Teraz jest wtorek, 18 czerwca 2019, 17:06




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 
 DV-czy ktos zna ten problem? 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 20 stycznia 2004, 21:12
Posty: 12
Post DV-czy ktos zna ten problem?
Nie mogę rozgryżć następującego problemu: ( a walczę z nim już parę miesięcy) Moze ktoś się z tym spotkał lub zna rozwiązanie:

- sciągam przez FiWi ( na VIA) z kamery sony TRV7E (Ulead VS lub AP6 lub nawet WMM)
- oglądam na monitorze (najchętniej Zoom Player lub innym dowolnym)
- obraz piękny i płynny jak woda tylko co jakiś czas ( co parę sekund) się przycina(efekt teki jakby coś zadrzało, np. najazd zoomem i jakby zoom się na chwilę zaciął, przeskoczył, zaciął, poszedł dalej albą ruch dookoła kamerą i jakbym w coś uderzył z boku)
- ten sam obraz oglądany w tym samym czasie na TV przez TV-OUT - żadnych zacięć-idealnie
- następnie kompresja na DVD( Procoder lub TMPGen) i przy odtwarzaniu pliku mpg już są te same zacięcia zarówno na monitorze i TV
- przeplot nie ruszany, nie usuwany
- nie mam możliwości nagrania na DVD i sprawdzenia na stacjonarnym, ale pewnie będzie to samo
- mam image partycji dysku po świeżej instalacji systemu, przywracam , instaluje pojedyńczo kodeki DV (canopus, Panasonic, jeszcz jakiś) próbuję i to samo
- wymieniam grafikę z ATI na Nvidie i to samo
- komp. jest wydajny AMD 2400Xp, HDD 2 x7200 (transfery w trakcie kopiowania ~35Mbps, ntfs

Dlaczego tak się dzieje, może jest tu ktoś kto wie co to za cholera i jak to wyeliminować? Gdzie wogóle zacząć szukać przyczyny?


piątek, 18 czerwca 2004, 20:13
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 27 lutego 2004, 16:04
Posty: 61
Post 
Proponuję pożyczyć sobie od kogoś (lub od życzliwego sprzedawcy) inny kotroler fire wire. Gdzieś już czytałem o problemach z kontrolerami fiwi na VIA.
(Trzeba tez pamietac o koniecznosci instalacji via4in1 - komplet sterownikow i patchy do chipsetu VIA, o czym niekiedy sie zapomina)

Poza tym jesli to win xp, to probonuje wyloczyc usluge indeksowania, ktora czasami sprawia klopoty przy zrzucaniu materialu do i z kompa.

pzdr.


sobota, 19 czerwca 2004, 14:01
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 20 stycznia 2004, 21:12
Posty: 12
Post Przypuszczam że to nie kontroler
Dzięki za zainteresowanie.

Kurczę, wydaje mi się ze to nie kontroler i nie sprzęt, bo gdyby cos nawalało w kontrolerze lub w pececie to dlaczego na wyjsciu TV obraz z pliku zapisanego z kamery w formacie DV mam idealny, co oznaczałoby że struktura tego pliku jest w porządku i sprzęt z nim doskonale radzi. Chyba że się myle.

A może problem tkwi w odtwarzaczach i konfiguracji dekoderów.

Zawsze instaluje Zoomplayer i NVDVD i ostatnio zauważyłem że gdy zainstalował się ligos to odtwarzany plik DVD jest zupełni inny: jakosć jest do dupy: brak płynnośći ( skacze przy ruchach, ale nie tak mocno jak przy zlej kolejności półobrazów) no i na krawędziach powstają białe cienkie poziome linie ( tak jakby nie do końca radził z usuwaniem przeplotu w locie, bo jesli chodzi o NVDV w połączeniu z odtwarzaczem zoomplayerem to chyba ideł w usuwaniu przeplotu i płynności). No ale mimo fatalnej jakości zniknęly te dziwne zaciecia. Tylko ze na wyjściu TV przy odtwarzaniu tego DVD tez nie ma płynności i skacze.


Jakich dekoderów i odtwarzaczy używacie najchętniej do odtwarzania DVD i DV?


sobota, 19 czerwca 2004, 19:27
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Faktycznie, masz rację. Jeśli jednocześnie na wyjściu TV jest OK, tzn ze to nie kontroler FiWi (poprzednio jakoś to przeoczyłem).
To sugeruje, że problem tkwi w sterownikach karty graficznej lub samej karcie. (Tryb overlay). Zeby to stwierdzić można np. otworzyć plik DV w VirtualDub'ie i spróbować odtworzyć z wyłączonym trybem overlay czyli bez wsparcia karty (tak jest zresztą dmyślnie ustawione). Odchaczamy w menu options alow video overlays.

Jeśli chodzi o odtwarzacz, to ja używam PowrDVD 5. Do przeglądania plików DV avi Windows Media Playera lub VPlayera. Mam zainstalowane dekoder/encoder DV Panasonic i Sony i oczywiście MS. Przy odtwarzaniu najwyższy priorytet ma MS i chodzi to bez problemów. Dodam, że pracuję na Win XP Prof SP1, DirectX 9.0b.


sobota, 19 czerwca 2004, 22:11
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL