Teraz jest niedziela, 26 stycznia 2020, 19:06




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Kompresja H.265 - ustawienie "Stała jakość" 
Autor Wiadomość
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: niedziela, 21 stycznia 2007, 01:18
Posty: 95
Post Kompresja H.265 - ustawienie "Stała jakość"
Chciałbym przekonwertować posiadane pliki video (DVD, FHD, 4K) do formatu H.265. Używam do konwersji vidCodera/Handbrakera. Preferowanym przeze mnie kodekiem z którego chciałbym skorzystać jest Nvenc (z uwagi na prędkość kodowania). Problem który mam dotyczy wyboru poziomu "Stałej jakości".
Przykładowo przy konwersji do H.265 Nvnc materiału 4K 30kl/s i wyborze "Stałej jakości" na 20, bitrate wynikowego pliku ma przepływność 19 Mbps ale jak wybiorę podobną wartość "stałej jakości" dla materiału FHD 50kl/s to bitrate wynikowego pliku wynosi aż 15.5 Mbps. CZemu dla tego samego kodeka NVenc i takiego samego ustawienia "Stałej jakości" różnica w bitrate pomiędzy materiałem $k a FHD jest niewielka ? Spodziewałbym się ok 4 razy mniejszej przepływności dla FHD (z uwagi na 4 razy mniejszą rozdzielczość FHD). Takie same efekty (opisane powyżej) uzyskuję korzystając z nahjnowszego Handbrakera oraz najnowszego vidCodera.


niedziela, 15 grudnia 2019, 21:26
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 6 czerwca 2016, 18:29
Posty: 575
Post Re: Kompresja H.265 - ustawienie "Stała jakość"
A skąd wiesz jaki masz bitrate przy wyborze stałej jakości ? Jest tam jakiś suwak, który coś tam pokazuje :wink: Niby pokazuje wartości ale to taki automat. Jak chcesz mieć jakąś kontrole nad bitrate to ustaw go ręcznie.


Załączniki:
Adnotacja 2019-12-15 233500.jpg
Adnotacja 2019-12-15 233500.jpg [ 103.31 | Przeglądane 23 razy ]

_________________
Magix Video Pro X i inne, Davinci Resolve - początki Poradniki YT - Klik
poniedziałek, 16 grudnia 2019, 00:38
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: niedziela, 21 stycznia 2007, 01:18
Posty: 95
Post Re: Kompresja H.265 - ustawienie "Stała jakość"
Birate sprawdzam za pomocą aplikacji MediaInfo ale i bez tej aplikacji łatwo obliczyć znając rozmiar pliku i czas trwa ia filmu.


poniedziałek, 16 grudnia 2019, 16:30
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 27 grudnia 2009, 21:26
Posty: 1203
Post Re: Kompresja H.265 - ustawienie "Stała jakość"
XGrzesX napisał(a):
Spodziewałbym się ok 4 razy mniejszej przepływności dla FHD (z uwagi na 4 razy mniejszą rozdzielczość FHD).


A klatkaż to przysłowiowy pies? Gdzieś Ci uciekł w tych obliczeniach.
Poza tym przy stałej jakości stopień kompresji zależy od zawartości obrazu.


poniedziałek, 16 grudnia 2019, 16:42
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: niedziela, 21 stycznia 2007, 01:18
Posty: 95
Post Re: Kompresja H.265 - ustawienie "Stała jakość"
Posiwiały, faktycznie klatkarz pominąłem pisząc to zdanie. Jedn jest pewne ustawienie "Stałej jakości" nie działa tak jak powinno dla kodera Nvenc. Na potwierdzenie tego faktu daję link gdzie opisane są szczegóły: https://github.com/HandBrake/HandBrake/issues/2231


poniedziałek, 16 grudnia 2019, 19:40
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 27 grudnia 2009, 21:26
Posty: 1203
Post Re: Kompresja H.265 - ustawienie "Stała jakość"
Faktycznie mają jakiś kłopot.
Może wypróbuj jakieś inne narzędzie. Darmowy i dość dobrze zrobiony jest Shutter Encoder, jest wersja portable też, ściągnij wypróbuj.
Do 4k HEVC myślę że możesz zacząć od takich ustawień:

Załącznik:
ShE4khevc.jpg
ShE4khevc.jpg [ 241.74 | Przeglądane 19 razy ]


Edit\ Ach, linka zapomniałem dodać:

http://www.shutterencoder.com/en/


poniedziałek, 16 grudnia 2019, 20:58
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: niedziela, 21 stycznia 2007, 01:18
Posty: 95
Post Re: Kompresja H.265 - ustawienie "Stała jakość"
A z jakiego kodeka korzysta ten program ? Czy korzysta na pewno z Nvenc ?
W handbrake czy w vidCoderze kodeków h.265 mam dużo, mogę wybrać x265 ale wtedy konwersja korzysta tylko z CPU i cała operacja trwa bardzo długi i mogę wybrać Nvenc i konwersja trwa bardzo krótko ponieważ mam kartę Nvidii RTX2060. Problem mam tylko z ustawieniami tego kodeka, które wpływają na jakość. Mogę wybrać albo opcję podania "Średni bitrate" albo "Stała jakość". Z opcją podania bitarte jest ten problem, że nie jest obsługiwane kodowanie dwu przebiegowe czyli zakładam, że bitrate który podam będzie stały dla całego materiału. Z tego też powodu kombinowałem z opcją "Stała jakość", która powinna powodować, że bitrate jest zmienny ale ta akurat opcja nie działa prawidłowo/


poniedziałek, 16 grudnia 2019, 21:56
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 27 grudnia 2009, 21:26
Posty: 1203
Post Re: Kompresja H.265 - ustawienie "Stała jakość"
Tak, można wybrać NVenc, interfejs jest bardzo przejrzysty.
1. Przeciągasz lub wyszukujesz pliki źródłowe
2. Choose function - rozwijalne menu kodeków - znajdź h265
3, Filter: mp4 (inne kontenery możliwe do różnych kodeków)
4. Wybierasz gdzie zapisać

W prawej części GUI od dołu masz:
- Advanced features - klikasz w to - rozwija się lista ustawień
- i tu masz Hardware acceleration - z menu wybierasz Nvidia NVENC
NVenc z definicji jest kodowaniem jednoprzebiegowym.
- ustawiasz jeszcze Max. Quality i Video bitrate.

Poza tym w programiku jest mnóstwo pożytecznych opcji, to już poczytaj na stronie wszystko jest opisane z obrazkami. Szybko to ogarniesz.


poniedziałek, 16 grudnia 2019, 23:52
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: niedziela, 21 stycznia 2007, 01:18
Posty: 95
Post Re: Kompresja H.265 - ustawienie "Stała jakość"
Skoro w tym shutter encoder podaję bitrate to działanie bedzie podobne do tego w handbrake w ktorym tez jakość mogę określić za pomocą birate a chodziło mi o konwersję dka ktorej dzięki zmiennemi bitrate osiągnę stałą jakość.


wtorek, 17 grudnia 2019, 15:33
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 27 grudnia 2009, 21:26
Posty: 1203
Post Re: Kompresja H.265 - ustawienie "Stała jakość"
Zadaj sam sobie pytanie, co oznacza termin: "stała jakość"?

Podpowiem.
Najlepszą jakość ma oryginalny obraz niekompresowany.
Każda kompresja stratna danych obrazu wiąże się z jakąś utratą jakości.
Utrata jakości powiększa się wraz ze wzrostem stopnia kompresji stratnej.
Czy można więc mówić o jakiejś jednej stałej jakości dla każdej siły kompresji? Dla każdej wielkości pliku wynikowego?

Podpowiadam Ci inne narzędzie, bo w tamtym jest jakiś błąd programistów.


wtorek, 17 grudnia 2019, 19:28
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: niedziela, 21 stycznia 2007, 01:18
Posty: 95
Post Re: Kompresja H.265 - ustawienie "Stała jakość"
Chodzi mi o to, że program który wskazałeś nie daje nic więcej niż Handbrake z wyborem bitrate. Bardziej optymalne jest podejście polegające na wyborze jakości zamiast bitrate bo pozwala zaoszczędzić miejsce na dysku poprzez wybranie mniejszego bitrate w miejscach gdzie jest to możliwe.


wtorek, 17 grudnia 2019, 20:47
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 27 grudnia 2009, 21:26
Posty: 1203
Post Re: Kompresja H.265 - ustawienie "Stała jakość"
XGrzesX napisał(a):
Chodzi mi o to, że program który wskazałeś nie daje nic więcej niż Handbrake


Daje. Nie ma w nim błędu programistycznego, który jest w Handbrake.

XGrzesX napisał(a):
pozwala zaoszczędzić miejsce na dysku poprzez wybranie mniejszego bitrate w miejscach gdzie jest to możliwe.


Mylisz objętość danych dla poszczególnej klatki - z bitrate, które jest zawsze wartością średnią - wyrażoną w bitach na sekundę. A w sekundzie jest wiele klatek. I sam kodek tak działa, że redukuje dane w różnym stopniu, klatki kluczowe zawsze zawierają więcej danych niż pozostałe. I nie ma nawet znaczenia czy to CBR czy VBR.


wtorek, 17 grudnia 2019, 21:51
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: niedziela, 21 stycznia 2007, 01:18
Posty: 95
Post Re: Kompresja H.265 - ustawienie "Stała jakość"
Błąd w handbrake o którym pisałem dotyczy 7stawienia stałej jakości a takiej funkcjonalności nie ma shatter encodet. Funkcjonalność okreslania jakosci poprzez odpowiednio ustawiony bitratecw handbrake działa prawidlowo.


wtorek, 17 grudnia 2019, 23:36
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 27 grudnia 2009, 21:26
Posty: 1203
Post Re: Kompresja H.265 - ustawienie "Stała jakość"
XGrzesX napisał(a):
Błąd w handbrake o którym pisałem dotyczy 7stawienia stałej jakości a takiej funkcjonalności nie ma shatter encodet.


Ależ ma, tylko kryje się ona pod nazwą "Max. Quality" - maksymalna jakość.


środa, 18 grudnia 2019, 00:06
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: niedziela, 21 stycznia 2007, 01:18
Posty: 95
Post Re: Kompresja H.265 - ustawienie "Stała jakość"
to jak za pomocą max quality wybrać stałą jakość na przyklad na poziomie najmniejszym ? :-)


środa, 18 grudnia 2019, 02:59
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: kristof66 i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL