Teraz jest środa, 26 czerwca 2019, 12:16




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 parametry 2-godzinnego filmu. 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post parametry 2-godzinnego filmu.
Witam!

Szukam porady, jakich najlepiej parametrów użyć (tzn. ilość odtwarzanych klatek na sekundę, wys. i szer. filmu, jakość dźwięku) aby otrzymać jak najlepszej jakości film 2-godzinny, a tym samym aby zmieścił się na jednej płycie 700MB? Jakiego najlepiej użyć kodeka? w jakim formacie najlepiej zapisać film?

Dzięki za odpowiedzi i pozdro.


poniedziałek, 29 marca 2004, 20:12
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 21 sierpnia 2003, 20:17
Posty: 498
Lokalizacja: Katowice
Post 
Dwie godziny to trochę dużo jak na jedną płytkę. Jakość końcowa może być niezadowalająca. Ale przede wszystkim powinieneś napisać jaki masz materiał źródłowy (VHS, Hi8, DV). Od tego będą zależeć decyzje co do wyboru kodeka, rozdzielczości obrazu itd.


piątek, 2 kwietnia 2004, 11:20
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 29 marca 2004, 20:29
Posty: 391
Lokalizacja: Poznań
Post 
format źródłowy z kamery DV. Więc może zapytam inaczej:
Jaki format zapisu, kodeki, rozdzielczość, wysokość i szerokość filmu itp. powiniennem wybrać, aby otrzymać film wysokiej jakości, a tym samym nie stwarzać granic dla osób które np. mają słabe karty graficzne itp. ale aby wyglądało to możliwie najbardziej jak profesjonalny film?
Niestety, tego typu porad nie mogę znaleźć w internecie.

Proszę o odpowiedź.

_________________
AntHus
http://www.kosakowscy.pl
http://www.kronikababusia.prv.pl


piątek, 2 kwietnia 2004, 16:22
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 21 sierpnia 2003, 20:17
Posty: 498
Lokalizacja: Katowice
Post 
Porad w internecie znajdziesz sporo. M.in. na tym forum. Polecam również stronę http://www.divx.pl.
Proponuję poczytać zamieszczone tam artykuły jak również przestudiowanie tamtejszego forum pod kontem stosowanych rozdzielczości, kodeków, skryptów Avisyth.
Ja bym polecał kompresję Xvid, rozdzielczość 512 x 384, oczywiście usunięcie przeplotu. Godnym polecenia programem jest GordianKnot.
Generalnie jest to temat rzeka. Trudno w kilku zdaniach to streścić.
Proponuję na początek nieco lektury. W razie pytań podczas prób postaram się pomóc.
Pozdro


piątek, 2 kwietnia 2004, 20:43
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 29 marca 2004, 20:29
Posty: 391
Lokalizacja: Poznań
Post 
tzn. ja używam programu Adobe Premiere. Czy możesz wyjaśnić mi co to jest ten przeplot? Czy to te paski co się pojawiają podczas odtwarzania gdy zgrywam na dysk? gdy wyeksportuję plik do quicktime'a to chyba to samo znika? Jak to w końcu jest?


Proszę o odpowiedź.

_________________
AntHus
http://www.kosakowscy.pl
http://www.kronikababusia.prv.pl


piątek, 2 kwietnia 2004, 21:02
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: sobota, 28 czerwca 2003, 08:37
Posty: 102
Lokalizacja: Rzeszów
Post 
Najlatwiej bedzie podzielic ten material na 2 czesci po godzinie, bo 2 godziny na 1 cd to sporo i tak jak pisal kozi jakosc bedzie kiepska. Rozdzielczosc maksymalna to 512 x 384, ale mozesz probowac z mniejszymi(niekoniecznie proporcjonalnymi np. 480x250 jakosc porownywalna z VHS). Najlatwiej jest kompresowac z AP DivXem 5.0.5 lub nowszym gdyz zmiana rozdzielczosci jak i usówanie przeplotu jest robione przez kodeka. Dla 2h bitrate i plyty 700mb bitrate wideo to kolo 690, audio 112 albo wideo 700 audio 96, warto zastanowic sie nad plyta 800mb tutaj bitrate dla wideo to 800 przy dzwieku 112, mozna tez zamiast dzwieku stereo dac mono wtedy bitrate obrazu wzrosnie o okolo 50-60. Jesli chcesz wiecej informacji poszukaj postow tutaj na forum, wiele razy juz byl poruszany ten temat.

Pozdrawiam Piotr


sobota, 3 kwietnia 2004, 02:44
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 29 marca 2004, 20:29
Posty: 391
Lokalizacja: Poznań
Post 
Eh, nadal nie mogę się za bardzo w tym połapać. Co to jest to bitrate?
Niestety, ja używam programu Adobe Premiere i po eksporcie w formacie AVi kodekiem Divx 5.0.1 te "nienadążające" paski w filmie nadal pozostają. Czy trzeba zmienić coś w ustawieniach kodeka? I jaką preferujecie szybkość odtwarzania klatek?

_________________
AntHus
http://www.kosakowscy.pl
http://www.kronikababusia.prv.pl


sobota, 3 kwietnia 2004, 13:29
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: sobota, 28 czerwca 2003, 08:37
Posty: 102
Lokalizacja: Rzeszów
Post 
uzyj kodeka w wersji 5.0.5, ma on dodatkowe opcje, taka jak: deinterlace all frames jesli to ustawisz zniknie przeplot(czyli te nienadarzajace paski), uzyj funkcji szukaj na tym forum to znajdziesz wszystko co cie interesuje.

Pozdrawiam Piotr


sobota, 3 kwietnia 2004, 17:08
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 29 marca 2004, 20:29
Posty: 391
Lokalizacja: Poznań
Post 
Witam!
Niestety, ściągnąłem kodeka 5.0.5 i rezultaty są beznadziejne.
Po pierwsze film skompresowany przez tego kodeka mimo zastosowania się do wskazówek które znalazłem na forum. nie posiadał obrazu (obraz był czarny). Po drugie gdy zmieniłem opcję "Variable Bitrate Mode na: 1-pass", obraz się pokazał, a dźwięk zniknął! Identycznie wystąpiło to w kodeku 5.1.1 a ponadto opcja "deinterlace all frames" nie spowodowała usunięcia przeplotu. Czy ja coś źle robię??!! A może te kodeki są do (...) albo Adobe Premiere?! Co robić?
A może istnieją jakieś inne dobre kodeki które można użyć?

Please help me! :? [/i]

_________________
AntHus
http://www.kosakowscy.pl
http://www.kronikababusia.prv.pl


sobota, 3 kwietnia 2004, 19:17
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 29 marca 2004, 20:29
Posty: 391
Lokalizacja: Poznań
Post 
Ponownie piszę
Problem obrazu i dźwięku udało mi się rozwiązać, lecz przeplot nadal nie chce zniknąć... czy macie jakieś pomysły?

_________________
AntHus
http://www.kosakowscy.pl
http://www.kronikababusia.prv.pl


sobota, 3 kwietnia 2004, 19:34
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 29 marca 2004, 20:29
Posty: 391
Lokalizacja: Poznań
Post 
Wątek martwy. Problem rozwiązany. Dzięki za pomoc :D

_________________
AntHus
http://www.kosakowscy.pl
http://www.kronikababusia.prv.pl


sobota, 3 kwietnia 2004, 20:10
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Po co tyle sie męczyć kup sobie Plextor Convert PX-M402U i konwertuj sobie filmy do formatu jaki chcesz w czasie rzeczywistym......


środa, 7 kwietnia 2004, 14:41
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: sobota, 28 czerwca 2003, 08:37
Posty: 102
Lokalizacja: Rzeszów
Post 
Tylko ze to urzadzenie kosztuje ponad 100$ i ma spore wymagania sprzetowe, a kodeki sa dostepne za darmo i mozna je uruchomic prawie na kazdym sprzecie i ma sie pelna kontrole nad procesem komprezji.

Pozdrawiam Piotr


środa, 7 kwietnia 2004, 14:58
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
coś za coś :))))
a kosztuje 175 $
ale jak skraca czas przygotowania plików poza tym wydaje mi się że tu też w jakiś sposób mamy kontrole nad kompresją :)


środa, 7 kwietnia 2004, 15:06
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 3 marca 2003, 03:17
Posty: 941
Lokalizacja: Gorlice / Londyn
Post 
Kompletnie nie rozumiem jak ktokolwiek może do kompresji do divx'a (tudzież xvid'a) używać premiere ... ;/ Przecież efekt końcowy takiego eksperymentu można nazwać tylko ... porażką ;/


środa, 14 kwietnia 2004, 14:53
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL