Teraz jest wtorek, 15 października 2019, 03:42




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 
 AVI > SVCD z Cinema Craft Encoder 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post AVI > SVCD z Cinema Craft Encoder
Witam, napisałem już ten post w innym dziale, dopiero teraz, zobaczyłem , ze ten jest odpowiedniejszy.
Mam problem, przeszukałem cały internet i takiej instrukcji po prostu nie ma (AVI > SVCD z Cinema Craft Encoder), próbowałem kilku ustawień i nie działa. Mam wersję CinemaCraft.Encoder.SP.v2.66.01.07, może przez to mam jakieś problemy, widziałem jednego screena gdzie się po prostu w jakiejś zakładce ustawia format na SVCD, ściągnęłem sobie, żeby to sprawdzić wersje SP 2.50, ale w niej też nie ma takiej opcji, jeśli ktoś wie czy w jakieś jest to prosiłbym o pomoc. Domyślam się że SVCD to po prostu jakiś konkretnie ustawiony MPEG2, tylko nie wiem co źle ustawiam, zależy mi akurat na tym programie, bo jest na prawdę szybki (TMPEGnc na max jakości 1,5h film koduje jakieś 6h!!!)


czwartek, 12 lutego 2004, 23:58
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 1 czerwca 2003, 09:49
Posty: 232
Post 
Witaj
Instrukcji raczej nie znajdziesz bo sam ostatnio szukałem i niestety sam musiałem sobie poskładać wszystko do kupy. ok ale że nie przynudzać

W CCE możesz zrobić SVCD zarówno wybierając z listy gotowe ustawienie lub zrobić svcd wybierając z listy MPEG2. Ważne jest jednak aby plik który chcesz skomprespować wczytac nie bezpośrednio ale przy użyciu skryptu avisynth, w tórym to skrypcie zmieniasz przede wszystkim rozdzeilczość na 480x576. Niestety w CCE nie można tej rozdzielczości zmienić, więc trzeba skryptem. Po wczytaniu takim skryptem uaktywni ci się opcja wyboru ustawień dla SVCD i ją możesz wybrać i działać. Jest tylko jedno ale, mianowicie ta opcja nie pozwala na VBR i wiele przebiegów (niewiadomo dlaczego?), więc jeśli chcesz zrobić kompresje w wielu przebiegach i VBR to najlepiej wybrać z listy ustawienia dla MPEG2 VBR multipass. W tym ustawieniu możesz manipulować jakością.
I to tyle, reszte ustawiasz tak jak chcesz, pamiętając żeby zachować standardy dla SVCD (bo później mogą być problemy z odtworzeniem w stacjonarnym DVD).
Jak zrobić taki skrypt? Z pamięci ci nie powiem, ale odeśle do http://www.divx.pl tam jest artykuł "jak z Divx robi się DVD z CCE2.5, znajdź go bo w nim jest to opisane.

pozdrawima
kosmaluk


piątek, 13 lutego 2004, 09:03
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 1 czerwca 2003, 09:49
Posty: 232
Post 
Dodam jeszcze tylko że najlepsze rezultaty daje oddzielna kompresja dźwięku i obrazu a na końcu połączenie. U mnie przynajmniej, na moich materiałach jak kompresuje dźwięk i obraz jednocześnie to jakość jest taka sama ale co jakiś takm czas występują rózne dropy, zniekształcenia (rzadko i krótkotrwało ale są).
Więc dżwiek robie sobie np Besweetem i potem scalam w tmpegenc.

kosmaluk


piątek, 13 lutego 2004, 09:08
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Ok to pewnie dlatego mi nie działało, że ja zmieniałem rozdzielczość w virtual Dubie, zaraz poczytam jak to zrobić i powiem czy się udało, tylko na wstępie pytanie, jak tutaj dołączyć napisy, też z virtual dub'a? I jeszcze jak jedno pytanie, ile gdiześ tak tmpegnc łączy te osobne pliki?


piątek, 13 lutego 2004, 09:50
Bywalec
Bywalec

Dołączył: środa, 3 września 2003, 15:48
Posty: 46
Post 
Do The One:
Mam user's guide w pdf i mogę wysłać emalią może Ci pomoże.
SVCD nie robiłem ale u mnie jak mam załadowany film avi dv i wybiorę zakładkę edit to pojawia się możliwość SVCD tyle, że warunkowo.

Do kosmaluka:
Do authoringu lepiej mieć MPEG2 ES czy PS?

Pozdrawiam,


piątek, 13 lutego 2004, 11:35
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 1 czerwca 2003, 09:49
Posty: 232
Post 
ES - elementary streem, zapisuje video i dżwięk w osobnych plikach (mp2/wav i mpv)
PS - program streem, zapisuje w jednym pliku obraz i dźwięk (mpg)

Pisałem już o tym wyżej żę preferuje robić SVCD, DVD i inne kompresje odzielnie video i dźwięk bo uniknie się ewentualnych zakłóceń. Oddzialnie czyli ES.

Zaznaczam jednak że ja miałem takie objawy w swoich materiałach przy kodowaniu PS - czyli do jednego pliku odrazu, więc koduje teraz wyłącznie ES- oddzielnie i problemu z zakłóceniami nie mam. Musisz sprawdzić sam na swoim materiale jak ci wyjdzie. Generalnie różnicy w jakości nie powinno być bo nie jest to parametr odpowiedzialny za jakość.

PS1. Nigdy nie sprawdzałem tego ale wydaje mi się że ten problem u mnie z PS był wywołany tym, że zgrywałem filmy jako DV type 1. Teraz zgrywam jako DV type 2.

PS2. Nie pamiętam czy w CCE przy wybraniu PS jest możliwość ustawienia sobie dowolnej ilości przebiegów czy przypadkiem jest to tylko odblokowane przy ES. Jeśli jest zablokowane to bez namysłu wybierz ES bo ilość przebiegów ma znaczący wpływ na jakość.

pozdrawiam
kosmaluk


piątek, 13 lutego 2004, 13:12
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: środa, 3 września 2003, 15:48
Posty: 46
Post 
Dzięki!
No a jak już mam pliki video i audio to jak z nich zrobć mpg. Tmpgenc? Authoring robię w Wokshop.
pozdro


piątek, 13 lutego 2004, 14:09
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 1 czerwca 2003, 09:49
Posty: 232
Post 
Możesz połączyć to np. w TMPEGEnc w zakładce Mpeg Tools. Pamietaj tylko żeby wybrać odpowiedni dla twojego formatu strumień mpeg.
Dokładnie to samo możesz zrobić chociażby w Virtual Dub Mod.

pozdrawiam
kosmaluk


piątek, 13 lutego 2004, 15:05
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 13 lutego 2004, 18:01
Posty: 1
Post 
@bolek
Zarejestrowałem się więc możesz już wysłać mi tego e-maila, ale mam jeszcze pytanie od twojej wersji cinema craft, bo ja nie mam w ogóle zakładki "edit".

@kosmaluk
Z tym avisynch czy jak to sie pisze, to widze, że troche więcej roboty, i nim zaczne się tym bawić to jeszcze chciałbym się dowiedzieć, czy to może jest błąd ustawień z cinema crafta, bo gdy próbuje wypalić plik w nero, to przy kompilacji svcd wyskakuje błąd invalid stream.


piątek, 13 lutego 2004, 18:08
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 stycznia 2004, 23:47
Posty: 80
Lokalizacja: Elbing
Post 
Witam
Skrypt Avisyntha do CCE


LoadPlugin("mpeg2dec3.dll")
mpeg2source("E:\Film.d2v"
#jeżeli film avi to
avisource("E:\film.avi")
ConvertToYv12

#svcd
pasek=(((576*Width)/480)-height)/2
AddBorders(0,pasek,0,pasek)
SmartDeinterlace(3,1,true,true,false)
BicubicResize(480,576,0,0.75)



Pozdro


poniedziałek, 16 lutego 2004, 01:19
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 1 czerwca 2003, 09:49
Posty: 232
Post 
A jak ktoś nie chce usuwać przeplotu to bez linijki "Smart Deinterlace".
Można popróbować też metodę LanczosResize. Wydaje mi się że lepsza od Bicublic.

pozdrawiam
kosmaluk


poniedziałek, 16 lutego 2004, 09:26
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL