Teraz jest wtorek, 15 października 2019, 03:42




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 
 AC3 przy użyciu Conopusa Procodera 1.01 da się? 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: sobota, 13 marca 2004, 15:17
Posty: 14
Post AC3 przy użyciu Conopusa Procodera 1.01 da się?
Używam Conopusa Procodera 1.01 i jestem z niego bardzo zadawalony. Obraz rzeczywiście żyleta. Do pełni szczęścia brakuje mi tylko dzwięku AC3. Film montuje w AP 6.5. Czy ktoś z Was znakomici fachowcy mógłby mi pomóc?


poniedziałek, 7 czerwca 2004, 21:34
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 4 czerwca 2004, 07:26
Posty: 7
Post 
ej, a jakie dajesz ustawienia, bo jak ja kompresowalem pro coderem to obraz byl taki sztuczny nienaturalny


poniedziałek, 7 czerwca 2004, 22:33
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: sobota, 13 marca 2004, 15:17
Posty: 14
Post 
Ustawiam:

Format : DVD (MPEG2)
Video: PAL
Stream Type: MPEG2 Program Stream

Interlacing: Upper
Aspect Ratio: Video[4:3] ; Pixel [16:15]
Speed/Quality : Highest-Quality
CBR/VBR: 1PASS_VBR
Video Bitrate: 6000
Max Bitrate :6000

Audio Bitrate : 224
Channels : Dual


Ale jak zrobić dźwięk AC3 to nie wiem. Dlatego szukam porady.


wtorek, 8 czerwca 2004, 01:05
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3416
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post 
No te ustawienia trochę sa nie logiczne:
ustawienie VBR w jednym przebiegu nie mają sensu, gdyż to pierszy przebieg musi przeanalizować: gdzie mniej lub bardziej nasycić bitrate, dopiero w drugim przebiegu odpowiednio "nagęszcza" mniej lub bardziej po wcześniejszym przeanalizowanym pierszym przebiegu. Po za tym ustawienie Video Bitrate: 6000, a Max Bitrate :6000 nie określa przedziału w jakim kompresor ma oscylować jest to bitrate stałe czyli CBR.
Ciekawe 6000 żyleta ? 8O
Jeśli tworzysz plik mpeg2 jest to udźwiękowiony plik sam w sobie nie zmienisz dźwięku bez re i ponownej kompresji pliku, aby można było bawieć się z dźwiekiem trzeba by stworzyć plik m2v (oddzielne video i audio) dopiero przy authoringu obraz i dźwięk zostanie zmultipleksowany (spleciony ze sobą). Do przerobienia dźwięku na AC3 jest wiele programów, gdzie można zrobić to manualnie, lub wybierając odpowiednie szablony dosymulować automatycznie przestrzeń aktywując tyły i bas. Wystarczy wyszukać w Internecie tematów typu Wave to AC3.
Pozdrawiam gorąco


wtorek, 8 czerwca 2004, 02:03
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: sobota, 13 marca 2004, 15:17
Posty: 14
Post 
Zapewne ma pan rację. Obraz mam dobry, a nawet jak to okresliłem żyletę, ale spróbuje zastosować sie do pana wskazówek. Tylko czy jeśli zrobie VBR_2PASS to nie bedzie mi o wiele dłużej przeliczał? I jakie mam ustawić MAX_Bitrate? I czy to będzie miało wpływ na wielkość pliku?

I jeszcze jedno jeżeli będę miał już plik m2v i AC3(szukam wciąż programu do zamiany Wave na AC3) czy będę je mógł zmultipleksować przy pomocy adobe encore( bo w nim tworze menu, chaptery i wypalam płytkę)? Z góry dziękuje za pomoc.


wtorek, 8 czerwca 2004, 14:54
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3416
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post 
Proces kompresji trwał bedzie nie stety dwukrotnie dlużej. Szkoda że nie jest to Procoder Express ten sam analizuje dlugość kompresowanego filmu i dopiera automatycznie optymalne ustawienia bitrate, nawet świetnie określa przedział dla zmiennego (VBR). Manualnie najcześciej robi się to obniżając nieznacznie dolną granicę i o taką samą wartość podwyższając górną jedynie w ten sposób wielkość wynikowa pliku nie ucieknie nam od normy, wszystko zależy od tzw. stopnia trudności filmu (ilość ruchu, dynamika obazu jak i długość filmu). Na temat teorii VBR jak i CBR wielokrotnie była mowa na forum, ciężko mi teraz powiedzieć jakie wartości nalezy ustawić, wszytko zależy od wielu czynników. Nie znam programu adobe encore, ale niemal każdy przeznaczony do authoringu obsługuje pliki m2v, jako najbardziej odpowiednie dla tworzenia kompilacji płytki DVD, myślę że potrafi, a nawet na pewno.
Pozdrawiam gorąco


wtorek, 8 czerwca 2004, 20:44
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: sobota, 13 marca 2004, 15:17
Posty: 14
Post 
Dzięki bardzo za odpowiedź. Trochę mi się rozjaśniło. Przetestuję to na Conopusie Express. Mam pytanie jeszcze jakim programem mogę przerobić wave na AC3, bo jak szukam takiej aplikacji to zazwyczaj znajduje mi programy które działają w drugą stronę, czyli AC3 na wave.


środa, 9 czerwca 2004, 21:18
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 21 maja 2003, 12:34
Posty: 146
Post 
Mam pytanie jeszcze jakim programem mogę przerobić wave na AC3, bo jak szukam takiej aplikacji to zazwyczaj znajduje mi programy które działają w drugą stronę, czyli AC3 na wave.[/quote]

Polecam program sonic foundry soft encode.
Tym programem możesz stworzyć dźwięk 5.1 z pojedynczych ścieżek dźwiękowych ( lewy przód, prawy przód, lewy tył. prawy tył, centralny, subwoofer)

_________________
Pozdrawiam "szpec"


poniedziałek, 23 sierpnia 2004, 13:20
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL