Teraz jest wtorek, 25 czerwca 2019, 07:55




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
 Jak ustawić plugin Ligosa pod Adobe Premiere 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Jak ustawić plugin Ligosa pod Adobe Premiere
Witam wszystkich kochających zabawę z plikami filmowymi (jak ja) oraz wszystkich dla których jest to praca codzienna. Proszę o w sumie pewnie banalne dla zawodowców odpowiedzi na nurtujące mnie pytania. Byłbym wdzięczny za niezbyt fachowe słowinictwo ponieważ nie jestem zawodowcem a amatorem, który od kilku niedziel zabrał się za przygodę z filmem.

Mianowicie:

Bawiłem się ustawieniami Ligosa i wydaje mi się że doszedłem do pewnych wniosków, lecz męczy mnie czy na pewno są to najlepsze ustawienia. Proszę o podpowiedź jak ustawić varia bitrate żeby zmieściło się 1,5h na Płycie DVD ? Do czego w Ligosie są w dwóch miejscach ustawienia bitrate. Czy to pierwsze górne jest bitrate maksymalne a to drugie bitrate średnie lub minimalne ??

Czy 2 godziny przy ustawieniu najwolniejszej kompresji (najdokładniejszej czyli 20) będzie do przyjęcia jeżeli chodzi o jakość ? i jak ustawić Bitrate dla 2 godzinnego materiału na jedną płytę DVD?

Właściwie to jak to robią profesionalni filmowcy - ile materiału np. z ślubu mieścicie na płycie ?

Czy wersje ligosa jako pluginu mają jakieś znaczenie jeżeli chodzi o jakość pliku finalnego czy wystarczy mi wersja którą mam (1.2 dla Adoba) ??


wtorek, 13 stycznia 2004, 00:42
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 21 sierpnia 2003, 20:17
Posty: 498
Lokalizacja: Katowice
Post 
Czy to pierwsze górne jest bitrate maksymalne a to drugie bitrate średnie lub minimalne ??
Dokładnie tak.
Ligos to dokładnie kompresor pod Adobe.
Odpowiedzi na twoje pytania znajdują się na tym forum - poszperaj trochę. Do wyliczania bitrate możesz użyć jakiegoś kalkulatora, albo liczyć ręcznie. Zasada jest taka - im więcej upakujesz na jednej płycie tym gorszą będziesz miał jakość obrazu. Zachęcam również do poczytania forum http://www.divx.pl


wtorek, 13 stycznia 2004, 10:26
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Ale ile materiału na płytę DVD
mogę zgrać w b. dobrej jakości przy kodowaniu Ligosem (1godzina czy 1,5 Godziny??). Chciałem usłyszeć ile materiału mieszczą zawodowcy (filmowcy ślubów) na płycie. Oraz czy kodowanie które wykonują jest najwolniejsze a zarazem najdokładniejsze ?


wtorek, 13 stycznia 2004, 19:15
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 21 sierpnia 2003, 20:17
Posty: 498
Lokalizacja: Katowice
Post 
Zawodowcy nie używają kodeków programowych tylko sprzętowych z wieloprzebiegową kompresją. Najważniejsza jest twoja ocena tego co wykonałeś. Aby odpowiedzieć sobie na postawione pytanie proponuję poeksperymentować z 1 min materiału i ocenić.


wtorek, 13 stycznia 2004, 20:59
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Wieloprzebiegowa kompresia ??
Co to dokładnie jest? Bo ja jak ustawiam kodowanie ze zmiennym bitratem to chyba też w jednym przebiegu ? Jak ustawić w Ligosie kompresję wieloprzebiegową.


środa, 14 stycznia 2004, 19:32
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: niedziela, 24 sierpnia 2003, 14:05
Posty: 93
Post 
Ligos nie obsługuje 2-pass
spróbuj Procodera


środa, 21 stycznia 2004, 01:12
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL