|
|
|
Teraz jest niedziela, 24 stycznia 2021, 07:44
|
Zobacz wątki bez odpowiedzi | Zobacz aktywne wątki
Regulamin
- Co do wypowiedzi na forum - obowiazuje przestrzeganie zasad net etykiety, kultury osobistej i prawa polskiego.
- Co do ingerencji moderatorów - edycja posta ma być podpisana przez moderatora, przeniesienie części wątka do śmietnika również (zbiorczo), usuwanie postów jest dopuszczalne tylko w razie popełnienia wykroczenia w danym poscie.
- Co do komercyjnych stopek - prawo do nich mają koledzy o minimum trzy letnim stażu na forum i mający co najmniej 200 postów.
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 4 ] |
|
Autor |
Wiadomość |
seps2
Nowy
|
 czym to skompresować?
Jaki program będzie najlepszy do kompresji filmów ściągniętych z kamery cyfrowej.I czy możliwa jest kompresja ściąganego materiału odrazu czy najpierw trzeba go zgrać na dysk a dopiero potem kompresować?Jeżeli mam kasete miniDV 60 min i ściągam to przez premiera 6(firewire) to ile pojemności na twardzielu potrzebuję(mam 120GB).
pozdrawiam
|
poniedziałek, 3 listopada 2003, 13:59 |
|
 |
bartolo
Aktywny bywalec
Dołączył: poniedziałek, 6 października 2003, 21:27 Posty: 223 Lokalizacja: W-wa
|
Materaił ściągany z kamery cyfrowej (zakładam że przez Fire Wire) jest już skompresowany (kompresja DV 5:1) i nie ma możliwości kompresowania go jeszcze bardziej przy graniu z kamery na dysk.
Jedna godzina materiału zajmuje ok 13 GB.
_________________ http://www.kiwifilm.pl
|
poniedziałek, 3 listopada 2003, 14:23 |
|
 |
Rafal
Aktywny bywalec
Dołączył: niedziela, 29 grudnia 2002, 23:53 Posty: 336 Lokalizacja: podlasie
|
Możesz kompresować materiał z kamery cyfrowej w czasie przechwytywania po FireWire do formatów: MPEG2, VCD, DVD, WMV i oczywiście DV.
Wydajność kompresji zależy od mocy komputera.
Sprawdziłem przed chwilką, użyłem UVS7.
Pozdrawiam
|
poniedziałek, 3 listopada 2003, 15:20 |
|
 |
kozi
Aktywny bywalec
Dołączył: czwartek, 21 sierpnia 2003, 20:17 Posty: 498 Lokalizacja: Katowice
|
Nie radzę kompresować w locie do fo formatów innych niż DV jeżeli zgrany materiał chcesz montować. DiVX, XVid a szczególnie MPEG-2 - są problemy z edycją np. w AP.
Pozatym lepsze efekty kompresji uzyskasz jeżeli będziesz to robił niezależnie od capturingu.
Polecam http://www.divx.pl
|
środa, 5 listopada 2003, 20:01 |
|
 |
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 4 ] |
|
Regulamin
- Co do wypowiedzi na forum - obowiazuje przestrzeganie zasad net etykiety, kultury osobistej i prawa polskiego.
- Co do ingerencji moderatorów - edycja posta ma być podpisana przez moderatora, przeniesienie części wątka do śmietnika również (zbiorczo), usuwanie postów jest dopuszczalne tylko w razie popełnienia wykroczenia w danym poscie.
- Co do komercyjnych stopek - prawo do nich mają koledzy o minimum trzy letnim stażu na forum i mający co najmniej 200 postów.
|