Teraz jest wtorek, 18 czerwca 2019, 09:31




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 
 Dv kodek pod AP PRO 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Dv kodek pod AP PRO
Dopiero niedawno zacząłęm bawić się w obróbkę video i pojawił się pewien problem.
Korzystając z rad wielu mądrych ludzi na tym forum postanowiłem nie exportować materiału z AP bezpośrednio do mpeg'a tylko zapisać w postaci avi kompresując kodekiem DV a później użyć np TMPGenc lub Mainconcept itp. Podobno wyniki są lepsze niż export do mpeg2 bezpośrednio z timeline.
W AP przy próbie zapisu pliku w formacie DV mam do dyspozycji tylko kodek Microsoft DV. Wyczytałem również, że lepiej spisują się kodeki DV Mainconcept lub Canopus DV. Zainstalowałem sobie DV kodek Mainconcept v 2.0.4. Niestety z poziomu AP nie jest on widziany nadal jest tylko DV microsoft i kilka jakiś innych ale tego na którym mi zależy nie widać. Czy ktoś z szanownych grupowiczów spotkał się z tym problemem i może mi pomóc ?


wtorek, 22 czerwca 2004, 14:19
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Z tego co wiem Canopus DV Codec jest do uzyskania tylko w polaczeniu z karta.
Kiedys istniala wersja platna "DVBooster Pack" chroniona przez dongla ale nie wiem, czy to jest aktualne. Szukaj moze w sieci.


wtorek, 22 czerwca 2004, 15:01
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Dv kodek pod AP PRO
Problem nie polega na tym, że nie posiadam kodeka DV Canopus, tylko na tym, że zainstalowałem kodek DV Mainconcept w systemie (Xp) i pod AP go nie widzę gdy próbuję stworzyć plik *.AVI. Dostępne są jak wsponiałem tylko kodeki Microsoft'u.
Znalazłem gdzieś link do strony z tym problemem ale nie dość że stronka po niemiecku a niestety nie włafam tym językiem to na dodatek sama strona się nie otwiera.


wtorek, 22 czerwca 2004, 15:35
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Re: Dv kodek pod AP PRO
ret napisał(a):
Problem nie polega na tym, że nie posiadam kodeka DV Canopus, tylko na tym, że zainstalowałem kodek DV Mainconcept w systemie (Xp) i pod AP go nie widzę gdy próbuję stworzyć plik *.AVI. Dostępne są jak wsponiałem tylko kodeki Microsoft'u.
Znalazłem gdzieś link do strony z tym problemem ale nie dość że stronka po niemiecku a niestety nie włafam tym językiem to na dodatek sama strona się nie otwiera.


Podaj adres, to przeczytam. Znam niemiecki.


wtorek, 22 czerwca 2004, 15:43
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Juz cos znalazlem i czytam. Moze cos sie dowiem.


wtorek, 22 czerwca 2004, 15:47
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Mozesz zainstalowac program Canopusa PROCODER EXPRESS. Kosztuje tylko 350 zl i integruje sie calkowicie z premiere. Mozesz exportowac material z timelinea prosto do MPEG2, DivX i innych formatow.
No i masz najlepsza jakosc obrazu !


wtorek, 22 czerwca 2004, 15:56
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Tu cos znalazlem i szybko przeltumaczylem. Oczywiscie bez gwarancji, ze dziala:


"....

1. Sciagnac codec'a

2.DV-Codec-Switcher i Premiere-Presety sciagnac z sieci:
http://www.slashcam-videox.de/files/DVCSwitch.zip
http://www.slashcam-videox.de/files/PremSettings.zip

3. MainConcept-Codec zainstalowac
4. Premiere-Presets do Premiere Settings-Folder skopiowac (Nazwy: DVMC...)
5.Premiere 6 odpalic i wybrac presety

Uwaga:
-"Always recompress" NIE aktywowac
..."


Moze Ci pomoze


wtorek, 22 czerwca 2004, 16:00
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
No proszę nie spodziewałem się takiego szybkiego odzewu. Tak na marginesie to myślałem, że coś po prostu źle robię a tu jednak okazuje się, że problem jednak istnieje. Dzięki za te linki już sobie ściągnąłem tego DVCSwitch'a i jak wrócę z roboty to się pobawię.
Odnośnie Procoder'a Express i eksportu z timeline to na razie nie mogę nic zrobić bo nie mam tego softu. Mam za to TMPeg'a i Mainconcept 1.4.1
Nie mniej jednak chciałbym dokonać kompresji pliku avi w formacie DV niezależnie od AP i zobaczyć jakie będą efekty.


wtorek, 22 czerwca 2004, 17:09
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
No i lipa. Niestety nie działa. Próbowałem z AP Pro 1.5. Może to jest tylko do wersji AP 6.5 lub starszych. Jak mi wpadnie w ręce AP 6.5 to może spróbuje a tym czasem będę korzystał z kodeka Microsoft DV albo zaopatrzę się zgodnie z sugestią jednego z kolegów w jakiś Procoder express i będę "jechał" bezpośrednio z timeline.
Swoją drogą, to czy rzeczywiście jest taka duża różnica między kodekim DV Microsoftu a np. Mainconcept DV, może dać sobie spokój ?


niedziela, 27 czerwca 2004, 10:49
Bywalec
Bywalec

Dołączył: piątek, 25 czerwca 2004, 20:52
Posty: 27
Lokalizacja: Warszawa
Post 
Ja szczerze mówiąc żadnej różnicy nie widze. Od samego początku używam tego kodeka i nie nażekam. Pozatym ma wielką zalete. kompaktybilność.


niedziela, 27 czerwca 2004, 15:14
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: piątek, 25 czerwca 2004, 20:52
Posty: 27
Lokalizacja: Warszawa
Post 
ps Poza tym pamiętaj że i tak już używasz tego kodeka przy montażu i wgrywaniu do komputera. Więc lepiej nie zmieniać kompresji bo przy eksporcie frahmenty materiałów bez efektów są poprostu przepisywane.


niedziela, 27 czerwca 2004, 15:18
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL