Teraz jest wtorek, 25 czerwca 2019, 22:32




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 
 Obraz czarno bilay , skacze i dubluje sie ... 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Obraz czarno bilay , skacze i dubluje sie ...
Dzien dobry ,
chcialbym zasiegnac porady , gdyz mam nastepujacy problem . Otoz , chce zrzucic na dysk twardy material z kamery Hi8 przez kabel S-Video . Uruchamiam wiec program ( VirtualDub) i zaczynam proces przechwytywania. Niestety obaraz juz jest czarnobialy, skacze , czesc sie dubluje ( np w formie paska na gorze ekranu) . Ze strony Ati sciagnalem sterowniki do mojej karty radeon9000pro , ale ciagle to samo . Moje pytanie wiec brzmi , co moze byc powodem takiego stanu rzeczy ? Czy sa to zale sterowniki , czy moze zle parametry/ustawienia w programie . Probowalem kilkoma , i wszedzie efekt jest taki sam ....
Prosze o rade lub jakies sugestie .
Pozdrawiam !


środa, 18 sierpnia 2004, 15:04
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 30 października 2003, 10:13
Posty: 764
Post 
zgrywanie po analogu nie daje przeważnie dobrych rezultatów
duzo zalezy od proca dysków bo prog. do zgrywania bezpłatny ale jest ok. oraz co moze się wydawać malo istotne jakości kabla
ale spr. w ustawieniu
czy zgrywanie
odbywa się pal do pal-u


środa, 18 sierpnia 2004, 15:41
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Ustawienia programowe wydaja sie byc ok , aha zapomnialem dodac ze jest tez problem z dziwikiem a w sumie to z jego brakiem .......
Pozdrawiam !


środa, 18 sierpnia 2004, 22:00
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 30 października 2003, 10:13
Posty: 764
Post 
Anonymous napisał(a):
Ustawienia programowe wydaja sie byc ok , aha zapomnialem dodac ze jest tez problem z dziwikiem a w sumie to z jego brakiem .......
Pozdrawiam !

dzwiek osobnym kabelkiem do karty muzycznej w kopie do llin-in

i raczej masz cos zle ustawione w programie


środa, 18 sierpnia 2004, 22:18
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 13 kwietnia 2002, 13:32
Posty: 294
Lokalizacja: Bydgoszcz
Post 
1. zobacz czy przy zgrywaniu masz ustawiony system PAL
2. jesli to nie pomoze sprobuj jesli twoja karta graficzna oczywiscie ma
podlaczyc kamere poprzez wejscie composit (chinch)

_________________
__STEL_MOTION__


środa, 18 sierpnia 2004, 23:05
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
kermit napisał(a):
1. zobacz czy przy zgrywaniu masz ustawiony system PAL
2. jesli to nie pomoze sprobuj jesli twoja karta graficzna oczywiscie ma
podlaczyc kamere poprzez wejscie composit (chinch)


Witam ,
tak system Pal mam ustawiony na 100 % z kabelkiem sprobuje jutro i dam znac .
Dziekuje za odpowiedzi !
Pozdrawiam !


środa, 18 sierpnia 2004, 23:19
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 30 października 2003, 10:13
Posty: 764
Post 
Anonymous napisał(a):
kermit napisał(a):
1. zobacz czy przy zgrywaniu masz ustawiony system PAL
2. jesli to nie pomoze sprobuj jesli twoja karta graficzna oczywiscie ma
podlaczyc kamere poprzez wejscie composit (chinch)


Witam ,
tak system Pal mam ustawiony na 100 % z kabelkiem sprobuje jutro i dam znac .
Dziekuje za odpowiedzi !
Pozdrawiam !


ale jaki Pal
bo jest DK,BG ,I,M,N
a może masz scam albo ntsc

poza tym
czy zgrywasz
image Size 768x576 rozdziałka
Frams Rate 25/s klatek na sekunde
w jakości np.
1728kb/s dobra
810 kb/s srednia
432 bytes/s słaba
a dzwięk np stereo
44100HZ,16 bit 172kb/s
a mono22050Hz 8bit 22kb/s albo 11025hz,8bit,11kb/s

jak masz słaby sprzet to zawsze mozesz obnizyc jakosc, zgrywac w 1/2 ,1/4 rozdziłki zmniejszyc ilos klatek na sek.
oczywista kazdy może eksperymentowac z ustawieniami
ale jakby nie ustawiać kolory powinny być zawsze


środa, 18 sierpnia 2004, 23:59
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Witam ,
sprobowalem z kabelkiem i niestety niec to nie dalo . Objawy sa nadal takie same . Tj obraz nadal jest czarno bialy , z lekka domieszka fioletowej poswiaty . Skacze tak jak skakal , a na gorze pojawaiaja sie dwa pasy , przesuniecie tego obrazu , ktory powinien byc na dole . Czasem , obraz zatrzymuje sie na chwile , a nastepnie zaczyna poruszac sie pod "stop klatka" , ktora caly czas jest widoczna . Pojawiaja sie tez pasy ( przeplot? ) ukosne . Probuje zgrywac to w przecietnej rozdzielczosci , tak aby nie obciazac sprzetu . Moge tylko napisac , ze kiedys juz material byl zgrywany na tym sprzecie i wszystko bylo ok .... A teraz po przeinstalowaniu systemu pojawil sie wlasnie ten problem ...
Dodac musze , iz ta dziedzina zajmuje sie dosyc krotko , wiec jak na razie naprostrze rzeczy sprawiaja mi ogromne problemy ....
Pozdrawiam !
ps. Co do rodzaju sytsemu Pal , musze powiedziec ze nie mam pojecia :oops: ,np w programie PowerDirector ustawiam zakladke Pal i to wszystko , probowalem z roznymi krajami ( system pal ) i nadale bez efektow ....


czwartek, 19 sierpnia 2004, 11:52
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 30 października 2003, 10:13
Posty: 764
Post 
a jak dzwięk już jest :?:
a na wszelki słuczaj :wink:
w mixerze do muzy wyłacz wszystkie wyciszenia i daj np. 95% mocy


czwartek, 19 sierpnia 2004, 13:11
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Witam ,
niestety obrazu i dzwieku ani widu ani slychu .... Cos mi sie zdaje , ze ten moj przypadek jest bardziej zloznony .... No nic walcze dalej ,choc jak tak ma wygladac moja pzygoda z montowaniem to musze nauczyc sie cierplwosci i opanowania :( .... A za wszelkie dodatkowe sugestie bede wdzieczny ....
Pozdrawiam !


czwartek, 19 sierpnia 2004, 17:25
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 30 października 2003, 10:13
Posty: 764
Post 
Anonymous napisał(a):
Witam ,
niestety obrazu i dzwieku ani widu ani slychu .... Cos mi sie zdaje , ze ten moj przypadek jest bardziej zloznony .... No nic walcze dalej ,choc jak tak ma wygladac moja pzygoda z montowaniem to musze nauczyc sie cierplwosci i opanowania :( .... A za wszelkie dodatkowe sugestie bede wdzieczny ....
Pozdrawiam !


coś mi się wydaje ,że możemy dojść do wnioków,że
cos z soft jest cos nie ok ale raczej z Twojej winy
przwróc org, stery do grafy w tym do zgrywania przez ty-in

ale hardware problemu wykluczyc nie da sie
spr.
wyjście s-video w kamerce
wyjscie audio w kamerce
linie-in w muzie
vivo w grafie
zmień kabel do s-video
zmień kabel do audio

a tak na marginesie
jaki jest ten kop
proc, dyski
muza
os

i jak masz przeczytaj jeszcze raz instrukcje do kamerki
i do grafy i muzy


czwartek, 19 sierpnia 2004, 18:01
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Witam ,
komputer nie jest zadna rewelacja , a powiedzialby ze wrecz jest to juz okaz muzealny :wink:
procesor 1000mhz Athlon
ram:512
dysk : 40 gb
karta: radeon9000pro128/vivo
Tak jak pisalem nie bede porywal sie na profesjonalna edycje , a raczej na montaz dla siebie . Co nie zmienia faktu ,ze pare podzepolow pojdzie do wymiany . Co do ustawien fabrycznych tj . sterownikow karty . Po ich zainstalowaniu ( wszystko z plyty dostarczonej przez producenta z karta ) nie ma mozliwosci zgrania czegokolwiek , gdyz wyskakuje blad o nie wykrciu zrodla obrazu ( kamery ) dzieje sie tak przy systemie Xp . Dlatego tez sciagnalem sterowniki ze strony producenta.
W weeknd czeka mnie wyjazd sluzbowy , ale po powrocie spradze wszytsko na spokojnie .
Dziekuje za poswiecony czas ,
Pozdrawiam!


czwartek, 19 sierpnia 2004, 22:33
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 26 marca 2003, 09:51
Posty: 485
Lokalizacja: Kozienice
Post Re: Obraz czarno bilay , skacze i dubluje sie ...
chce zrzucic na dysk twardy material z kamery Hi8 przez kabel S-Video . Uruchamiam wiec program ( VirtualDub) i zaczynam proces przechwytywania. Niestety obaraz juz jest czarnobialy, skacze , czesc sie dubluje ( np w formie paska na gorze ekranu) .

Witam wszystkich.
Mam dokładnie ten sam problem z virtualdubem. Nie pomaga zmiana dostępnych ustawień. Też zgrywam przez Radeona. Na sofcie UMSPRO7 zgrywanie bez problemów, tylko jakość mierna, dlatego chciałem spróbować virtualdubem. Komputer AMD 2400 DDR 512MB 8RDA+ ATIRadeon 9200VIVO, Windows XP.
Jak dojdziesz do ładu napisz na forum. Ja jestem na etapie konfiguracji OS-ów. Mam starą kartę video Rainbow Runner, która nie ma sterowników do XP i 2000, dlatego jak nie osiągnę dobrej jakości z VIVO, będę instalował drugi OS-NT 4.0. Nie ja bo jestem zielony, tylko informatyk. Pozdrawiam.

_________________
Stanisław


czwartek, 2 września 2004, 09:23
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL