Teraz jest czwartek, 27 czerwca 2019, 12:32




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 
 VHS => komp => VHS 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: piątek, 19 września 2003, 10:50
Posty: 48
Post VHS => komp => VHS
Proszę o poradę bo czytam intensywnie forum i inne źródła, poza tym kilka tygodni prób i brak zadowalających efektów :evil: . Na początek podam konfigurację kompa :Atlon 2000xp, 512MB ram, Barakuda IV 7200, grafika Fx5600 vivo.
Teraz pytanie czy taką konfiguracją jest możliwość przechwycić film z VHS( nie DV tylko analogowo) skompresować w locie do wielkości ok. 10GB/godz. obrobić tzn. dodać przejścia i napisy i wysłać na VHS w możliwie dobrej jakości ?
Próbowałem różnych programów i różnych kodeków i nie doszedłem do sensownego rozwiązania. Proszę o ewentualne uwagi co źle robię i czy wogóle jest to możliwe bo zaczynam wątpić. A wogóle używa ktoś takiej grafiki do przechwytu? :?:


poniedziałek, 19 stycznia 2004, 09:28
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 1 czerwca 2003, 09:49
Posty: 232
Post 
Witam

Kartą którą posiadaśz możesz zrzucić materiał VHS na twardziela i do tego posłuży ci wejscie vivo. Jeśli chcesz skompresować w locie to myślę że możesz ( o ile karta na to ci pozwoli). Chociaż co do tej kompresji w locie to nie jestem taki pewien czy karta graficzna potrafi. Do zrzucania materiału polecam VirtualDub Mod. Ja proponuję zgranie materiału w jak najlepszej jakości na hdd, ponieważ jak na etapie zrzutu będziesz już kopresował to materiał końcowy to będzie sieczka. Zgrany w taki sposób materiał będziesz miał zapewne w formacie mpeg2 (najlepsza możliwa jakość) lub mpeg1 (gorsza jakość). Możesz taki materiał edytować np w VirtualDub Mod, Ulead Video Studio lub Media Studio choć osobiście polecam przekonwertowanie go do DV. Dlaczego? dlatego, że materiał mpeg cięzko się kroi bo jedna klatka składa sie z trzech półobrazów a nie jak w DV z dwóch. Przekonwertować możesz w VirtualDub dowolnym kodekiem np Panasonic DV lub Mainconcept. Mając DV możesz dowolnie edytować i kroić jak również dodawać efekty i przejcia, a na koniec (i tu zależy jakiego programu do edycji używasz) możesz eksportować na VHS bezpośrednio z timeline. Jakośc powinieneś uzyskać średnią (nie ma co się cudów spodziewac skoro materiał wejściowy to VHS).

Tak na marginesie: Ja osobiście zgrywam materiał VHS na twardziela inaczej tzn używając kamery cyfrowej jako konwertera analogowo cyfrowego i w taki sposób uzyskuje najlepszą możliwą jakość przy takich operacjach jak VHS--DV--VHS. Materiał zgrywany jest odrazu w DV, potem go edutuje i z powrotem zgrywam w taki sam sposób. Jakośc naprawdę jest o niebo lepsza niż przy wykorzystywaniu kart graficznych czy nawet kart telewizyjnych.


pozdrawiam

kosmaluk


poniedziałek, 19 stycznia 2004, 10:22
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: sobota, 29 marca 2003, 22:52
Posty: 757
Post 
" Jakośc naprawdę jest o niebo lepsza niż przy wykorzystywaniu kart graficznych czy nawet kart telewizyjnych. "
Kol kosmaluk ma racją dodam że nawet specjalistyczne Karty video po 5000zł nie zapewniają lepszej jakości jeśli mówimy o wejściowym materiale VHS czy SVHS i DV.
Oczywiście kol kosmaluk posługuje się FiWi .

_________________
xxx


poniedziałek, 19 stycznia 2004, 10:43
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: piątek, 19 września 2003, 10:50
Posty: 48
Post 
Dziękuję za odpowiedź , ale dalej pozostają wątpliwości bo przechwyt bez kompresji daje ogromnej wielkości pliki w czasie testów doszedłem nawet do wielkości 2GB na 1min. filmu to o wiele za duży żeby coś z tym podziałać.
Przechwyt robiłem VirtualDub i IUVCR, a obróbkę Premiere. W trakcie zrzutu póbowałem kompresować Hufuv ,PicVideo i DivX 5.0.5 , rozdzielczość 640x480. Jednak wszystkie próby kończyły się tym że albo gubi klatki przy przechwycie albo plik za duży albo efek końcowy jest kiepski tzn. na obrazie są makrobloki ,śnieżenie itp.


poniedziałek, 19 stycznia 2004, 11:03
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 1 czerwca 2003, 09:49
Posty: 232
Post 
Napisałem wyżej że zgrywając właśnie w taki sposób nie można się spodziewać super jakości a tym bardziej jeśli zgrany materiał dalej jest kompresowany do np. divx. Odsyłam do strony http://www.divx.pl na której opisany jest dokładnie proces robienia divx i xvid ale szczerze mówiąc to efekt kompresji i tak będzie kiepski. Możesz oczywiście troszke poprawić jakość materiału np. używając filtru 2d Cleaner w Virtual Dubie (usuwa ziarno czyli śnieżenie). Te makrobloki to występować nie powinny więc coś źle robisz (poczytaj artykuły na divx.pl), albo za duże bitrate albo źle dobrana rozdzielczość.
Zgrywaj najlepiej do mpeg2 w pełnym PAL (w twoim przypadku uzyskasz najlepszą jakość wejściową) a potem spróbuj zrobić np SVCD zamiast Divx. Jakość powinna być w miarę dobra. Sam kiedyś tak robiłem - jakość do przyjęcia ale oczywiście żadna rewelacja.

pozdrawiam
kosmaluk


poniedziałek, 19 stycznia 2004, 12:05
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: piątek, 19 września 2003, 10:50
Posty: 48
Post 
"Zgrywaj najlepiej do mpeg2 w pełnym PAL (w twoim przypadku uzyskasz najlepszą jakość wejściową) "
A jaki program kolega poleca jak go konfigurować i jakiej wielkości będzie plik zgrywany w ten sposób.
A propo divx.pl to czytałem wiele razy i nie wiele z tego wyszło. :oops:


poniedziałek, 19 stycznia 2004, 12:16
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 1 czerwca 2003, 09:49
Posty: 232
Post 
Virtual dub (ew. VirtualDub Mod), rozdzielczość 720x576, bitrate 4000-7000 kb/s, 25fps. Wielkość dość duża od kilku do kilkunastu GB.
Nie wiem czy VitualDub ma jakiś kodek mpeg2, jeśli nie to musisz jakiś zainstalować żeby był widiczny w VB. Ewentualnie próbuj odrazu do DV, 25fps, 720x576, musisz mieć kodek DV zainstalowany np Panasonic DV Codec lub Mainconcept.
Co do Divx to tak jak mówiłem nie ze wszystkiego da się zrobić dobrego divxa.
PS. Jak chcesz mieć w miare dobrej jakości film z VHS to nie możesz się patrzeć na wielkość pliku po zgraniu tego na hdd bo wielkość pliku ma ścisły związek z jakością. Im mniejszy będziesz chciał plik po zrzucie tym bardzie gorsza jakość firmu.

popróbuje i ewentualnie pytaj dalej
pozdrwaim
kosmaluk


poniedziałek, 19 stycznia 2004, 13:00
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: piątek, 19 września 2003, 10:50
Posty: 48
Post 
Wielkie dzięki .
"Virtual dub (ew. VirtualDub Mod), rozdzielczość 720x576, bitrate 4000-7000 kb/s, 25fps. Wielkość dość duża od kilku do kilkunastu GB. "

Czy ta wielkość pliku to podana jest na godzinę materiału?
Co do związku jakości z wielością to nie mam wątpliwości ale nie mogłem do tej pory trafić na kompromis, jaka wielkość jest do zakceptowania?


poniedziałek, 19 stycznia 2004, 13:18
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 1 czerwca 2003, 09:49
Posty: 232
Post 
Podaję przybliżone wielkości dla poszczególnych popularnych formatów na 1 godzinę materiału:
Bez kompresji - 40-60 GB
DV - 13GB
DVD - 4-4,5GB
MPEG2 poza standardem DVD i SVCD - w zależności od ustawień
SVCD - 1-1,4GB
Divx - 0,7-0,9GB
VCD - 0,7-0,9GB

Oczywiście im bardziej w dół tym jakość gorsza (tym bardziej przy niskiej jakości materiale wejściowym)

pozdrawiam
kosmaluk


poniedziałek, 19 stycznia 2004, 13:41
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: piątek, 19 września 2003, 10:50
Posty: 48
Post 
Jeszcze raz DZIĘKUJĘ ,przystępuję do dalszych testów.
POZDRAWIAM.


poniedziałek, 19 stycznia 2004, 14:04
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 1 grudnia 2003, 16:25
Posty: 39
Lokalizacja: Gdańsk
Post 
kosmaluk napisał(a):
Bez kompresji - 40-60 GB


To chyba nie tak, bez kompresji czyli każda klatka ma ten sam rozmiar (mapa bitowa)
czyli mamy
1. 720x576 = 414720 pikseli

2. kolor 32 bitowy to 4 bajty na jeden piksel
414720x4= 1658880 (1.6 mega na klatkę)

3. 25 klatek na sekundę (50 półobrazów)
1658880*25=41472000 (41 mega na sekundę)

4. 3600 sekund na godzinę
41472000x3600=149299200000

czyli wynikowo dokładnie 139Gb/h
(149299200000/1024/1024/1024)


poniedziałek, 19 stycznia 2004, 14:24
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post A skąd bierze się lepsza jakość...
... podczas przechwytywania VHS przy użyciu kamery jako konwertera? Moje pytanie wynika z tego, że wciąż zastanawiam się nad kupnem kamery cyfrowej z wejściem analogowym (bez tej funkcji zaoszczędzę pewnie z kilkaset złotych). Obecnie przechwytuję VHS przez kartę graficzną ze sprzętowym kodekiem MPEG2 720x576, ustawiam przepływ na 8Mb/s i uzyskuję z tego plik o wielkości około 4GB/h. Nie jestem zachwycony jego jakością, ale sądziłem, że z VHS nie wycisnę niczego więcej. A może zainwestować w jakiś super kabel? Pomóżcie mi proszę porównać jakość materiału przechwyconego przez konwerter A/D, bo jak już pisałem jeszcze takowego nie posiadam (może macie jakieś próbki do porównania???) do materiału zrzucanego "moim" sposobem.

Pozdrawiam

Zbyszek


środa, 21 stycznia 2004, 12:47
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 1 czerwca 2003, 09:49
Posty: 232
Post 
Co prawda nie mam możliwości ci pokazać jakie są różnice między zgranymi materiałami poprzez kamre i kartę graf. ale zapewnia cię że materiał jest o wiele lepszy.
Swoją droga to jeśli za wejście VHS w kamerze trzeba dokładać jaką wielka kasę to nie wiem czy gra warta świeczki. Więc sam musisz zdecydować. Zawsze możesz pożyczyć od kogoś kamrę z konverterem analogowo-cyfrowym i zgrać.

Ale jakośc filmu jest naprawdę dużo, dużo lepsza.

pozdrawiam
kosmaluk


środa, 21 stycznia 2004, 13:13
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 1 lipca 2003, 09:22
Posty: 662
Lokalizacja: 3miasto
Post 
Kurna, ja już wielokrotnie na tym Forum stwierdzałem że karty VIVO i TV nie nadają się do sensownej pracy, ale niektótym się to (podobno) udaje :)


czwartek, 22 stycznia 2004, 00:13
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: poniedziałek, 26 stycznia 2004, 01:49
Posty: 11
Post 
Co do kart ViVo zgadzam się a co do kart TV na nowych chipach to nie za bardzo.


sobota, 31 stycznia 2004, 22:58
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL