Teraz jest środa, 26 czerwca 2019, 16:17




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 
 czy Celeron 600 jest za słaby do konwersji? 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post czy Celeron 600 jest za słaby do konwersji?
Już trzeci tydzień próbuję przerobić film z DVD na VCD. Nadrukowałem sobie kupe instrukcji do obróbek, próbowałem kilku różnych kombajnów i ciągle nie mam zadowalających efektów. Albo mi wyjdzie na płycie film bez głosu albo się komputer zawiesi po kilkunastu godzinach pracy. Wczoraj zapuściłem kombajna DVD2VCD i dzisiaj rano miałem do końca jeszcze ok 17 godzin! Czy Celeron 600 i 256 ramu może dawać takie znikome efekty? Będę wdzięczny za wszelkie rady, instrukcje postępowania (co i czym), to bedę bardzo wdzięczny. Dopiero zaczynam przygodę z VCD.

gg 3267785


poniedziałek, 5 stycznia 2004, 16:10
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Tak jak początkujący narciarz nie pcha się na Kasprowy 8O , tak też filmowiec powinien zaczynać od parominutowych wprawek, a nie od razu pełnometrażowego. :wink: Doświadczenie tam zdobyte pozwala na poczynienie samodzielnych wniosków co do czasu, kodeków, jakości i objętości własnych arcydzieł, które zazwyczaj potem można z powodzeniem ekstrapolować podczas zwiększania skali przedsięwziecia :)
BTW, czy jest (był) tu ktoś, kto twierdziłby, że ma wystrczająco szybki komputer? :D


poniedziałek, 5 stycznia 2004, 16:34
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 30 października 2003, 10:13
Posty: 764
Post Re: czy Celeron 600 jest za słaby do konwersji?


Ostatnio edytowano piątek, 1 października 2004, 09:29 przez jam3, łącznie edytowano 1 raz

poniedziałek, 5 stycznia 2004, 16:51
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: środa, 7 stycznia 2004, 12:12
Posty: 16
Post 
Wydajność procka, pamięci i płyty mają kluczowe znaczenie przy obróbce, konwersji wideo. Jednak wolny komputer nie powinien to powodować zawiszania aplikacji. Sprawdz procesy które działają w systemie. Czasami nawet jeśli tam proces czy aplikacja jest oznaczona jako "nie odpowiada" nie oznacza że należy resetować kompa.
Zabawę z wideo możesz potrenować na tym kompie, który masz, ale jeśli chcesz pracować wygodnie musisz zainwestować parę PLN.
:)

_________________
see ya!


poniedziałek, 12 stycznia 2004, 12:44
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 21 sierpnia 2003, 20:17
Posty: 498
Lokalizacja: Katowice
Post 
Nie wydaje mi się aby twój komp był za wolny( po prostu wszystko będzie działo się wolniej). Ja radziłem sobie nieźle na AMD 750 (czyli niewiele lepszy od twojego). U mnie konwersja divix'a na VCD trwała ok. 8 godzin (w TMPEGEnc)
Upatrywałbym się raczej problemów z systemem windows (zasyfiony rejestr itp.) Najlepiej obrabiać video na dziewiczym systemie (mieć po prostu osobny dysk z minimalnie zainstalowanym windowsem - polecam WIN Me - nie miałem z nim problemów). Trzeba pamiętać również, aby wyłączyć opcję aktualizacji systemu, wyłączyć w msconfig w miarę wszytkie niepotrzebne programy pracujące w tle, wyłączyć opcję przywracanie systemu, wyłączyć wygaszacze ekranu, zatrzymywanie dysków i przechodzenie w stan gotowości.
Proponuję popróbować w tym temacie.
Pozdro


poniedziałek, 12 stycznia 2004, 20:51
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 30 października 2003, 10:13
Posty: 764
Post 


Ostatnio edytowano piątek, 1 października 2004, 09:29 przez jam3, łącznie edytowano 1 raz

wtorek, 13 stycznia 2004, 12:19
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 27 czerwca 2003, 11:15
Posty: 841
Post 
"ale jak wspominasz 8 godz ripowanie z divx dla mnie to przesada
godzina do 1,5 to max" - skad takie oszacowanie? przedmowca przeciez nie podal dlugosci konwertowanego filmu..?


wtorek, 13 stycznia 2004, 13:23
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 30 października 2003, 10:13
Posty: 764
Post 


Ostatnio edytowano piątek, 1 października 2004, 09:30 przez jam3, łącznie edytowano 1 raz

wtorek, 13 stycznia 2004, 14:14
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Kolega się pochwalił sprzętem ... To miło że 2 lata temu kogoś było stać na taką maszynę. To mi przypomina że są w Polsce nadziani ludzie.


wtorek, 13 stycznia 2004, 16:43
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 27 czerwca 2003, 11:15
Posty: 841
Post 
a ja tam nie lubie takich "szpanerow"


wtorek, 13 stycznia 2004, 19:40
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 21 sierpnia 2003, 20:17
Posty: 498
Lokalizacja: Katowice
Post 
Ludzie.
Kolega MarceL ma konkretny problem, a wy tu urządzacie bezsensowną dyskusję. Wiem, że niektórych rajcuje samochwalstwo .. ale proszę na temat.
Chwalcie się się swoimi doświadczeniami, a nie tym kto ma jaki sprzęt - bo mnie to nie interesuje :x


wtorek, 13 stycznia 2004, 22:08
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 27 czerwca 2003, 11:15
Posty: 841
Post 
krytykujesz posty nie na temat i sam taki piszesz - hipokryta. a kolega marcel jakbys nie zauwazyl dostal odpowiedz na swoj problem pare postow wczesniej


wtorek, 13 stycznia 2004, 23:14
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Dzięki za wszystkie odpowiedzi (podpowiedzi) W końcu udało mi się "coś" zrobić. Zrzuciłem film z DVD na dwie płytki VCD automatem "1 Click DVD Ripper" i to w ok 9 godz. Tylko że chwilami jest licha jakość, bo pokazują się dropy. A birtate ustawiałem na 1300... Domyślnie było 1150 i też było licho. Co jeszcze mógłbym zmienić żeby było ok? Załóżmy że film trwa 90 min. i chcę go zrobić na 2 płytki VCD...
Jeszcze jedno - dość ciekawie wygląda program - kombajn "1st DVD Ripper v5.0.3" tylko że robi 20 min filmu. Macie na to jakiś sposób?

mlesniew@idea.net.pl


środa, 14 stycznia 2004, 11:09
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL