Teraz jest wtorek, 18 czerwca 2019, 17:07




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 
 PROBLEM capturacja DV 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 5 listopada 2003, 14:11
Posty: 4
Post PROBLEM capturacja DV
:( moja kamera ma 540tyś punktów rozdzielczości w proporcjach 4:3 a jak zapisuję ją na dysku w formacie DV zapisuje mi w rozdzielczości 720x580 czy jakoś tak ,nie ważne, ale ważne jest to że nie jest to w proporcji 4:3. czy można capturować np w rozdzielczości 800x600 (4:3) chodzi mi o to że podczas zmiany rozdzielczości jest strata jakości. czy wynika to z braku jakiegoś kodeka


środa, 5 listopada 2003, 14:22
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 15 września 2003, 12:38
Posty: 541
Post 
Zapisuje Ci w rozdzielczości 720x576 - czyli standard i pewnie Cię to zdziwi, ale w proporcjach 4:3, a jeszcze bardziej zdziwi Cię fakt, że w NTSC rozdzielczość to 720x480, a proporcje te same - 4:3. Gdzie jest więc haczyk? Otóż obraz TV ma pixele, które są niekwadratowe (w odróżnieniu od monitorów komputerowych, w których są kwadratowe ;-).
Teraz zależnie od tego na czym chcesz oglądać możesz:
a) przekonwertować do rozdzielczości np 640x480 i oglądać na komputerze - gorsze rozwiązanie, bo trzeba sobie poradzić z przeplotem, no i na jakości się traci
b) zostawić jak jest i zakodować do mpeg2 i zrobić z tego dvd - obejrzysz i na komputerze (w prawidłowych proporcjach) i na TV
Czyli jak widać wszyskto jest ok ;-)

Pozdrowienia
Ulv

_________________
"It has secret program of ultimate destruction. All SONYs do." - Largo
"I won't drink your blood because I like you" - Arcueid Brunestud


środa, 5 listopada 2003, 16:31
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
dzięki za podpowiedz.
:) :) mam jeszcze problem. kiedy zapisuje w mpeg2 to powstają żaluzje i obraz jest nie do oglądania.
czy można to zakodować w np:xvid czy divx bez straty jakości


środa, 12 listopada 2003, 11:25
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 15 września 2003, 12:38
Posty: 541
Post 
Zgaduję, że te żaluzje to właśnie przeplot. Na przemieszczających się szybko obiektach robią się na krawdędziach poziome zęby?
Jak będziesz kodował do divx/xvida też trzeba sobie z przeplotem poradzić (wprawdzie divx ma już możliwość deinterlace'u - czyli usubnięcia przeplotu, ale działa to dość kiepsko). Całkiem fajne zabawki są dostępne do VirtualDuba jako filtry (smart deinterlace) i Avisynth'a (GreedyHMA) i te polecam.
Jeżeli nie usuniesz przeplotu i zmienisz rozdzielczość to dostaniesz koszmarny obraz.
Przeplot możesz zostawić w spokoju, jeżeli nie zmieniasz rozdzielczości i po kodowaniu do mpeg-a będziesz oglądał na komputerze w playerze, który usuniego w locie, lub nagrasz na dvd i będziesz do oglądania używał stacjonarnego odtwarzacza.
Usunięcie przeplotu zmniejsza płynność obrazu (wyjątkiem jest stworzenie z półobrazów osobnych klatek i podniesienie szybkości oddtwarzania z 25 fps do 50, efekt, miodzio, duża płynność i brak przeplotu, minus - niezły komputer do odtwarzania).
Do divx/xvida rodzielczość należy zmiejszyć inaczej dostaniesz widoczne makrobloki przy strumieniu rozsądnej wielkości, lub problemy z oddtwarzaniem przy strumieniu większym. Licz też się z utratą jakości.

Pozdrowienia
Ulv

_________________
"It has secret program of ultimate destruction. All SONYs do." - Largo
"I won't drink your blood because I like you" - Arcueid Brunestud


środa, 12 listopada 2003, 19:53
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 5 listopada 2003, 14:11
Posty: 4
Post pomysł
mam ulead video studio 6 i tammam funkcje usuwania przeplotu (frame A ,frame B, frame baset) i kiedy wybiorę to ostatnie to nie mam przeplotu.

muszę spróbować zakodować film np w xvid z przeplotem a potem usunąć go w virtual dub. myślę ze rezultat będzie ten sam.

a jeśli chodzi o 4:3 to kiedy zakoduję film np xvid`em w 640x480 to wtedy otrzymuję obraz bez pasów na TV i komputerze a kiedy zostawiam standardową rozdzielczość 720x540 czy jakoś tak, to na TV i na kompie mam pasy.

Jest jakiś kodek co pozwala przechwycać obraz bezpośredzio z kamery np w rozdzielczości 640x480 jak jest to napisz adres strony

a może znasz jakąś stronę gdzie mogę ściągnąc ulead video studio 7 get rightem bo na wielu stronach jest to zablokowane

a ty jakiego programu używasz


środa, 19 listopada 2003, 14:03
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Raczej programy w których robimy zrzut z kamery na kompa nie maja mozliwości zmiany rozdzielczości 720x576. jak chcsz to zmienić to potem w obróbce w programach np. ulead możesz zmienić na taka jaką chcesz i zapisać w formacie DV.
Co do programów do zrzucania to używam Scenalyzer ewentualnie WinDV DVIO ale ten pierwszy jes chyba najlepszy.
Video studio 7 ściągniesz z firmowej strony Uleada :))) co prawda to trial ale wszystko można obejść :)))


środa, 19 listopada 2003, 14:48
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 15 września 2003, 12:38
Posty: 541
Post 
Co do deinterlace'u to jest kilka różnych jego odmian, jedne lepsze drugie gorsze. Zdecydowanie najgorzej wypada discard field, czyli usunięcie co drugiej linii i skopiowanie w ich miejsce linii sąsiednich. Lepszym rozwiązaniem jest zlanie (blend) półobrazów, tyle, że powoduje to powstanie rozmyć. Potem są algorytmy, które analizują obraz i decydują czy jest tam widoczny interlace, czy nie i na podstawie tego w jakiś sposób usuwają go tylko z rejonów, gdzie go widać. Jest w nich mniejsza strata rozdzielczości (bo tylko w rejonach dotkniętych przeplotem) i brak rozmyć. Najlepszym rozwiązaniem jest generacja z każdego półobrazu osobnej klatki i podniesienie częstotliwości dwukrotnie (przy pal będzie to 50 fps). Obraz nieźle wygląda i zachowuje płynność.

Dobra, co do pasów. Może masz ustawioną odwrotnie kolejność półobrazów? Powinna być Field A. Najlepiej jakbyś przesłał zrzut ekranu z pasami, bo to by wyjaśniło najwięcej (jeden obraz wart jest tysiąca słów).

Niestety, pomijając kwestię niebagatelnego strumienia danych z kamery, dużym problemem przy przechwycie byłaby zmiana rozdzielczości w locie (skalowanie jest dość wolne) i rekompresja (czy kompresja do mpeg4). Mimo dużych mocy, nasze komputery nadal są za wolne do wielu rzeczy i to się nie zmieni bo do naszych drzwi puka już standad HD z formatami 720p i 1080i, co oznacza kolejne zapotrzebowanie na moc obliczeniową.
Widziałem wprawdzie kiedyś zrzut robiony do mpg2 bez zmiany rozdzielczości, ale obraz miał nie zadowalającą jakość, bo kompresja była cbr i małym strumieniem.

Do transferu z kamery używam scenalyzera, lub VideoCapture z Ulead Media Studio 7, pod Linuxem zaś dvgrab.

Pozdrowienia
Ulv

_________________
"It has secret program of ultimate destruction. All SONYs do." - Largo
"I won't drink your blood because I like you" - Arcueid Brunestud


środa, 19 listopada 2003, 19:21
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
hehe capturacja, dobre :P


piątek, 21 listopada 2003, 17:40
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL