Teraz jest poniedziałek, 14 października 2019, 00:55




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 
 optymalne ustawienia Virtual Duba 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 29 marca 2004, 20:29
Posty: 391
Lokalizacja: Poznań
Post optymalne ustawienia Virtual Duba
1. Czy ktoś mógłby po krótce napisać, jakie ustawienia w Wirtual Dubie wybrać, aby film był możliwie najlepiej skompresowany (Divx)?
2. Gdzie w VB ustawić rozdzielczość, fps?

Pozdrowienia

_________________
AntHus
http://www.kosakowscy.pl
http://www.kronikababusia.prv.pl


poniedziałek, 10 maja 2004, 18:29
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 29 grudnia 2002, 23:53
Posty: 336
Lokalizacja: podlasie
Post 
Nie ma najlepszych ustawień do każdego filmu, jeśli chcesz automat to użyj DrDivX.
Pozdr.


poniedziałek, 10 maja 2004, 19:08
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 29 marca 2004, 20:29
Posty: 391
Lokalizacja: Poznań
Post 
No dobrze a gdzie w VB ustawić rozdielczość, fps itp. aby po kompresji nie wystąpiły takie duże piksele (makrobloki??) zniekształcające wszystko?

_________________
AntHus
http://www.kosakowscy.pl
http://www.kronikababusia.prv.pl


poniedziałek, 10 maja 2004, 19:13
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 29 grudnia 2002, 23:53
Posty: 336
Lokalizacja: podlasie
Post 
Niestety, nie mam Vduba, nie pomogę Ci, ale są na forum fachowcy od Vduba, niech sie wypowiedzą.
pozdr.


poniedziałek, 10 maja 2004, 19:20
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 3 marca 2003, 03:17
Posty: 941
Lokalizacja: Gorlice / Londyn
Post 
;> Te kwadraty nie wynikają z dużej rozdzielczości tylko ze zbyt niskiego bitrate'u :P Co do ustawień DivX'a to się nie znam, ostatnia wersja jakiej używałem to 3.11 - teraz używam tylko XviD'a ...


wtorek, 11 maja 2004, 19:11
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Rozdielczość ustawiasz w configuracji codeka divX(5.1.1 np.), a inne ustawienia oraz trochę więcej informacji znajdziesz na http://www.divx.pl moim zdaniem fajna strona. Sprawdź sam.


wtorek, 11 maja 2004, 19:28
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 15 września 2003, 12:38
Posty: 541
Post 
Przeorałem całą konfigurację divx 5.0.3 i gdzie ta rozdzielczość. To tak z ciekawości, bo normalnie i tak kompresuję do mpeg2 ;-)
Co do VD:
    Rozdzielczość: Video->Filters (Add..) wybierasz resize, podajesz rodzielczości i ustawiasz sposób na bicubic
    FPS: Video->Frame rate... nie dotykać! Jak chcesz zmieniać liczbę klatek to duuuużo lepiej wyjdzie Ci to w Avisynth


Pozdrowienia
Ulv

_________________
"It has secret program of ultimate destruction. All SONYs do." - Largo
"I won't drink your blood because I like you" - Arcueid Brunestud


piątek, 14 maja 2004, 11:57
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
W DivX5.1.1Pro zakładka Video. W VirtualDub wchodzisz w Video/compresion wybierasz codek DivX5.1.1 albo inną wersję i z prawej strony masz configure a tam General i Video zakładka. Są to parametry do codowania materiału. Jeżeli otwarłeś w Windows Start/divXPro codec/divX configuracion utylity to nie znajdziesz ustawienia rozdzielczości bo służy to do ustawienia odbioru filmu.


piątek, 14 maja 2004, 15:33
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 15 września 2003, 12:38
Posty: 541
Post 
I wszystko jasne. Nie używam wersji Pro a wersję Free, w której tego po prostu nie ma ;-)

Podrowienia
Ulv

_________________
"It has secret program of ultimate destruction. All SONYs do." - Largo
"I won't drink your blood because I like you" - Arcueid Brunestud


piątek, 14 maja 2004, 15:51
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Dołączyłbym scrin ale muszę się przyznać że nie wiem jak to zrobić na tym forum-plik jest w jpg.


piątek, 14 maja 2004, 15:52
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 15 września 2003, 12:38
Posty: 541
Post 
Może inaczej, jest ale nie da się użyć, bo jest wyszarzone... czyli popatrzcie co byście mieli gdybyście zapłacili ;-)

Pozdrowienia
Ulv

_________________
"It has secret program of ultimate destruction. All SONYs do." - Largo
"I won't drink your blood because I like you" - Arcueid Brunestud


piątek, 14 maja 2004, 15:55
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Wersja Pro może być też bezpłatna tyle że są reklamy a opcje są dostępne tylko trzeba zaznaczyć odpowiedni kwadracik. Czy da się wkleić obrazek w post lub jakoś go dołączyć?


piątek, 14 maja 2004, 16:34
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL