Teraz jest czwartek, 20 czerwca 2019, 19:31




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 
 JAKIM KODEKIEM 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post JAKIM KODEKIEM
Mam do Was Państwo pytanie - prezentacja - animacj - w jakiej formie zapisać - mpg, avi - jaki kodek - chodzi tu oczywiśćie aby osiągnąćjak najlepsząjakość - natomiast ma to chodzić na "czystym" kompie - sam system bez jakichkolwiek dodatkowych kodeków - bez koniecznośći instalacji xvida czy divxa - poprotu - daje komuśpłytke kto nie używa kompa do niczego innego jak word i to ma chiałać z dziwekiem i obrazem


środa, 10 grudnia 2003, 17:09
Bywalec
Bywalec

Dołączył: poniedziałek, 13 października 2003, 13:57
Posty: 46
Post 
No i jeszcze żeby na początku filmu wyszedł taki Pan z komputera i każdemu zrobił pyszną kawę i loda... - oczywiście nie może on być zainstalowany w komputerze :lol:
już nie raz był temat poruszany na forum - film zakodowany musi być czymś odkodowany, a żeby system go odkodował musi dany kodek "widzieć".
Jeśli chodzi o kodek to ja wybrałem DivX, ale są tacy, dla których Xvid jest najlepszejszy.
Proponuję usiąść głęboko w fotelu i wczytać sie w poświęcony czas innych użytkowników forum na zamieszczenie na nim setek porad i wiadomości na podobne tematy :!:


środa, 10 grudnia 2003, 17:20
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 27 czerwca 2003, 11:15
Posty: 841
Post 
po czesci zgadzam sie z przedmowca. bo co to znaczy "na kazdym komputerze"? czyli jak mam kompa z win 3.11 to na takim tez? a jak mam komputer tylko z DOSem?
to oczywiscie ekstremalne przyklady. jesli priorytetem ma byc kompatybilnosc z jak najwieksza iloscia komputerow to odbedzie sie to kosztem jakosci. poniewaz najstarszym i najpowiszechniejszym chyba formatem jest empeg (mpg1) - tylko jakosc bedzie duzo gorsza niz popularnych teraz divx/xvid


środa, 10 grudnia 2003, 17:59
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 3 marca 2003, 03:17
Posty: 941
Lokalizacja: Gorlice / Londyn
Post 
Proponuję więc zrobić ładnego DivX'a (jestem z tych co uważają XviD'a za najlepszejszego ;> - w końcu większość DVD-Rip'ów jest nim robiona) a na płytkę dograć ffdshow'a. Każdy wtedy będzie mógł sobie doinstalować te filtry o ile film nie będzie im działać.


czwartek, 11 grudnia 2003, 02:24
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 20 listopada 2003, 21:20
Posty: 4
Lokalizacja: Kraków
Post 
już precyzuje

minimum 1,2 ghz, win 98

PS: - jesli kiedykolwiek mam probnlem najpierw przeglądam historię tematów
lecz tym razem naprawde brak mi czasu
nie chce xvida, czy divxa -
poprostu - na świeżo zaistalowanym systemie ma działać
z góry dzieki za pomoc


czwartek, 11 grudnia 2003, 10:57
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Hmmm
Najlepszej jakości nie dostaniesz.

Jak sie przyjrzysz prezentacjom multimedialnym różnych firm i podejrzysz animacje, filmiki często dołączane do nich to wybór jest bardziej niż skoromny.
W większości wypadków kończy się na Indeo 5.x
Taki stary formacik - ale windki go obsługują.

Do tego dochodzi mpeg1 - który hula tez na każdym windku (od 95 bodajże). Pokusiłbym się o nietypowy, wysoki bitrate i wyższą rozdzielczość bo to się da zrobić z mpeg1. Na upartego można zrobic 640x480 i też pójdzie. Dorzucisz wysoki bitrate i powinno "zagadać".

Jeśli nie to co powyżej, to zostaje jeszcze Cinepak - ale oferuje cienką jakość.

No i jeśli sa to animacje/prezenstacje gdzie wystepują jednolite powierzchnie - to jest tez kodek RLE czy też R z jakims numerem - nie pamiętam który z nich się do czegoś takiego nadawał najlepiej - ale powtarzam - tylko jednolite powierzchnie - bez przejść tonalnych i innych rzeczy.

Generalnie pokombinuj - ale jest to trudny temat, bo wbudowane kodeki sa mało wydajne i nigdy nie zapewnią bardzo dobrej jakości.

Myślę że najlepiej zaryzykować z mpeg1 i nietypową podwyższoną rozdzielczości przy wysokim bitrate. Później tylko trzeba sprawdzić czy to w ogóle działa (wpierw poszukać kodera który zrobi Ci takie mpeg1 bo nie zawsze jest to możliwe)

Pozdrawiam

emes


czwartek, 11 grudnia 2003, 11:31
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 27 czerwca 2003, 11:15
Posty: 841
Post 
emes sie produkuje, a koles za chwile znowu wyskoczy z tym samym tekstem "nie mam czasu przeczytac co mi napisales - ma dzialac na swiezo zainstalowanym systemie" blah. nie lubie ludzi ktorzy nie szanuja tego ze ktos stara sie im pomoc. cale przeslanie brzmi: nie ma jednolitego standartu dla wszystkich komputerow. niezaleznie ktorego kodeka uzyjesz i tak pokaze ci komputer z nowo zainstalowanym systemem na ktorym ten film NIE zadziala. wideo i komputery to kwestia kompromisow, bo jest za duza roznorodnosc sprzetowa i programowa.


czwartek, 11 grudnia 2003, 11:56
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Kodeki
To co napisałem powyżej powinno działać na każdym świeżym komputerze od win95OSR2 (takowy miałem) do XP. A taki był wymóg.

Pozdrawiam

emes

PS. Jedynie co do Cinepaka mam wątpliwości bo Microsoft sie odgrażał jeszcze przez wypuszczeniem XP że chyba nie będzie wspierał starych kodeków. A że XP nie używam to nie wiem. Ale zdaje się że powinien obsłużyć.


czwartek, 11 grudnia 2003, 12:13
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
emes - bardzo Ci dziękuję - o to mi właśnie chodziło - o to co mi napisałeś

a co do badyla - jedyne na co nie znalazłem czasu - to na czytanie postu badyla. nie maskuj swojego braku wiedzy płytkimi uwagami. miałem problem, dlatego zwróciłem się do tego forum. jeśli nie wiesz - wyjaśnię ci jaki jest cel forów. gdyby każdy myśłał tak jak ty, większość forów przestałaby istnieć po roku i byłaby wyłącznie z opcją do przeglądania.
poza tym bardzo ci się dziwię - twój post jest tak samo długi jak post emesa, a nie zawiera żadnej treści...

no cóż - każdy badyl ma dwa końce - z jednej strony chciałbyś coś napisać, a z drugiej brak ci wiedzy.. jaki badyl jest - każdy widzi


Obrazek


PRAWDA JAKI PROSTY?


czwartek, 11 grudnia 2003, 19:15
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
heh.. przedmówca ma rację

ale kołek z tego badyla


czwartek, 11 grudnia 2003, 19:16
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 27 czerwca 2003, 11:15
Posty: 841
Post 
pustys jak beben beatlesow. nawet udawanie 2 osob ci nie idzie dzieciaku. wracaj do manny i nie zawracaj glowy


czwartek, 11 grudnia 2003, 21:14
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Jeśli wydaje ci się, ze jezeli dwie osoby napiszą w odstępie 1 minuty to jest to jedna osoba...
eh..

kij w mrowisko... l


czwartek, 11 grudnia 2003, 23:48
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL