Teraz jest poniedziałek, 24 czerwca 2019, 15:41




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 
 ProCoder Expres i problem z kolorami 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 21 sierpnia 2003, 20:17
Posty: 498
Lokalizacja: Katowice
Post ProCoder Expres i problem z kolorami
Witam wszytkich.
Po pochlebnych recenzjach na forum zacząłem testować Procodera.
Skompresowałem kawałek filmu i muszę powiedzieć, że jest całkiem szybki i można skorzystać z gotowych ustawień.
Mam jednak problem z kolorami. Film po skompresowaniu ma nienaturalne kolory - dużo niebieskiego i zielonego. Kolor czerwony z wejściowego materiału jest kolorem niebieskim po kompresji.
Do kompresji zastosowałem ustawienia, które podpowiada wizard.
Materiał wejściowy to zrzut z kamery analogowej poprzez DC10+ (czyli MJPEG).
Czy ktoś kojarzy o co chodzi.
Pozdrawiam


wtorek, 17 lutego 2004, 23:29
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 1 czerwca 2003, 09:49
Posty: 232
Post 
Witam
Nigdy nie miałem problemów z kolorami w Procoderze (rózne wersje), ale niekiedy występowały rózne zakłócenia jak robiłem wizardem (z gotowców). Obecnie koduję osobno video i dżwięk a potem łączę i nie korzystam z gotowców tylko sam ustawiam sobie wszystkie parametry.
Niekiedy jeśli jest "chamski" materiał i trzeba w niego troche zaingerować więcej to tworzę sobie skrypt avisynth, zamieniam go na skrypt z rozszrzeniem avi (to jest jakiś kodek który to robi, w tej w chwili nie pamiętam jak się nazywa) i wczytuje do procodera.

PS Jeśli robisz wizardem to zobacz czy nie został użyty może jakiś filter który ci zabarwia obraz.

pozdrawiam
kosmaluk


środa, 18 lutego 2004, 09:03
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 21 sierpnia 2003, 20:17
Posty: 498
Lokalizacja: Katowice
Post 
kosmaluk napisał(a):
tworzę sobie skrypt avisynth, zamieniam go na skrypt z rozszrzeniem avi (to jest jakiś kodek który to robi, w tej w chwili nie pamiętam jak się nazywa) i wczytuje do procodera.

Jak sobie przypomnisz to jestem zainteresowany
Dzięki


środa, 18 lutego 2004, 09:15
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 1 czerwca 2003, 09:49
Posty: 232
Post 
Ten kodek to VFAPI Reader Codec v1,04. Wrzycam do niego wcześniej przygotowany skrypt avisynth i przerabia mi ten skrypt na rozszerzenie .avi, które można kodować dalej w róznych softwarowych koderach.

pozdrawiam
kosmaluk


czwartek, 19 lutego 2004, 09:03
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 21 sierpnia 2003, 20:17
Posty: 498
Lokalizacja: Katowice
Post 
Dzięki za info.
Odnośnie mojego problemu to winny tu był fddshow.
W menu codecs, zakładce Supported output colorspaces odznaczyłem wszystkie oprócz YV12 (w tej chwili nie pamiętam ale karta DC10+ koduje w ten sposób kolory) i pomogło.


czwartek, 19 lutego 2004, 10:41
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 29 kwietnia 2004, 18:01
Posty: 33
Post 
witam mam wlasnie podobny problem uzywam procodera 2 i kolory niby sa ok, jest mala roznica co do nasycenia ale do przyjecia...
chodzi mi bardziej o jasnosc/kontrast poniewaz po przeliczeniu procoderem rowniez wizardem (probowalem tez samemu ustawic, ale to samo) przekontrastowany obraz...niech ktos mi napisze czemu??:(


wtorek, 3 lipca 2007, 20:52
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Xenio napisał(a):
witam mam wlasnie podobny problem uzywam procodera 2 i kolory niby sa ok, jest mala roznica co do nasycenia ale do przyjecia...
chodzi mi bardziej o jasnosc/kontrast poniewaz po przeliczeniu procoderem rowniez wizardem (probowalem tez samemu ustawic, ale to samo) przekontrastowany obraz...niech ktos mi napisze czemu??:(

Ja tak miałem jak kodowałem przez wtyczke Procodera w AP - tylko i wyłącznie.


piątek, 19 października 2007, 11:24
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 17 lutego 2005, 12:23
Posty: 629
Post 
Lutek napisał(a):
Xenio napisał(a):
witam mam wlasnie podobny problem uzywam procodera 2 i kolory niby sa ok, jest mala roznica co do nasycenia ale do przyjecia...
chodzi mi bardziej o jasnosc/kontrast poniewaz po przeliczeniu procoderem rowniez wizardem (probowalem tez samemu ustawic, ale to samo) przekontrastowany obraz...niech ktos mi napisze czemu??:(

Ja tak miałem jak kodowałem przez wtyczke Procodera w AP - tylko i wyłącznie.


Miałem identyczną sytuację!

_________________
Powoli do celu...


piątek, 19 października 2007, 13:55
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 6 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL