Teraz jest sobota, 25 stycznia 2020, 03:49




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 
 Jaki bitrate ustawiać? 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 17 grudnia 2015, 20:12
Posty: 54
Post Jaki bitrate ustawiać?
Witam mam pytanie jaki ustawić bitrate aby była najlepsza jakość filmu na pendrive? Bitrate ustawia się na oko czy jak? Vimeo czy Youtube narzuca z góry jaki powinien być bitrate a w tym przypadku nie wiem ile ustawić.


piątek, 16 sierpnia 2019, 22:58
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 6 czerwca 2016, 18:29
Posty: 575
Post Re: Jaki bitrate ustawiać?
Na oko to chłop w szpitalu umarł :D Bitrate podany w tabelce YT może być pewnym wyznacznikiem. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie by ustawić go większy. Osobiście daję między 17-24 Mbps do FHD i 30-40 Mbps przy UHD.

_________________
Magix Video Pro X i inne, Davinci Resolve - początki Poradniki YT - Klik


piątek, 16 sierpnia 2019, 23:38
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 4 sierpnia 2019, 21:14
Posty: 29
Post Re: Jaki bitrate ustawiać?
W sumie to sam sobie odpowiedziałeś na pytanie.Qurter, chcesz mieć wysoką jakość daj duży bitrate. Fransua, dobrze prawi. Możesz dać nawet jeszcze ciut więcej.

_________________
PC-Gigabite Z390; i5-9600K 3,7GHz; RTX 2060; RAM-32 GB (4x8GB) DDR4 3200MHz; M.2 Pcie – 256GB (system); SSD-BX300 - 120GB; HDD – Toshiba - 2TB. Magix Video Pro X. Panasonic HC-VX870.


sobota, 17 sierpnia 2019, 00:33
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 17 grudnia 2015, 20:12
Posty: 54
Post Re: Jaki bitrate ustawiać?
Ok, a czy dla materiału FullHD będzie jakaś widoczna różnica jeżeli raz ustawie bitrate powiedzmy na te 24, a za drugim razem 40. Będzie jakaś widoczna różnica? Czy po prostu będzie to sztuczne nabijanie bitrate i w efekcie nic to nie da?
Bo głównie chodzi mi o to, żeby precyzyjnie dobrać odpowiedni bitrate (aby była najwyższa jakość) dla danego materiału i żeby sztucznie jego nie podbijać.


sobota, 17 sierpnia 2019, 10:26
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 17 grudnia 2015, 20:12
Posty: 54
Post Re: Jaki bitrate ustawiać?
Ok, a czy dla materiału FullHD będzie jakaś widoczna różnica jeżeli raz ustawie bitrate powiedzmy na te 24, a za drugim razem 40. Będzie jakaś widoczna różnica? Czy po prostu będzie to sztuczne nabijanie bitrate i w efekcie nic to nie da?
Bo głównie chodzi mi o to, żeby precyzyjnie dobrać odpowiedni bitrate (aby była najwyższa jakość) dla danego materiału i żeby sztucznie jego nie podbijać.


sobota, 17 sierpnia 2019, 10:26
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 4 sierpnia 2019, 21:14
Posty: 29
Post Re: Jaki bitrate ustawiać?
Na jakość materiału wyjściowego ma wpływ wiele czynników. Zakładając, że masz nagrany materiał w dobrej jakości nie ma co przesadzać z wielkością bitrate. 24Mbps w pliku m2ts da już bardzo dobry obraz. Przy MP4 lepiej jest dać troszkę więcej. Jednakże nie ma tutaj jednoznacznego wyznacznika, że trzeba ustawić konkretną wartość.
Najlepiej sam poeksperymentuj i zobacz. Znaczenie ma też na czym będziemy plik wyjściowy odtwarzać i jak duży będzie telewizor/monitor/projektor.
Im większy ekran tym bardziej widać będzie jakość/słabość nagranego materiału. Na 40 calowym TV materiał będzie wyglądał dobrze, ale już na 65 calach niekoniecznie. A jeżeli kto ma projektor i powiedzmy ekran 120 cali...

_________________
PC-Gigabite Z390; i5-9600K 3,7GHz; RTX 2060; RAM-32 GB (4x8GB) DDR4 3200MHz; M.2 Pcie – 256GB (system); SSD-BX300 - 120GB; HDD – Toshiba - 2TB. Magix Video Pro X. Panasonic HC-VX870.


sobota, 17 sierpnia 2019, 11:11
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 6 czerwca 2016, 18:29
Posty: 575
Post Re: Jaki bitrate ustawiać?
Najpierw trzeba wiedzieć z jakim bitrate nagrywa kamera. Jak już wiesz to nie ma sensu dawać nic powyżej. Kolejną kwestią jest odbiornik, na którym będzie materiał odtwarzany. Nie każdy sobie radzi z wysokim bitrate przy mp4.
Cytuj:
raz ustawie bitrate powiedzmy na te 24, a za drugim razem 40. Będzie jakaś widoczna różnica?

Tu nie ma jednej zasady i wszystko zależy co nagrałeś np. "gadającą głowę" W takim przypadku można nawet dać mniejszy bitrate. Znowu jak w obrazie jest dużo detali np. roślinność to lepiej dać większy. Nie podam ci złotego środka. Najlepiej jak masz projekt to wyeksportuj testowo fragmenty nagrania i zobacz jaki bitrate daje najlepszy efekt. Trochę ci już wczesnej podpowiedziałem jaki daję bitrate w zależności od rozdzielczości. Przetestuj.

ps. Pamiętaj również o jakości dźwięku. Tu też mogą czekać niespodzianki :D
Niema co przesadzać.
Zainstaluj sobie MediaInfo tak byś mógł podejrzeć bitrate w swoich nagraniach.

_________________
Magix Video Pro X i inne, Davinci Resolve - początki Poradniki YT - Klik


sobota, 17 sierpnia 2019, 11:51
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 1 kwietnia 2016, 18:17
Posty: 11
Post Re: Jaki bitrate ustawiać?
W info pliku z kamery jest parametr „Bits/(Pixel*Frame)” określa on średnią wartość (ilość informacji) potrzebną do opisania jednego pixela w klatce. Jeśli nie zmieniamy ilości klatek, oraz rozdzielczości i kodeka, to wydaje mi się, że może on być punktem odniesienia. Reszta tak ja w poście powyżej.


niedziela, 18 sierpnia 2019, 19:49
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL