Teraz jest wtorek, 22 października 2019, 23:34




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 
 brak utraty jakości 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 6 października 2016, 20:59
Posty: 8
Post brak utraty jakości
Witam,

Bawie się filmami od paru ładnych lat - oczywiście amatorsko. Przeważnie składałem filmy kręcone gopro w 4k albo 1080. Robiłem krótkie 3-4 minutowe streszczenia np wyjazdu do jednej piosenki w formie "teledysku" (duża dynamika, szybkie cięcią, sceny kilkusekundowe). Zrzucałem taki materiał do avi (Sony Vegas 13) i konwertowałem do mniejszego pliku przez Freemake Video Converter.

I teraz problem:

- poskładałem długi film z USA (ok 30 min w 1080; 60 fps). Jak chciałem go zrzucić do avi - okazalo sie, że nie mam tyle miejsca na dysku (zajmował ponad 360 GB!!!). I moje pytanie - jak zrzucić ten materiał do pliku źródłowego (cały materiał w poszczególnych plikach zajmuje 25 GB). Jak to zrobić w Vegasie?

Będę mega wdzieczny za pomoc ;)

ps. dodam, że przy konwersji do innych typu niż avi - widzę sporą utrate jakości.


czwartek, 6 października 2016, 21:05
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 23 stycznia 2006, 15:20
Posty: 2035
Post Re: brak utraty jakości
Kodek i bitrate - te słowa powinieneś znać, więc trzeba poczytać trochę:
http://videodslr.pl/wszystko-co-chcieli ... -kodekach/


czwartek, 6 października 2016, 23:04
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: brak utraty jakości
no ale przecież temat załatwia sprawę... brak utraty jakości... czyli wszystko gra :)


czwartek, 6 października 2016, 23:38
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 6 października 2016, 20:59
Posty: 8
Post Re: brak utraty jakości
@ Pinto, dzięki wielkie za pomoc - o to właśnie chodziło :)

@ Degenerado - nie o to chodzi, żeby załatwil sprawe ale żeby dostać pomocnego linka. baw sie dobrze.


piątek, 7 października 2016, 07:42
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4863
Lokalizacja: Tczew
Post Re: brak utraty jakości
Vegas 13 powinien spokojnie widzieć kodek z Go Pro, więc w nim montuj, a zapisuj jak chcesz. Jakość filmu i wielkość jego pliku wyznaczasz przecież sam. :wink:
Jak byś się nudził, to poczytaj o podobnych kłopotach:
https://forums.creativecow.net/thread/24/995264
tłumaczenie mechaniczne
http://sonyvegas.info/thread-5345.html

PS
Uśmiechnij się - z brakiem utraty jakości, sam się przejęzyczyłeś. :)

_________________
最诚挚的问候


piątek, 7 października 2016, 08:13
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 6 października 2016, 20:59
Posty: 8
Post Re: brak utraty jakości
przeczytałem, rozpisałem, przeanalizowałem i co najważniejsze - zrozumiałem ;)
ale nadal nie mam pojęcia jak wyrenderowac film o tych samych parametrach co plik źródłowy ;) tj 1080 60fps. Pewnie to moje ograniczenie systemowe jeżeli chodzi o vegas. i

@kotin, gdzie wybieram wielość filmu? Mogę sam ja określić w Mb? Czy kalkulator, 3 równania i w taki sposób to określam? ;)

ps ja jestem uśmiechnięty cały czas :] przecież cały czas mi chodzi o brak utraty jakości, jak w temacie :] zawsze zdaje sobie sprawę z tego ze jak pisze nowy temat na forrum to ktoś zawsze napisze : przeczytaj całe forum, wszystkie internety, a jak nic nie znajdziesz to dopiero zakładaj temat. zycie


piątek, 7 października 2016, 10:35
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: brak utraty jakości
no ale przecież przykładowo:

1. renderuj jako
2. sony avc/mvc
3. internet 30p

wybierasz customize template, ustawiasz bitrate i ilość ramek


piątek, 7 października 2016, 10:47
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 6 października 2016, 20:59
Posty: 8
Post Re: brak utraty jakości
Degenerado napisał(a):
no ale przecież przykładowo:

1. renderuj jako
2. sony avc/mvc
3. internet 30p

wybierasz customize template, ustawiasz bitrate i ilość ramek


spróbuje, dzięki.


piątek, 7 października 2016, 10:50
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 6 października 2016, 20:59
Posty: 8
Post Re: brak utraty jakości
Degenerado napisał(a):
no ale przecież temat załatwia sprawę... brak utraty jakości... czyli wszystko gra :)


stary sorry, dopiero na chłodno po cięzkim dniu pracy zrozumiałem o co Ci chodziło :D


piątek, 7 października 2016, 18:33
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: brak utraty jakości
spoko, sprawdziłeś eksport ?

oprogramowanie od go pro ze strony producenta instaluje kodeki i presety do niektórych programów montażowych, zobacz czy do vegasa nie ma tez nowych opcji po instalacji tego softu


piątek, 7 października 2016, 20:26
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 6 października 2016, 20:59
Posty: 8
Post Re: brak utraty jakości
zrobiłem tak jak pisałeś i wyszło ok:

1. renderuj jako
2. sony avc/mvc
3. internet 30p


nie widze zadnych codecow gopro w vegas ;] chyba że sie inaczej nazywaja ;]


niedziela, 9 października 2016, 13:18
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL