak to zrobić w Premiere? bo konwertując materiał 1080i do 1080p bardzo traci na jakości, już 720p50 jest lepszy :)
Pozdrowionka


czwartek, 27 lipca 2017, 05:51
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 13 kwietnia 2005, 19:48
Posty: 791
Lokalizacja: Polska
Post Re: Przeplot - jak sie go pozbyc by nie stracic jakosci z 50i
Zrobisz to darmowym FFMPEG-iem materiał wychodzi "palce lizać" tu masz wszystko co potrzeba:
Kod:
https://videodslr.pl/działy/temat/konwersja-z-1080i50-do-1080p50

Konwertuje tak materiały z C100 jak ktoś się upiera przy 50p

_________________
OSX 10.14 - FCPX -Canon C100-Sony A7III-Feyu AK2000-TascamDR07 i sporo klamotów do tego.


czwartek, 27 lipca 2017, 08:52
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 6 czerwca 2008, 19:40
Posty: 1308
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: Przeplot - jak sie go pozbyc by nie stracic jakosci z 50i
"A ma ktoś metodę jak to zrobić w Premiere? bo konwertując materiał 1080i do 1080p bardzo traci na jakości"

jaka wersja Premiere?


piątek, 28 lipca 2017, 01:04
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: niedziela, 7 sierpnia 2005, 16:05
Posty: 28
Post Re: Przeplot - jak sie go pozbyc by nie stracic jakosci z 50i
Premiere CS6 na PC i CC na Macu (2015, ale wkrótce bedzie 2017)
Rendering chciałbym robić bezpośrednio z TIMELINE, zarówno w opcjach 25p jak i 50p, ale częściej do YT 25p. Pozdrowionka


sobota, 29 lipca 2017, 10:19
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 6 czerwca 2008, 19:40
Posty: 1308
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: Przeplot - jak sie go pozbyc by nie stracic jakosci z 50i
silnik renderujący CC 2017 ma poprawiony algorytm/y do usuwania przeplotu


sobota, 29 lipca 2017, 19:53
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: niedziela, 7 sierpnia 2005, 16:05
Posty: 28
Post Re: Przeplot - jak sie go pozbyc by nie stracic jakosci z 50i
na 2017 tego jeszcze nie sprawdzałem, ale mam póki co stacje pracujące na CS6 i 2015, zatem jakie jest rozwiązanie dla TIMELINE w tych systemach??? Pozdrawiam


niedziela, 30 lipca 2017, 05:53
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 29 listopada 2011, 19:52
Posty: 355
Post Re: Przeplot - jak sie go pozbyc by nie stracic jakosci z 50i
videomaja napisał(a):
na 2017 tego jeszcze nie sprawdzałem, ale mam póki co stacje pracujące na CS6 i 2015, zatem jakie jest rozwiązanie dla TIMELINE w tych systemach??? Pozdrawiam

Czy sprawdzałeś to co proponował kolega GrassHoppeR czy kolega Najrad?

Poza tym:
AP CS6 w projekcie 50p jeżeli wstawimy pliki 50i robi "inteligentny deinterlace" zachowując przede wszystkim płynność obrazu - po prostu zamienia półobrazy (1920x540) w pełne klatki skalując je do 1920x1080 (AP do skalowania używa bodajże algorytmu lanczos) - obiektywnie: zachowuje płynność kosztem "jakości" - wyższe wersje AP postępują identycznie.
Metoda jaką zaproponował kolega Najrad - konwersja 50i na 50p poprzez ffmpeg'a daje ten sam rezultat co AP z subtelną przewagą szczegółów w AP - metody są... rzekłbym zamienne...

Na już: stwórz w AP sekwencje 50p wstaw 50i delikatnie (wg uznania) wyostrz i skompresuj w 25/50p... lub stwórz w AP sekwencje 50i wstaw 50i i skompresuj w 50i, poprawnie odtwórz a "duchy" znikną...
QB

_________________
Teraz a6500, GoPro6, AG-AC160 i parę innych... OSX 10.10, AP CS6.0


niedziela, 30 lipca 2017, 10:13
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: niedziela, 7 sierpnia 2005, 16:05
Posty: 28
Post Re: Przeplot - jak sie go pozbyc by nie stracic jakosci z 50i
DZIĘKI!!!!
Podobne metody już testowałem, niestety problem w tym że w 25P jest utrata jakości. 1080p50 jest OK, ale niektóre TV sobie z tym nie radzą. Jedyną sensowną opcją jest chyba 720p50:)
Pozdrowionka


niedziela, 30 lipca 2017, 10:45
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL