Teraz jest środa, 26 czerwca 2019, 19:00




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 
 Divx na VHS 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Divx na VHS
Witam. Czy możecie podać mi instrukcje, jak nagrać film z divx-a razem z napisami na VhS? Słyszałem,że jest to możliwe, tylko nie wiem jak to wszystko odpowiednio podłączyć i poustawiać oraz jaki sprzęt jest do tego potrzebny. Proszę o jakieś wskazówki.


czwartek, 22 stycznia 2004, 10:48
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 1 grudnia 2003, 16:25
Posty: 39
Lokalizacja: Gdańsk
Post 
1. Karta z TV-out
2. VCR z wejściem kompatybilnym z tym co na karcie (Composite lub SVideo)
3. Filtr DIVXG400 (http://www.tac.ee/~prr/videoutils/)


czwartek, 22 stycznia 2004, 11:01
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Po co ten filtr ?


czwartek, 22 stycznia 2004, 11:06
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 1 grudnia 2003, 16:25
Posty: 39
Lokalizacja: Gdańsk
Post 
Do napisów


czwartek, 22 stycznia 2004, 11:47
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Więc jak zainstaluję ten filtr odpalę film na pełnym ekranie z napisami, podłączę svideo na karcie graficznej z video in w magnetowidzie oraz audio out na karcie muzycznej i audio in w magnetowidzie to mogę już zacząć przegrywanie. Czy dobrze bym zrobił?


czwartek, 22 stycznia 2004, 12:29
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 1 grudnia 2003, 16:25
Posty: 39
Lokalizacja: Gdańsk
Post 
Jeżęli nazwa pliku z napisami będzie się różniła od nazwy pliku z filmem tylko rozszerzeniem (np. jakisfilm.avi + jakisfilm.txt) to ten filtr wczyta napisy automatycznie. Można również wczytywać ręcznie:
- po uruchomieniu playera (w zasadzie dowolnego, również Ms Mediaplayer, PowerDVD) w systemtrayu pojawi się ikonka z niebieskim monitorem
- dwuklik i otworzy się okno z Właściwościami
- na zakładce Subtitles możesz wskazać dowolny plik z napisami

PS. Nie zapomnij ustawić odpowiedniej czcionki dla napisów (domyślnie jest ustawiony skrypt zachodni, w wyniku czego zamiast polskich znaków są krzaki)

PS2. Jeżeli użyjesz playera, który sam pokazuje napisy (Vplayer,..) to na monitorze komputera (na urządzeniu pełnoekranowym to nie wystąpi) zaobserwujesz zjawisko "rozdwojenia" napisów. Filtr G400 wyświetla napisy niezależnie od playera, więc wystarczy wyłączyć ich wyświetlanie w playerze


czwartek, 22 stycznia 2004, 12:53
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Wielkie dzięki za instrukcje. Jeszcze tylko jedno pytanko: gdzie się zmienia czcionkę na polską i czy dobrze rozumuję technikę podłączenia sprzętu? Pozdrawiam i gratuluję wiedzy.


czwartek, 22 stycznia 2004, 13:58
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 1 grudnia 2003, 16:25
Posty: 39
Lokalizacja: Gdańsk
Post 
Czcionkę zmieniasz również na zakładce Subtitles (przycisk "Font...", skrypt trzeba ustawić na "Europa Środkowa"). Nb, plik z napisami podaje się po naciśnięciu przycisku z tzrema kropkami "...")

Co do sprzętu to podałeś poprawną konfigurację pod warunkiem, że VCR posiada wejście SVideo. Jeżeli ma Composite (a większość tanich tak ma) to trzeba zmusić kartę aby również wypuszczała Composite ponieważ inaczej będziesz miał obraz czarno-biały (dla GeForce'ów można to ustawić w Detonatorze, co do innych kart nie wiem bo się nie bawiłem)


czwartek, 22 stycznia 2004, 14:14
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL