Teraz jest czwartek, 27 czerwca 2019, 10:53




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
 Zapis DV zmontowanego materiału w Pinnacle i problemy. 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Zapis DV zmontowanego materiału w Pinnacle i problemy.
Witam wszystkich.
Korzystam z programu Pinnacle Studio 8 ver 8.1.4. Zgrywam materiał z kamery cyfrowej do formatu DV (czyli oryginalna jakośc). Montuję sceny i próbuję zmontowany film zapisać jako materiał w oryginalnym formacie DV. Chcę wykorzystać zewnętrzne kodeki do kompresji materiału więc dlatego chcę stworzyć wynikowy plik bez dodatkowej kompresji po procesie montażu. I tu napotykam na problem. Tworzę taki plik jako AVI korzystając w opcjach z "przycisku" same as project co oczywiście wywołuje DV Video Encoder itd,itp. Program tworzy plik filmowy,rozmiar jego się zgadza czyli 1h=około 13GB ale przy odtwarzaniu go WMP odtwarzane są tylko przejścia między scenami i pełna ścieżka głosowa.Pierwotne montaż rozpoczynałem właśnie od przejścia a potem 1 scena więc na próbę usunąłem 1 przejście i materiał rozpoczynał się od normalnej sceny i wówczas WMP odtwarzł tylko sceny a wogóle nie pokazywał przejść pomiędzy scenami (w tym czasie była stopklatka).
Plik wynikowy otwierałem na próbę również w Adobe Premiere 6.5 i tam został odtworzony również nieprawidłowo z przypadłościami opisanymi powyżej. Czy byłby ktoś w stanie zaradzić tym moim problemom? Bardzo dziękuję za ewentualne odpowiedzi.


niedziela, 9 listopada 2003, 05:10
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 1 lipca 2003, 09:22
Posty: 662
Lokalizacja: 3miasto
Post 
Studio 8 jest fajnym sofcikiem, ale przeznaczonym raczej do domowo-hobbistycznych prac. Ja też go używam i też miałem sporo problemów związanych z prawidłowym (tzn. oczekiwanym przeze mnie) zachowaniem. Program jest niezmiernie kapryśny (mi np. zamykał sie bez powodu, przez co traciłem to co już zrobiłem), ale nie bardziej niż inne - Ulead Studio, Media Studio czy Adobe również sprawiały mi wiele problemów. Po wszystkich tych przejściach mogę napisać tylko jedno - wszystko zależy od tak wielu elementów, że nie sposób tego opisać nawet w kilkuset zdaniach. Szcześciarze kupią sobie odpowiedni zestaw, mniejsi szczęściarze (jak ja) muszą kombinować z różnymi komponentami, ale w końcu się im udaje (mi się udało :) ) - pozostali muszą się liczyć z porażką :?

Ale po co ja tyle piszę? Po to bu uświadomić Ci, że soft to tylko czubek góry lodowej - przyczyną Twoich problemów może być kontroler FireWire (być może zintegrowany na płycie, być może VIA :) ), konflikty pomiędzy kartami czy w końcu totalnie "bzdurna" konfiguracja komputera. Ja widziałem tyle przedziwnych przypadków, że nawet nie podejmuję się zgadywania co się u Ciebie dzieje - opiszesz konfigurację komputera szczegółowo to możemy pogadać :).

P.S. Pinnacle "słynie" ze słabej współpracy z płytami uzbrojonymi w procesory AMD ?!?!?##^!@$^!


poniedziałek, 10 listopada 2003, 01:58
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Dziękuję za odpowiedź. Mój Hardware przedstawia się tak:płyta ABIT NF7-S v2.0 na chipsecie nforce2 ze zintegrowanym firewire,1xHDD serial Ata i 1xHdd Ata100,procesor niestety Athlon 1,4GHz,mam zamiar teraz w listopadzie zmienić na Bartona,pamięć DDR256.Wszystko obsługuje WinXp Pro. Wszystkie sterowniki,biosy itd są w jak najlepszym porządku i zaktualizowane. To,że AMD nie jest najszczęśliwszym rozwiązaniem do oobróbki filmów to wiem.Programy "filmowe" używają SSE2. Żaden nie korzysta z 3DNow (exten...) Mój obecny procesor to Thunderbird także wogóle archaizm. Jednakże problem jaki napotykam dotyczy tak trywialnej czynności,że napewno jest to wina softu.Kwestia tylko czy do usunięcia. Dokonałem montażu ,chcę nagrać wynikowy plik w niezmienionym formacie i plik sie tworzy o prawidłowym rozmiarze ale odtwarzane są tylko suce sceny bez przejść lub same przejścia zależy od czego film się rozpoczyna.Ciekawe jest to,że jeśli dokonuję jakiejś kompresji z poziomu Pinale (obojętnie jakiej) to wynikowy plik jest potem prawidłowo odtwarzany. Sam program Pinacle Studio 8 jest oryginalny.Jest to wersja jakaś nieostatnia i zupgradowana do 8.1.4.
W tym programie wyjątkowo fajnie się pracuje.Jest prosty i dla takiego amatora jak ja napewno dobry. Przeżuciłbym się na jakiś inny ale widmo ponownego montażu i nauki mnie przeraża!!!

Krzysztof R


poniedziałek, 10 listopada 2003, 15:02
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 1 lipca 2003, 09:22
Posty: 662
Lokalizacja: 3miasto
Post 
OK, dajmy se spokój ze sprzętem. Napiszę Ci jak to u mnie wyglądało na obecnie użytkowanym sprzęcie (Asus P4PE z FiWi, GB LAN, SATA, RAID itd., P4 1,5 GHz, 512 RAM DDR333, 4 x 80 GB HDD, a więc wszystko niby gra). Zgrywanie materiału OK, no może poza małą zwłoką 3 sek, ale się okazało, że to ustawienie w sofcie było, zmieniłem i było ok. Wywalam niepotrzebne sceny, dodaję trochę przejść i napisów i chcę zgrać... i kicha - efekt podobny do Twojego - albo przejścia, albo sam film, albo przerwy w trakcie odtwarzania. Ku**ica mnie brała, ale cóż - męczyłem się ze dwa tygodnie szukając w inecie i nic, pożyczałem kamery, kabelki, kontrolery i zawsze to samo, a więc coś w kompie. Znalazłem, że FiWi oparty o chipset VIA sprawia problemy... no ale ja miałem też inne kontrolery, a więc DUPA. Wahluję kartami, wyłączam je i nic. Aż w końcu z głupia franc patrzę na swoje 4 dyski i dwa napędy - dysk systemowy podpięty do kontrolera RAID Promise na płycie (bo tak mi było wygodniej z kilku powodów) wraz z drugim dyskiem, pozostałe dwa dyski na pierwszym standardowym kontrolerze płyty - a co będzie jak zamienię taśmy?? No jak myślisz co się stało?? Otóż wszystko zaczęło pracować prawidłowo :) Dysk systemowy podpięty na kontrolerze PRI IDE - zgrywania z kompa na kamerę działa prawidłowo, dysk systemowy na kontrolerze RAID - dupa blada. No i co?? Co ja mogę napisać o Twoim przypadku?? Nie wiem, kombinuj. Trochę ci podpowiedziałem powyżej, może coś cię natchnie do szczęśliwego rozwiązania problemu. Przede wszystkim postaraj się sprawdzić inne konfiguracje sprzętowe, masz przecież jakichś kumpli :lol:

A jak Ci się w końcu uda to pochwal się też nam. I nie zniechęcaj się - ja przez prawie pół roku nie mogłem uruchomić swego kochanego tunera TV :oops: , aż w końcu pomogła na to... przypadkowa wymiana płyty głównej na lepszą :D I nie żałuję, że przetrzymałem ten okres, a byłem już bliski kupienia czegoś innego.

A co do softu to się z Tobą zgadzam, szczególnie zajebisty wraz z pakietem Hollywood FX Pro!!!


wtorek, 11 listopada 2003, 01:06
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Coś namierzyłem. Wyświetliłem kodeki zainstalowane w systemie. Sprawdziłem pokolei właściwości każdego i przy kodeku bodajże "pinnacle codec DV" info: kodek jest włączony ale nie pracuje prawidłowo. JEST ŚLAD!!! :D

Powalczę i napiszę jak poszło. A Tobie Matrix dzięki za pomoc.


wtorek, 11 listopada 2003, 02:44
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 1 lipca 2003, 09:22
Posty: 662
Lokalizacja: 3miasto
Post 
Miałem swego czasu płytę Abita (nawet dwie BE coś tam i SE6R) i niestety nie mam dobrych wspomnień z tego okresu. U ciebie dodatkowo jest AMD - dla mnie koszmar, przynajmniej w przypadku połączenia tego z czymkolwiek ze stajni Pinnacle'a. Życzę powodzenia w walce z upartym sprzętem :lol:


wtorek, 11 listopada 2003, 02:57
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 6 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL