Teraz jest czwartek, 20 czerwca 2019, 05:21




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 kompesja dźwięku - czy i jak? 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 29 marca 2004, 20:29
Posty: 391
Lokalizacja: Poznań
Post kompesja dźwięku - czy i jak?
Witam!

Mam pytanie, na które odpowiedzi nie znalazłem w innych postach i chyba temat jest rzadziej poruszany

Zacznijmy od tego że używam Adobe Premiere.
1. Czy kompresja dźwięku obniża wielkość końcowego filmu? Czy jest to znaczna różnica?
2. Jaki kodek (najlepiej darmowy) polecicie do kompresji dźwięku? Odrazu zaznaczam iż chciałem użyć Lame, ale w AP to coś nie było wogle widoczne, a poza tym nie moge znaleźć dobrej wersji.

Proszę o odpowiedzi, dzięki.

_________________
AntHus
http://www.kosakowscy.pl
http://www.kronikababusia.prv.pl


sobota, 10 kwietnia 2004, 21:26
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 29 marca 2004, 20:29
Posty: 391
Lokalizacja: Poznań
Post 
Dlaczego nikt nie chce się wypowiedzieć na ten temat??

_________________
AntHus
http://www.kosakowscy.pl
http://www.kronikababusia.prv.pl


niedziela, 18 kwietnia 2004, 20:26
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 29 marca 2004, 20:29
Posty: 391
Lokalizacja: Poznań
Post 
hmmm.... czekam, czekam już grubo ponad miesiąc i nikt nie zechciał odpowiedzieć na moje pytanie. Czy mój post jest niewidoczny??

_________________
AntHus
http://www.kosakowscy.pl
http://www.kronikababusia.prv.pl


środa, 5 maja 2004, 19:35
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 30 maja 2003, 09:40
Posty: 556
Post 
jest widoczny :)
sam ci duzo nie pomoge, ale moze to bedzie wiecej niz nic :)

jesli masz na mysli jako plik wynikowy divx czy xvid czyli z reguly odpalany na kompie to kompresja jest jak najbardziej wskazana, porownaj sobie plik wav i ten sam w mp3 bedziesz wiedzial jakiego rzedu sa to roznice :)
jesli zas plikiem wynikowym ma byc cos innego (np dvd czy svcd) to tu juz niestety nic nie zrobisz, format dzwieku musi byc taki jaki nam narzuca dany standard

sam uzywam kodeka mp3, niestety nie pamietam nazwy a jestem teraz w pracy, w kazdym badz razie znalazlem go na google,
jesli mnie pamiec nie myli kodek mp3 znajduje sie tez w skladaku k-lite


środa, 5 maja 2004, 21:01
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 29 marca 2004, 20:29
Posty: 391
Lokalizacja: Poznań
Post 
Dzięki za odpowiedź.
Film końcowy ma być skompresowany na Divx'ie. Szkoda że nie pamiętasz nazwy tego kodeka, może możesz sprawdzić?

_________________
AntHus
http://www.kosakowscy.pl
http://www.kronikababusia.prv.pl


środa, 5 maja 2004, 21:06
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 30 maja 2003, 09:40
Posty: 556
Post 
Juz mam - Radium
http://www.free-codecs.com/download/Fra ... um_MP3.htm


środa, 5 maja 2004, 21:21
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 29 marca 2004, 20:29
Posty: 391
Lokalizacja: Poznań
Post 
Wielkie dzięki... tylko... jak go użyć do kompresji dźwięku w filmie? Ja używam Adobe Premiere i tego kodeka tak samo jak np. Lame (inny kodek do audio) nie wykrywa. Wykrywa tylko kodeki do obrazu. Wiesz coś na ten temat?

_________________
AntHus
http://www.kosakowscy.pl
http://www.kronikababusia.prv.pl


środa, 5 maja 2004, 21:30
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 30 maja 2003, 09:40
Posty: 556
Post 
tu juz niestety nie pomoge, uzywam ulead media studio i tam jest mozliwosc wyboru kodeka audio, nie wiem jak to jest w ap


środa, 5 maja 2004, 21:37
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 3 marca 2003, 03:17
Posty: 941
Lokalizacja: Gorlice / Londyn
Post 
Adobe Premiere w żadnej z wydanych wersji nie nadaje się do robienia divx'ów. Wyeksportuj sobie film do jednego pliku (zakładam że montujesz w DV więc i plik wynikowy zrób sobie DV), następnie otwórz go sobie np. w Virtual Dubie i spod niego rób DivX'a (koniecznie w 2 przebiegach). VD nie ma żadnych problemów żeby zobaczyć zainstalowane kodeki audio ...
Wajcha !


środa, 5 maja 2004, 23:01
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 3 marca 2003, 03:17
Posty: 941
Lokalizacja: Gorlice / Londyn
Post 
aaa ...
Lame to dobry wybór ;>


środa, 5 maja 2004, 23:03
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 29 marca 2004, 20:29
Posty: 391
Lokalizacja: Poznań
Post 
hmmm... to ciekawe. Jak to się dzieje że Adobe Premiere według was jest gorsze, a kosztuje 3000 zł. Virtual Dub jest jak sądze za darmo więc jak to możliwe że jest lepszy???!!!
W każdym razie nie mam zamiaru już przenosić się do VD bo do AP sie przyzwyczaiłem i mam o tym książkę.
Może jednak można jakoś wrzucić tego Lame'a do AP??? Czy ktoś wie coś o tym?? Please!!

_________________
AntHus
http://www.kosakowscy.pl
http://www.kronikababusia.prv.pl


piątek, 7 maja 2004, 19:41
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3416
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post 
Jak może nie być w adobe premiere wyboru kompresji dźwięku? jest to w kolejnym oknie po przejściu "Next", dobór kazdego parametru exportowanego timeline, czy też klipu znajduje się w odrębnym oknie. Lame 3 zawsze był widziany w AP bez żadnych dodatkowych instalacji, coś chyba nie tak.


sobota, 8 maja 2004, 10:51
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 29 marca 2004, 20:29
Posty: 391
Lokalizacja: Poznań
Post 
No ale Lame u mnie nie jest widziany w polu wyboru kodeka dźwiękowego. Coś jest nie tak. AP nie wykrywa go.

_________________
AntHus
http://www.kosakowscy.pl
http://www.kronikababusia.prv.pl


sobota, 8 maja 2004, 11:36
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 3 marca 2003, 03:17
Posty: 941
Lokalizacja: Gorlice / Londyn
Post 
qrde - dziwi mnie "rezystancja" niektórych osób na fakty ... ;/

AntHus (to specjalnie dla Ciebie, więc czytaj uważnie) : AP to soft do montażu, a VD to soft do kompresji ... Może jakaś analogia ... Jak myślisz - czym się lepiej jeździ : Subaru Impreza STI czy myśliwiec F16 ? :P Mogę dodać że F16 kosztuje ciut więcej jakbyś nei wiedział - niestety nie sprzedają do niego książek ;/


sobota, 8 maja 2004, 14:51
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3416
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post 
I wszystko jasne :D


sobota, 8 maja 2004, 15:14
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL