Teraz jest środa, 26 czerwca 2019, 19:00




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 
 Problem przy kompresji w VD 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Problem przy kompresji w VD
Kompresuje film zgrany z kamerki MiniDV. Obrobilem go w Premierze i teraz probuje go skompresowac...

w VD 1.5.7 mniej więcej w środku filmu w logach wyswietla komunikat:
[!] Dub: I/O thread has not cycled for ten seconds -- possible livelock.
(Thread location: 77F8A122)

[!] Dub: Processing thread has not cycled for ten seconds -- possible
livelock. (Thread location: 77F8A122)

co wiąże się z tym, że kompresja się zatrzymuje
do kompresji video używam divxa 5.0.5 bitrate: 1500, audio Lame
w VD uzywam dwoch filtrow: deinterlace i resize (Lanczos3) zmniejszam rozdzielczosc do 600x480

w czym może tkwić problem ? sytuacja ta powtarza się za każdym razem i w tym samym momencie !
mój sprzęt to: athlon 2,4+ XP, plyta MSI K7N2, 512 MB DDRAM 333 MHz Kingstona, dysk seagate barracuda 7, sys. Win2K prof.


czwartek, 23 października 2003, 18:13
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
jeszcze jedno... ten blad wystepuje mniej wiecej po 14 minutach i 12 sekundach kompresji filmu... na roznych klatkach


czwartek, 23 października 2003, 20:53
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Jeżeli dzieje się tak po określonym czasie pracy, a nie długości materiału (dobrze zrozumiałem?) to wina raczej leży w PC lub oprogramowaniu.

Czy nie włącza się jakiś dziwny program po tym czasie, nie koniecznie widoczny na ekranie komputera (skaner wirusowy, defrag)?

Może masz wersję demo kodeka który pracuje tylko ten okres czasu, chociaż bardziej ograniczał by długość materiału.

Komputer pracuje z nominalnymi ustawieniami (nie przetaktowywałeś nic)?

Przeinstaluj kodeki, a jak to nie pomoże użyj VirtuaDub'a z innego źródła albo inną wersję.


sobota, 25 października 2003, 10:38
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
nic sie nie uruchamia... wszystko jest wylaczone
virtualduba sciagalem z roznych zrodel i zmienialem wersje - bez skutku
kompresuje przy uzyciu divxa 5.0.5 i lame'a, wiec demo raczej odpada
musze jeszcze sie przyjrzec, czy to po okreslonej ilosci klatek, czy czasie trwania filmu...


czwartek, 30 października 2003, 16:41
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 4 czerwca 2003, 22:25
Posty: 190
Lokalizacja: Swidnica
Post 
Zobacz czy tak samo jest z innym filmem (może ten ma błąd w pliku). Jeśli tak to jeszcze sprawdź kompresowanie materiału zgranego z kamery ale nie obrabianego w AP.

_________________
Javo


czwartek, 30 października 2003, 22:19
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
błąd filmu, czy też błąd, który mógłby powstać w AP można raczej wykluczyć, chyba, że AP robi cykliczne błędy co 14 minu filmu

z tamtym filmem poradzilem sobie dzielac film na kilka czesci i kompresujac kazda z osobna - nastepnie to wszystko polaczylem, a momenty laczen nie sa widoczne

niemniej jednak bardzo mnie ciekawi co powoduje wyzej opisany blad


sobota, 1 listopada 2003, 20:53
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 4 czerwca 2003, 22:25
Posty: 190
Lokalizacja: Swidnica
Post 
Zobacz z innym filmem który ma ponad 14 minut, czy będzie działo sie tak samo.

_________________
Javo


niedziela, 2 listopada 2003, 21:32
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
sprawdzilem na kolejnych (tez montowanych w Adobe Premier) wystepuje dokladnie ten sam blad


środa, 12 listopada 2003, 22:24
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 4 czerwca 2003, 22:25
Posty: 190
Lokalizacja: Swidnica
Post 
To jeszcze spróbuj na materiale bezpośrednio zgranym z kamery i nie "ruszanym" przez AP.

_________________
Javo


czwartek, 13 listopada 2003, 11:16
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: środa, 22 stycznia 2003, 14:05
Posty: 49
Lokalizacja: Poznań
Post 
Ja miałem podobny problem w VD. Nie pamietam tylko czy taka sama informacja o błędzie czy inna wyskakiwała. Kompresja sie zatrzymywała i związane to u mnie było z plikiem wymiany z jakiś powodów komuter stwierdzał ze jest przepełniony (mimo ze było miejsce na dysku a rozmiar był kontrolowany przez system) i zatrzymywał kompresję.
Ale mozę u Ciebie to co innego.
Problemu nigdy nie rozwiązałem (od dawna juz nie sprawdzałem czy nadal tak jest) a po prostu jak robię Divx to niestety mniejsze pliki i łączenie.

_________________
Pozdrówka
qazy
--------------------------------------------------------


piątek, 14 listopada 2003, 09:02
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 3 marca 2003, 03:17
Posty: 941
Lokalizacja: Gorlice / Londyn
Post 
A więc tak ...

Sprawdź czy ten sam błąd występuje także kiedy będziesz dokonywał kompresji innym kodekiem. Spróbuj np. Xvid'a - swoją drogą to polecam Ci go bardziej niż DivX'a5 - pozwoli ci lepiej łatwiej zagospodarować miejsce na płycie CD (zakładam że to jest docelowy nośnik) dlatego, że ustawiasz w nim od razy końcową wielkość strumienia video.

Zakładam że materiał ten montujesz w AP. Ładując coś takiego do VD musisz mieć całość w jednym pliku, a więc napewno exportujesz to w AP. Proponuję Ci więc wyeksportować materiał z AP nie przy pomocy kodeka DV Pinnacle'a (to on może być powodem błędów - a mi sie wydaje że tak właśnie jest) , a przy pomocy kodeka Microsoft DV.

I taka uwaga końcowa. Przy kożystaniu z filtru resize w VD ustawiaj wartości podzielne przez 16. A więc w twoim konkretnym przypadku proponuję rozdziałkę 608x480

Mam nadzieje że to Ci pomoże - jeżeli tak to daj znać.
Pozdrawiam.


piątek, 14 listopada 2003, 23:13
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Co do innego kodeka to popróbuje...

Export z AP oczywiście do jednego pliku, ale na pewno nie przy pomocy kodeka Pinnacle (a propos jak sprawdzic przu yzyciu czego odbywa sie eksport)

Robiac Resize oczywiscie wartosci rozdzielczosci sa podzielne przez 16 - inaczej VD przy kompresji divxem wywala blad na dzien dobry


niedziela, 16 listopada 2003, 09:39
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 3 marca 2003, 03:17
Posty: 941
Lokalizacja: Gorlice / Londyn
Post 
Export -> W "Export Movie Settings" w okienku "general" ustawienie "File Type" masz najprawdopodobniej ustawiona na "pinnacle cośtam .."
Spróbuj to zmienić na Microsoft DV AVI. Wtedy w okienku "Video" wybierasz czy ma to być PAL czy NTSC.
Powodzenia


poniedziałek, 17 listopada 2003, 01:20
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL