Teraz jest poniedziałek, 14 października 2019, 00:45




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 
 @@@ PYTANIE DLA MISTRZOW SWIATA @@@ 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 23 grudnia 2003, 12:01
Posty: 253
Lokalizacja: Głogów
Post @@@ PYTANIE DLA MISTRZOW SWIATA @@@
posiadam animacje w formacie quick time z kanalem alpha , i potzrbuje je przekonwertowac na format AVI , ale w taki sposob aby zostal kanal apha JAKIEGO PROGRAMU UZYC ABY TO ZROBIC!!!???

_________________
=---TranceKostek---=


wtorek, 13 kwietnia 2004, 12:24
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 29 grudnia 2002, 23:53
Posty: 336
Lokalizacja: podlasie
Post 
QT 6 do 6.4 Pro.


I co, zostałem mistrzem świata ??? :lol: :lol: :lol:


Ostatnio edytowano poniedziałek, 19 kwietnia 2004, 16:32 przez Rafal, łącznie edytowano 1 raz

wtorek, 13 kwietnia 2004, 13:23
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
nie rafalku chodzio przekonwertowanie obrazu a nie jego odtworzenie! pozdrowka czytaj uwaznie!


poniedziałek, 19 kwietnia 2004, 08:49
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 29 grudnia 2002, 23:53
Posty: 336
Lokalizacja: podlasie
Post 
Gość napisał(a):
nie rafalku chodzio przekonwertowanie obrazu a nie jego odtworzenie! pozdrowka czytaj uwaznie!


QT Pro konwertuje do dowolnego formatu, ale spoko, nie każdy potrafi kliknąć FILE i EXPORT

I co, zostałem mistrzem świata? 8) 8) :D :D


poniedziałek, 19 kwietnia 2004, 16:26
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 29 grudnia 2002, 23:53
Posty: 336
Lokalizacja: podlasie
Post 
Niepotrzebnie napisałem "player", ale już zmieniłem.


poniedziałek, 19 kwietnia 2004, 16:35
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3416
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post 
Wielowarstwowe animacje w formacie *.mov odtwarzane są tylko za pomocą Quick Time są to animacje tworzone z obrazów *.png nie stety jaka kolwiek konwersja na inny format zatraca ich wielowarstwowość i jednocześnie znika kanał Alpha. Pliki *.mov po instalacji kodeka widziane są jednak przez programy edycyjnie więc tak to musi zostać. Praca z takimi animacjami wymaga sporej przestrzeni dyskowej zajmują one często nawet po kilka Giga jedna trwająca zaledwie pół minuty zapisywane są więc na płytach DVD i nie jest dziwne że odtworzenie ich również nie jest płynne, gdyż żaden komputer nie odtworzy pliku kilku Gigowego w pół minuty, myślę, że tu tkwi bolączka.
- AVI nie ma kanału Alpha.


wtorek, 20 kwietnia 2004, 06:02
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
glownie chodzi mi tu oto zeby montowac w ediusie ale on nie posiada quick time do edycji moze to sie zmieni w wersji 2.5 zobaczymy co do animek to mam ich az 80 gb w *.mov wiec musze je wykorzystywac poprostu zminilem karte na canopusa i zaluje pozdrawiam czesc!


wtorek, 20 kwietnia 2004, 13:16
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 29 grudnia 2002, 23:53
Posty: 336
Lokalizacja: podlasie
Post 
Żeby zachować kanał alfa plik video musi być nieskompresowany, w 32bitach koloru. Ustawiasz export to avi, w opcjach video - milion of colors+, jakość na max i 25fps, 24bity to obraz, a pozostałe "puste" 8 bitów to kanał alfa. To wszystko.
Pozdr.


wtorek, 20 kwietnia 2004, 21:29
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 3 marca 2003, 03:17
Posty: 941
Lokalizacja: Gorlice / Londyn
Post 
Rafal - jesteś mistrzem ;>


środa, 5 maja 2004, 05:03
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3416
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post 
Akurat tak się składa, że bardzo dobrze znam te animacje i jakakolwiek konwersja do avi uszkodzi je bezpowrotnie. Animacje w formacie *.mov (dokładnie te) są tworzone z obrazów *.png prócz kanału alpha kolejne warstwy tych obrazów mają zmienną przenikalność, stopniową każda kolejna bardziej. Są programiki, które nawet potrafią dowolne warstwy wyłączać, usuwać działa to podobnie jak wielowarstwowe kliparty *.wmf (wystarczy edytować w Wordzie by się przekonać). Taka zabawa nie jest możliwa z "płaskim" *.avi.
Usunięcie tylko kanału alpha powali animację, nie będzie już ona tak pięknie umieszczona przestrzennie w filmie, stopnie przenikalności nie będą już pracowały na ruchu, zwłaszcza obrotowym, których jest sporo w tych animacjach. Każdy poczciwy program do edycji video widzi pliki Quick Tieme'a również *.mov
Pozdrawiam gorąco


środa, 5 maja 2004, 08:48
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 29 grudnia 2002, 23:53
Posty: 336
Lokalizacja: podlasie
Post 
Skoro tak dobrze znasz te animacje to dlaczego nie odpowiedzialeś na pytania???
Wrzuć na timeline programu którego używasz 2 te same pliki wideo z kanałem alfa, jeden z nich w MOV, a drugi nieskompresowany, ustaw Overlay na kanał alfa i zobacz wynik. W MSP7 kanał alfa w pliku mov na timeline nie jest widziany. Napisz jak jest u ciebie.

Digitaljuice o MSP http://www.digitaljuice.com/techsup/jui ... _choice=31

DigitalJuice o AP http://www.digitaljuice.com/techsup/jui ... m_choice=1


środa, 5 maja 2004, 10:21
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL