Teraz jest niedziela, 16 czerwca 2019, 12:53




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 
 Wyrazna utrata jakosci przy AVI -> MPEG2 (SVCD lub DVD) 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 17 sierpnia 2004, 17:44
Posty: 11
Post Wyrazna utrata jakosci przy AVI -> MPEG2 (SVCD lub DVD)
:lol: Bo to bylo tak:

Komputer- Athlon 2000, 256MB RAM, 40GB HD + 10GB HD, nie-zintegrowana karta graficzna z 64MB RAM-u (OS i programy hulaja sobie na 10 gigowym dysku, a 40-tka uzywana jest tylko do edycji video i ma zawsze sporo wolnego miejsca).

Kamera- SONY DCR HC-40

Oprogramowanie - Pinnacle Studio 8.8

Zrzucilem film na komputer bez problemu. W formacie AVI ma bardzo ladna jakosc. Po drobnej obrobce w Pinnacle Studio (wlasciwie tylko drobne ciecia, dzwiek i "przejscia" - nie modyfikowalem jasnosci, nasycenia kolorow obrazu itp.) zrobilem kompresje na SVCD (z uwzglednieniem maksymalnej mozliwej jakosci video) i wypalilem to na CD. Przy odtwarzaniu, po pierwsze, jakosc obrazu jest b. slaba - rodzielczosc wydaje sie byc porownywalna do clipow przyslanych w e-mailach :evil: . Po drugie, od czasu do czasu w obrazie pojawia sie jakby ciecie (nie jestem pewien jak to opisac - zaklocenie obrazu, jakby pojawila sie na nim na ulamek sekundy b. cienka przezroczysta linia).

Jaka cholera?!?!

Wiem, ze Pinnacle Studio to nie program profesjonalny, ale nie wierze, zeby software sam w sobie tak partaczyl kompresje...

PO-MO-CY !! Bo mnie zona z kamera z domu na pysk wyrzuci ;-)

_________________
Dzieki.

Pozdrawiam.

Maciek


wtorek, 17 sierpnia 2004, 17:59
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: wtorek, 27 lipca 2004, 14:02
Posty: 38
Lokalizacja: Śląskie
Post 
Stale powtarzający się problem.

Po pierwsze takie rzeczy dużo lepiej wyglądają na ekranie telewizora, a nie komutera.

Po drugie SVCD z kamery cyfrowej nigdy nie bedzie rewelacyjnej jakości - polecam inwestycję w nagrywarkę DVD - ok 400 zł

Po trzecie, jeżeli chcesz to oglądać wyłącznie na komputerze to zrób sobie z tego DVIX-a, bo to jest format dedykowany do odtwarzania na komputerze i jakość będzie o wiele lepsza a miejsca na płycie zajmuje niewiele.

Powodzenia


środa, 18 sierpnia 2004, 18:48
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 17 sierpnia 2004, 17:44
Posty: 11
Post 
Dziekuje za odpowiedz, ale obawiam sie,z e jest w tym cos jeszcze.
Ogladalem wiele SVCD's na komputerze i ich jakosc byla ZDECYDOWANIE lepsza niz to co mi wychodzi.

Widze,z e w wiekszosci ludzie uzywaja innych programow do kompresji AVI -> SVCD lub DVD. Moze po prostu Pinnacle sie do tego nie nadaje i powinienem to zrobic w czyms innym???

_________________
Dzieki.

Pozdrawiam.

Maciek


środa, 18 sierpnia 2004, 19:02
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 29 lipca 2004, 21:33
Posty: 932
Lokalizacja: Poznań
Post 
Najprostrza metoda to wyeksportuj z pinnacle'a material w niezmienionej postaci jako avi dv i zrób sobie svcd jakims programem do authoringu np. Workshop lub Movie Factory, wtedy będziesz wiedzia czy jest róznica.
ja osobiscie nie pracuję na studio 8 ale z tego co sie orientuję to ten program mimo ciąglych update'ów ma nadal wiele niedociągnięć. Często przeglądam zagraniczne fora i z tego co widze to ze studio 8, 9 ciagle sa jakies problemy.

Pozdrawiam Wszystkich


środa, 18 sierpnia 2004, 20:23
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 17 sierpnia 2004, 17:44
Posty: 11
Post 
Dziekuje.
Sprobuje.

Wiesz moze, ktore z tych programow maja jakies wersje probne (trial versions)?

_________________
Dzieki.

Pozdrawiam.

Maciek


środa, 18 sierpnia 2004, 20:59
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 29 lipca 2004, 21:33
Posty: 932
Lokalizacja: Poznań
Post 
cześć

i jeden i drugi ma 30-dniowa wersje
sciagniesz z http://www.ulead.com

pozdrawiam i powodzenia


środa, 18 sierpnia 2004, 22:02
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 18 stycznia 2004, 13:04
Posty: 822
Post 
Robiłem sobie kiedyś testy jakości konwersji AVI DV na SVCD bo nie mam jeszcze nagrywarki DVD. No i najlepszą jakość otrzymałem przy użyciu ProCodera 1.5. Generował lepszy obraz niż dedykowane programy do autoringu takie jak Movie Factory czy Workshop. Czytając wypowiedzi kolegów z innych postów to są jeszcze lepsze programy niż ProCoder takie jak CinemaCraft Encoder czy Tempeg. Nie wypowiem się na ich temat bo nie używałem i nie wiem nawet czy dobrze napisałem ich nazwę.
Pozdrawiam

_________________
Pytania na PW - tylko osobiste, nie związane z forum!.


środa, 18 sierpnia 2004, 22:14
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 17 sierpnia 2004, 17:44
Posty: 11
Post 
jeszcze raz dziekuje za pomoc.
Sprawdze i dam Wam znac.

_________________
Dzieki.

Pozdrawiam.

Maciek


środa, 18 sierpnia 2004, 22:52
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 17 sierpnia 2004, 17:44
Posty: 11
Post 
Wczoraj sprobowalem kompresji AVI->SVCD w Ulead Film Factory Disk Creator. Wzialem dwa klipy, dodalem menu i tytul i zrobilem kompresje na maksymalna mozliwa jakosc. Na perwszy rzut oka wydaje mi sie, ze jakosc obrazu jest lepsza, ale kiedy ogladalem to po raz drugi i trzeci, znowu zauwazylem te linie, o ktorych wspomnialem na poczatku (jakby obraz sie cial czy cos takiego). Sa to pojedyncze linie, nie przeplot, a jedna "przezrczysta nitka", ktora czasem jakby przecina obraz.

Sprobuje jeszcze kompresji w TMPG czy cos takiego - widzialem gdzies na forum pare wzmianek dot. tego programu i odnosze wrazenie, ze jest on troche 'powazniejszy" niz ULEAD czy PINNACLE.

Wszelkie uwagi i porady sa mile widziane.

PS Zona chwilowo zadowolona z postepow i nie musze spac na sofie, aczkolwiek sytuacja jest napieta tak jak na bliskim wschodzie . :twisted:

_________________
Dzieki.

Pozdrawiam.

Maciek


czwartek, 19 sierpnia 2004, 15:22
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 29 lipca 2004, 21:33
Posty: 932
Lokalizacja: Poznań
Post 
Maćku R.
Problem który opisujesz jest troche dziwny. Oczywiscie jak mówił którys z przdmówców svcd bedzie troche gorszy od dvd ale zadnych linii nie powinno byc.
Wydaje i sie że problem moze byc po stronie pinnacle.
Moja rada; zapomnij na chwile o pinnacle, tylko weź jaszce raz zgraj materiał na kompa przy pomocy jakiegos innego softu np. Premiere i wtedy taki avi dv spróbuj jeszcze raz zrobic w Ulead Movie Factory.
Pinnacle słynie ze słabej stabilnosci i wielu błędów. Byc może u Ciebie jest jakis konflikt programowy lub z jakimis kodekami. Przyczyn może byc wiele.
pozdrawiam


czwartek, 19 sierpnia 2004, 16:04
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 17 sierpnia 2004, 17:44
Posty: 11
Post 
Dobra. Sprobuje zciagnac oryginalny material za pomoca Adobe Premiere, obrobie go w Film Factory i zobacze co wyjdzie. Zastanawiam sie czy nie urzyc Gordian Knot do kompresji, ale to moze na kolejny test.

Tylko jedna uwaga - AVI po sciagnieciu poprzez Pinnacle wyglada b. dobrze, dopiero po kompresji pojawiaja sie te linie.

Dzieki raz jeszcze.

Dam znac jak poszlo.

_________________
Dzieki.

Pozdrawiam.

Maciek


czwartek, 19 sierpnia 2004, 18:39
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: wtorek, 27 lipca 2004, 14:02
Posty: 38
Lokalizacja: Śląskie
Post 
To może spróbuj wszystko zrobić w Premierze: przechwycić, zmontować, i wyeksportować do AVI, oraz do MPEG.


czwartek, 19 sierpnia 2004, 21:49
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 29 lipca 2004, 21:33
Posty: 932
Lokalizacja: Poznań
Post 
Zgadza się. Zrób tak jak mówi Grzegorz C. Po zmontowaniu w Premiere wypuść to od razu jako mpeg(svcd).


czwartek, 19 sierpnia 2004, 22:29
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL