Teraz jest środa, 19 czerwca 2019, 03:39




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Procoder i zła kolejność półobrazów 
Autor Wiadomość
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3416
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post Procoder i zła kolejność półobrazów
Oglądając testy i porównania postanowiłem przesiąść się na Procoder. Dotychczas wprost z timeline AP eksportowałem materiał do mpeg Ligos-em. Dowiaduję się dzisiaj od wielu znajomych testujących Procodera, że nie mogą sobie poradzić ze złą kolejnością półobrazów, materiał wynikowy na krążku idzie na ekranie TV 2do przodu 1do tyłu (typowe). Zamiana Lower Field First (moja i znajomych karty video tak pracują) na Upper Field First o dziwo nic nie dała efekt jest ten sam. Czy cały materiał w takim razie zrenderować na timeline AP odwrotnie, skoro zamiana w Procoderze nic nie daje, przecież ludzie na tym pracują, więc jak to jest?


Ostatnio edytowano niedziela, 23 maja 2004, 02:28 przez Montażysta Darek A., łącznie edytowano 1 raz

wtorek, 30 grudnia 2003, 11:24
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: niedziela, 24 sierpnia 2003, 14:05
Posty: 93
Post tez mnie to bardzo ciekawi
Witam mam identyczny problem i nie moge sobie z nim poradzić , a wiele dobrego słyszałem na temat Procodera
Z niecierpliwością czekam na jakiekolwiek sugestie
Pozdrawiam


wtorek, 30 grudnia 2003, 12:48
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 1 czerwca 2003, 09:49
Posty: 232
Post 
Sorki że nie daje odpowiedzi ale chciałbym się dorzucić i powiem że u mnie jest to samo, wszędzie mam lower a w procoderze upper i po wypaleniu płyty obraz się rozjeżdza, też szukałem przyczyn ale jak dotad nikt nic ciekawego nie doradził. zamiana na lawer też nie pomogła nie wiem o co chodzi ale zależy mi na procoderze bo obraz mam z niego lepszy niż na innych kodekach.
Pozdrawiam i również z niecierpliwością czekam na porady

kosmaluk


wtorek, 30 grudnia 2003, 15:34
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3416
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post 
Po pewnym czasie witam ponownie. Okazuje się, że problem dotyczy bardzo wielu, ci też z tego powodu zrezygnowali nawet z narzędzia jakim jest Procoder. Czy naprawdę nikt, kto jednak korzysta z tego kompresora nie zna opowiedzi co też jest tego powodem i gdzie leży błąd? Jak by nie kombinować - film na płycie DVD ma złą kolejność półobrazów. W imieniu naprawę wielu proszę o pomoc!


wtorek, 6 stycznia 2004, 15:06
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Montażysta Darek A. napisał(a):
Po pewnym czasie witam ponownie. Okazuje się, że problem dotyczy bardzo wielu, ci też z tego powodu zrezygnowali nawet z narzędzia jakim jest Procoder. Czy naprawdę nikt, kto jednak korzysta z tego kompresora nie zna opowiedzi co też jest tego powodem i gdzie leży błąd? Jak by nie kombinować - film na płycie DVD ma złą kolejność półobrazów. W imieniu naprawę wielu proszę o pomoc!


Witam.
Może spróbuje coś podpowiedzieć bo miałem ten sam problem ale na (TMPGEnc) .Po wielu dniach zmagań poddałem się i przesiadłem się na
ProCodera i tam też niestety miałem problemy ale po wielu próbach UDAŁO SIĘ.
O co chodzi? A więc. Optymalne parametry kodowania dla materiału z kamery miniDV w ProCoderze to - dla video VBR-1Pass , lower/first/fields
maxbitrate-6000 videobitrate-4750 średnia powinna wyjść 5108 lub około,
jakość-higset prawie najwyższa ,precyzja DC-8 reszty nie należy zmieniać ( oczywiście możesz eksperymentować)
Jeśli chodzi o audio to należy zmienić na :stream: 192kb/s
Te parametry dają w moim przypadku doskonałej jakości obraz i nie gorszy dźwiek. 1-minuta tak z kodowanej dynamicznej sceny zajmuje
około 36,5 mega, a więc mieści się 2-godziny na płytkę DVD.

Pozdrawiam i życzę udanego mgea-2


niedziela, 11 stycznia 2004, 13:18
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3416
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post 
Czytałem 2X i nijak nie doszukałem się odpowiedzi na nasz problem :(
Pytanie nadal pozostaje aktualne !


niedziela, 11 stycznia 2004, 15:55
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 3 marca 2003, 03:17
Posty: 941
Lokalizacja: Gorlice / Londyn
Post 
Może ja spróbuję. U mnie podobny problem występował gdy używałem Procodera jako pluginu pod AP. Na żadnym z obu ustawień kolejności półobrazów efekt nie był zadawalający. Jednak problem znikł, gdy wyeksportowałem materiał do jednego pliku i jako taki otworzyłem w Procoderze odpalonym w wersji stand-alone (czyli nie spod AP). Wtedy jedno z ustawień dało zadawalający efekt - niestety nie pamiętam które. Poeksperymentujcie na RW z minutiowymi kawałkami na różnych ustawieniach, a napewno dojdziecie do rozwiązania. Jak to mówią w kościele : "Szukajcie, a znajdziecie" ;>
PS. Teraz korzystam a Ligos'a bo eksportowanie do jednego pliku doprowadzało mnie do szału.


poniedziałek, 12 stycznia 2004, 19:21
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3416
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post 
Procoder jest samodzielną aplikacją, ale dodatkowo umieszcza swój plugin w AP. Właśnie dlatego zdecydowałem się na niego bo pozwala eksportować wprost z timeline do mpeg2 :( . Czy każdy kto procuje na procoderze eksportuje z programu edycyjnego materiał do avi ?


poniedziałek, 12 stycznia 2004, 20:06
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 1 czerwca 2003, 09:49
Posty: 232
Post 
Ja eksportuje najpierw do pliku potem do Procodera wrzucam.
Przez ostatnie kilka dni robiłem testy z różnymi ustawieniami półobrazów i opcji na nie wpływających (nie tylko procodera). Ostatecznie wynik przedstawie wkrótce, ponieważ narazie testowałem wyłącznie na kompie i jednym DVD stracjonarnym. Chcę się upewnić na innych modelach więc udam się do kumpla do sklepu i ostatecznie przetestuję.
Mogę jednak podzielić pewnym wnioskiem na tym etapie (choć jeszcze nie ostatecznym), mianowicie: jakość końcowa materiału zależy od tego jaką kolejność półobrazów ma materiał źródłowy. Komputer - lepiej wypadły jakościowo materiały źródłowe z Field A (Lower field first) i to niezależnie od tego czy w ustawieniach końcowego mpeg wybrano Field A (Lower field first) czy Field B (Upper Field first). Po wypaleniu płytki i sporawdzeniu na stacjonarnym DVD najlepiej czyli dobrze sprawował się materiał: źródło (field A)--mpeg (field B), ale większych różnic w materiale: źródło (field A)--mpeg (field A) nie zauwałem, więc raczej też do przyjęcia.
Najgorzej, czyli nie do przyjęcia (według mnie) był materiał: źródło (Field B)--mpeg (field A lub B) - wyraźnie gorsza jakość na skutek przesunięć półobrazów.
I na koniec dodam, że jest różnicą w jakości materiału mpeg (oczywiście związana z półobrazami) między eksportem bezpośrednio z timeline a materiałem zrobionym na bazie gotowego pliku dv w wersji stand alone.

Tyle narzie, ewentualne spostrzeżenia uzupełniające przedstawię po testach na innych stacjonarnych DVD.

To co powyżej przedstawiłem to wyłącznie moje spostrzeżenia uzyskane na bazie przeprowadzonych testów.

Pozdrawiam i zapraszam do dyskusji oraz wymiany doświadczeń.

Kosmaluk


wtorek, 13 stycznia 2004, 10:12
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 1 czerwca 2003, 09:49
Posty: 232
Post 
Uzupełniając powyższe, testy na innych stacjonarnych DVD wypadły dobrze. Potwierdzam więc powyższe wnioski. Najlepiej wypadł film: źródło (field A)---mpeg (field B), żadnych przesunięc.

Wniosek więc taki że przy konwertowaniu w Procoderze z gotowego pliku avi do mpeg poruszony tu problem nie występuje. Ale w dalszym ciągu nie rozwiązałem przesunięć półobrazów podczas konwersji bezpośrednio z timeline w Premierze.

Co prawda na co dzień nie używam Premiera tylko UMS, do którego podpiąć Procodera się nie da , więc i tak muszę eksportować najpierw do avi a potem dopiero w Procoderze stand alone robie kompresję. Ale z pewnością nie jest do dobra wiadomość dla tych którzy pracują na Premierze i chcą korzystać z Procodera. Jestem ciekaw co jest przyczyną tego efektu.

No cóż
W związku z powyższym pytanie jak na wstępie jest nadal aktualne.

Pozdrawiam

kosmaluk


środa, 14 stycznia 2004, 10:01
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 23 grudnia 2003, 12:01
Posty: 253
Lokalizacja: Głogów
Post 192Kb/s audio!!!!
:D sam sklejam filmy itp. ktorys z panow opisaz dzwiek 192 kb/s !!! otoz nie polecam kompresji 192 kb/s poniewaz jesli pracujecie zarobkowo to nie oddawajcie ludziom takiego DVD. Sam osobiscie przesiadlem sie na swoich bledach na 224kb/s bo nie wszystkie odtwazacze stacjonarne potrafia odtworzyc 192kb/s pozdr.!!!! :D

_________________
=---TranceKostek---=


czwartek, 15 stycznia 2004, 12:02
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Nigdy do tego nie dojdziecie, ponieważ sie nie da ...
tego poprawnie ustawic na Adobe Premiere (przynajmniej na wersjach ktore uzywacie). Proponuje zakup oryginalnego Procodera z licencja i instrukcja. Osobiscie sprawdzalem i wszystko chodzi prosto z Adoba, tak ze nie ma sensu zawracac sobie glowy tym problemem. Poza tym wiekszosc z bioracych tu udzal w rozmowie zdaje sie byc firmami prowadzacymi dzialalnosc, a to pytanie i brak na nie odpowiedzi swiadczy o tym ze nie jestescie posiadaczami legalnego oprogramowania.

Pozdrawiam i zycze owocnej pracy na "nieswoim" oprogramowaniu.[/b]


niedziela, 18 stycznia 2004, 12:19
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: niedziela, 24 sierpnia 2003, 14:05
Posty: 93
Post 
Witam i od razu pragne uświadomić kol Gracza że głupoty opowiada , i nie bardzo mi się podoba sposób w jaki wypowiada się na forum zarazem obrażając większość ludzi moim zdaniem posiadających zapewne o wiele większą wiedze niż on sam w dziedzinie wideo.
Fakt że masz ORYGINALNĄ instrukcje do ORYGINALNEGO softu wcale nie świadczy że jesteś mądrzejszy , a wręcz przeciwnie ponieważ posiadam ORYGINALNEGO AP 6.5 bez ORYGINALNEJ instrukcji wraz z NIEORYGINALNYM Procoderem i wszystko jest ok , a ty piszesz "
Nigdy do tego nie dojdziecie, ponieważ sie nie da sie tego poprawnie ustawic na Adobe Premiere (przynajmniej na wersjach ktore uzywacie)"
Moze nas uświadomisz jakiej ty wersji użewasz i skad ja zdobyłeś skoro my jak piszesz takiej nie uzywamy i nigdy do tego nie dojdziemy.
Swoją wypowiedzią obrażasz również samych producentów softu ponieważ dla twojej wiadomości istnieje na stronach producenta coś takiego jak TRIAL VERSION np 30 dniowy w 100% sprawny soft .
TAKŻE BARDZO PROSZĘ TYCH BARDZO ZAMOŻNYCH O POWSTRZYMANIE SIĘ W PRZYSZŁOŚCI OD TEGO TYPU OSKARŻEŃ.
PS. Moim zdaniem forum jest po to żeby sobie pomagać a nie zaglądać komuś w półki i uświadamiać go że plik ISO nie może dobrze działać , to jest moja i tylko moja sprawa na czym pracuje
Pozdrawiam wszystkich spokojnych niekońecznie ORYGINALNYCH :)


niedziela, 18 stycznia 2004, 17:23
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: środa, 3 grudnia 2003, 00:43
Posty: 17
Post Witam Pana Ibica i pragne od razu
zauwazyc ze kolega sam sobie zaprzecza. Skoro Panu wszystko chodzi bezproblemowo, to dlaczego Pan nie pomoże tym ktorym Proceder nie chodzi ??
Poza tym nigdzie nie napisalem ze kupilem oryginalnego Procodera, gdyz go nie uzywam za wzgledow na to iz mam osobiscie hardwarowy koder.
Mialem natomiast okazje sprawdzac (kilka miesiecy temu) wlasnie Procodera i prosto z timeline`a wszystko chodzilo bardzo dobrze i uwazam ze jest to najlepszy softwarowy koder, lepszy od wiele drozszego Crafta. Pragne zwrocic uwage takze na wypowiedzi z podrozdziału forum w kategorii Wideofilmowanie, w ktorym to znajdziecie temat "Beda kontrole softu", gdzie wiekszosc opisuje i bluzga na uzywajacych nielegalne oprogramowanie. Tak ze prosze o skonfrontowanie wypowiedzi TU i TAM, a latwo bedzie pojac o czym ja tak wlasciwie napisalem.


Bez urazy i z wyrazami szacunku, wyzej podpisany.

Pozdrawiam.

PS. Moze kolega Ibica uswiadomi dysponujacych mniejsza wiedza w tej dziedzinie kolegow i odpowie na zalegajace tutaj od pewnego czasu i nierozwiazane pytanie, a wtedy osobiscie przeprosze za moje lekkie sarkazmy.

Jeszcze raz pozdrawiam.


niedziela, 18 stycznia 2004, 21:43
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: środa, 3 grudnia 2003, 00:43
Posty: 17
Post Witam Pana Ibica i pragnę od razu
zauważyć że kolega sam sobie zaprzecza. Skoro Panu wszystko chodzi bezproblemowo, to dlaczego Pan nie pomoże tym ktorym Proceder nie chodzi ??
Poza tym nigdzie nie napisalem ze kupilem oryginalnego Procodera, gdyz go nie uzywam za wzgledow na to iz mam osobiscie hardwarowy koder.
Mialem natomiast okazje sprawdzac (kilka miesiecy temu) wlasnie Procodera i prosto z timeline`a wszystko chodzilo bardzo dobrze i uwazam ze jest to najlepszy softwarowy koder, lepszy od wiele drozszego Crafta. Pragne zwrocic uwage takze na wypowiedzi z podrozdziału forum w kategorii Wideofilmowanie, w ktorym to znajdziecie temat "Beda kontrole softu", gdzie wiekszosc opisuje i bluzga na uzywajacych nielegalne oprogramowanie. Tak ze prosze o skonfrontowanie wypowiedzi TU i TAM, a latwo bedzie pojac o czym ja tak wlasciwie napisalem.


Bez urazy i z wyrazami szacunku, wyzej podpisany.

Pozdrawiam.

PS. Moze kolega Ibica uswiadomi dysponujacych mniejsza wiedza w tej dziedzinie kolegow i odpowie na zalegajace tutaj od pewnego czasu i nierozwiazane pytanie, a wtedy osobiscie przeprosze za moje lekkie sarkazmy.

Jeszcze raz pozdrawiam.


niedziela, 18 stycznia 2004, 21:43
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL