Teraz jest poniedziałek, 17 czerwca 2019, 06:57




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
 Z VHS do DVD przez DV 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Z VHS do DVD przez DV
Witam

Mam problem.
Zrzucam film z VHS przez kamerę cyfrową (Canon MV500i) do DV. Następnie w Pinnacle Studio v8.4 dodaje efekty przejścia itp. Tworzę AVI z opcą "same as project" przy użyciu DV Video Encoder. Następnie koduję procoderem. Robię Menu w Ulead DVD Workshop i nagrywam DVD. W każdym kroku zachowuje przeplot.

I tu pojawia się problem. Jak odtwarzam DVD na stacjonarnym odtwarzaczu to jaskrawe kolory (np najbardziej czerwony) i niestety twarze :( są w prążki !! Ciemne kolory są OK.

Co może być powodem ?

Próbowałęm już różne ustawienia procodera (półobrazy) ale żaden nie pomógł.

Proszę pomóżcie bo skończyły mi się pomysły

Dzięki
MikeNN


niedziela, 18 kwietnia 2004, 02:04
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Dodam tylko że wygląda to jakby wpływ przeplotu. Tylko dlaczego się uwidocznił. Przecież nie można go usunąć bo jest potrzebny. Zresztą jak w procoderze ustawiełem target bez przeplotu to efekt jest ten sam.
I dlaczego tylko na jaskrawych kolorach ?

MikeNN


niedziela, 18 kwietnia 2004, 02:10
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: sobota, 25 maja 2002, 01:03
Posty: 510
Lokalizacja: Hajnówka
Post 
Masz specjalizowany program do autoringu - Ulead DVD Workshop.
Spróbuj wykożystać go w pełni tzn. wraz z przeprowadzeniem konwersji z DV na MPEG2.


niedziela, 18 kwietnia 2004, 14:10
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: poniedziałek, 19 kwietnia 2004, 09:38
Posty: 4
Lokalizacja: Kalisz
Post 
OK.
Ale nie dodam w nim efektów porzejścia między poszczególnymi scenami.

Wczoraj skompresowałem kawałek po renderingu pinnacle i procoderem do svcd. Po procoderze były paski !!! a po pinacle nie !!!

żeby jeszcze tak się na DVD udało żeby było bez pasków... może jakiś inny codec użyć - tylko jaki :?:

MikeNN


poniedziałek, 19 kwietnia 2004, 09:43
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: poniedziałek, 19 kwietnia 2004, 09:38
Posty: 4
Lokalizacja: Kalisz
Post 
Czuje się jakbym pisał pamiętnik ... ale może mało osób wykorzystuje kamery do konwersji analogowo - cyfrowej. 8O

Problem rozwiązany. :D Zastąpiłem przy zrzucaniu z magnetowidu do kamery kabel z s-video na zwykły chinch. I paski zniknęły. Więc albo kabel jest uszkodzony albo s-video się w tym przypadku nie sprawdza.

Jedno co mnie dziwi to że jak pisałem przy kompresji żródła z paskami procoder zostawił pasy a pinnacle nie. Czyli pro jest dokładniejszy :?: czy też nie poradził sobie z zakłóceniami.

Obecnie nie widzę różnicy po skompresowaniu pomiędzy pinnacle a pro.

Pozdrawiam
MikeNN


środa, 21 kwietnia 2004, 22:37
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: niedziela, 28 września 2003, 12:19
Posty: 111
Post 
Witam.

Polecam ci zadac ten problem na forum http://www.filmowiec.pl/html/forum3/lis ... ontazwideo
sam je czesto czytam, i jest typowo na temat obróki DVD.
Napewno uzyskasz tam porade.

pozdrawiam


piątek, 21 maja 2004, 12:31
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL