Teraz jest środa, 19 czerwca 2019, 17:05




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 
 Jak zapisać klip w formacie DV type-2 (AP 6.0) 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: poniedziałek, 13 października 2003, 13:57
Posty: 46
Post Jak zapisać klip w formacie DV type-2 (AP 6.0)
Ktoś napisał, że Premiere domyślnie ustawia type 2, ale u mnie ani VirtualDub ani GordianKnot nie otwierają wyeksportowanego pliku. Czy jeżeli użyję programu do przekonwertowania na type 2 dotychczasowy plik zostanie zastąpiony nowym, czy powstanie drugi w zmienionym formacie? A może po zainstalowaniu jakiegoś kodeka Premier wyeksportuje odczytywalny przez VD i GK avi'k :?:


Ostatnio edytowano czwartek, 13 listopada 2003, 13:57 przez frux, łącznie edytowano 1 raz

poniedziałek, 3 listopada 2003, 13:23
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 15 września 2003, 12:38
Posty: 541
Post 
Możesz dokonać konwersji z DV type-1 do type-2. Zostanie utworzony nowy plik. Stary możesz wykasować. Obraz w nich jeste ten sam, dźwięk też (tyle, że w typie drugim jest zablokowany 'locked').
Operacja jest dość szybka (prawie tak szybka jak kopioanie z pliku do pliku), niestety wymaga tyle wolnego miejsca na dysku jak długi jest plik źródłowy. Po tym Vdub juz nie będzie krzyczał, że nie ma dźwięku...

pozdrowienia
Ulv

p.s.
Konwerter znajdziesz u Canopusa:
http://www.canopus-uk.com/US/products/D ... verter.asp
i w pakiecie dla Linux'a - dvtools

_________________
"It has secret program of ultimate destruction. All SONYs do." - Largo
"I won't drink your blood because I like you" - Arcueid Brunestud


poniedziałek, 3 listopada 2003, 13:49
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: poniedziałek, 13 października 2003, 13:57
Posty: 46
Post 
Dzięki piękne - spróbuje wygospodarować dodatkowe miejsce na HDD. Zastanawiam się tylko, co zrobić jeżeli plik ma 40GB, a twardy ograniczone miejsce na dodatkowy plik. Nie można tego zrobić bez tworzenia dodatkowego pliku?


poniedziałek, 3 listopada 2003, 13:54
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 15 września 2003, 12:38
Posty: 541
Post 
Pewnie dałoby się to zrobić w locie mając 40 GB pamięci ;-) Problemem jest IMHO fakt, że zmienia się organizacja danych na dysku i niestety dodatkowy dźwięk nie ma gdzie wepchnąć (niestety na razie dyski nie są z gumy).

Pozodrowienia
Ulv

p.s.
o różnicy między type 1 i 2 możesz poczytać na tej stronie:
http://www.puremotion.com/resources/tec ... filetypes/

_________________
"It has secret program of ultimate destruction. All SONYs do." - Largo
"I won't drink your blood because I like you" - Arcueid Brunestud


wtorek, 4 listopada 2003, 18:39
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
A ja polecam użycie darmowego programu TMPGEnc - przy jego pomocy można wyeksportować dźwięk jako np. wav, czy od razu mp3, ogg itd. z pliku DV TYPE-I, czy też DV-TYPE-II.
Wtedy otwiera się w VDubie czy GK plik DV-TYPE-I i dołącza plik dźwiękowy.
Sam nie mam wystarczająco dużo miejsca na dysku i najczęściej tak postepuję. Poza tym przy stosowaniu konwersji do DV-TYPE-II czasami uzyskiwałem jakieś straszliwe szumy w materiale pod koniec filmu, a przy eksportowaniu do wav-a problem ten nie występował!


środa, 5 listopada 2003, 12:42
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 15 września 2003, 12:38
Posty: 541
Post 
Parę razy konwertowałem pomiędzy type-1 i 2 i nigdy nie miałem problemu z dźwiękiem. Od dłuższego czasu jednak, żebynie musieć robić konwersji materiał zrzucam z kamery w type-2, zresztą chyba większość nowych programów do transferu z kamery (bo nazywanie tego capturinegiem to chyba nadużycie) ma już możliwość wyboru typu pliku.
Zawsze zastawnawiało mnie jedno, dlaczego w systemach do montażu pod Win pliki z kamery są w avi, które nic nie wnosi poza nagłówkiem riff i na dokładkę jest w dwóch wersjach, które różnią się tylko powielonymi lub nie danymi audio, a nie w formacie raw (czyli czystym strumieniu dv). Zresztą podobnie rzecz ma się z Makówkami, tam plik dv jest opakowany w format QT. Nie widzę w tym logiki. To tak na marginesie było ;-)

Pozdrowienia
Ulv

_________________
"It has secret program of ultimate destruction. All SONYs do." - Largo
"I won't drink your blood because I like you" - Arcueid Brunestud


środa, 5 listopada 2003, 14:03
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: poniedziałek, 13 października 2003, 13:57
Posty: 46
Post 
Próbowałem już TMPGEnc - program w ogóle nie wczyta mi tego pliku - tak samo jak Gordian czy Virtual i chyba właśnie dlatego, że jest to type-1. Ty masz pewnie od razu wygenerowany plik w type-2. Ja skorzystałem z porady Ulv, przekonwertowałem programikiem Canopusa (dzięki wielkie Ulv za super linki :D ) i ten nowy plik dało się wczytać zarówno do TMPGEnc, GK i VD. Jeszcze nie kompresowałem, bo coś mi komp pada (chyba za cienki zasilacz, albo dyski się za bardzo grzeją przy eksporcie 40 GB pliku).

A może to kwestia zainstalowania jakiegoś kodeka w systemie, żeby type-2 był domyślny - tak sobie głośno myślę... Czy jest coś takiego?

Ulv - jak Ty zrzucasz z kamery od razu w type-2? Jest do tego jakiś program. Mój AP 6.0 tego nie ma.


czwartek, 6 listopada 2003, 13:05
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL