Teraz jest czwartek, 20 czerwca 2019, 20:01




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Czas kompresji do mpeg2. ?? 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Czas kompresji do mpeg2. ??
Witam serdecznie. Mam okropną prośbę aby mi ktoś wyjaśnił dlaczego kompresja z mpeg do mpeg2 trwa,trwa,trwa. Czy może ktoś mi napisać ile potrzeba średnio czasu ,od czego jest to uzależnione. Nadmienie że posiadam program pinnacle studio 9. Może w tym programie są jakieś ukryte funkcje :) Czym najlepiej kompresować do mpeg2??


sobota, 21 sierpnia 2004, 21:01
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 30 października 2003, 10:13
Posty: 764
Post 
zleży od proca i zastosowanego softu kodeków
ale proc naj
ale powiedz po co robisz kompresje z 1 do 2

jakości ihmo nie poprawisz


sobota, 21 sierpnia 2004, 21:49
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Dzieki za odpowiedź. Robie kompresje do MPEG2.
Tak jak pisałem posiadam program Pinnacle Studio9. Zrobiłem edycje zgranego materiału (materiał zgrany z kamerycyfrowej) i chciał-bym przerobić go do MPEG2. Czas w jakim to trwa to ok 3 godzin. Posiadm wydaje mi się dobrego procka tj AMD Athlon 3000+ 512Ramu szybki dysk.
Może to normalne ale ja nie mam cierpliwości . Może jest jakiś inny program do konw. do mpeg2. Proszę o jakieś informacje.


niedziela, 22 sierpnia 2004, 20:17
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 30 października 2003, 10:13
Posty: 764
Post 
Anonymous napisał(a):
Dzieki za odpowiedź. Robie kompresje do MPEG2.
Tak jak pisałem posiadam program Pinnacle Studio9. Zrobiłem edycje zgranego materiału (materiał zgrany z kamerycyfrowej) i chciał-bym przerobić go do MPEG2. Czas w jakim to trwa to ok 3 godzin. Posiadm wydaje mi się dobrego procka tj AMD Athlon 3000+ 512Ramu szybki dysk.
Może to normalne ale ja nie mam cierpliwości . Może jest jakiś inny program do konw. do mpeg2. Proszę o jakieś informacje.


a
tylko nadal jakoś nie widze sensu przerabiania mpeg1 na mpeg2
bo dvd mozna robic z plików mpeg1 tez się robi tak samo długo jak z plików mpeg2(a chyba nawet pare ładnych sekund mniej)
jakość się nie poprawi
miejsca zajmuje mniej
przeciez edycje chyba mozesz tez zrobic w 1

rozumiem przerabiac dv.avi na mpeg2 na divx czy na mpeg1
ale z 1 na 2 nie

ale moze masz jakis inne nie znane mi powody nie wnikam


czas zrobienia dvd-video z plików mpeg1/2 trwa u mnie( zależności ile GB tam dam) od 15 do30 min max(z meni itd)
a mam only p4 2000a


niedziela, 22 sierpnia 2004, 21:39
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
hmmm czyl ja się zamotałem. To jeszcze raz powoli. Po przeniesieniu materiału program Pinnacle sam robi mpeg, ale jak to sprawdzić jakie to mpeg. No i meritum zagadnienia to czy to jest wytarczające aby można to było zgrać na DVD i chodziło to w stacjonarnym DVD. Gdzieś na forum wyczytałem że jakość DVD to mpeg2. Czy może po montażu trzeba konwertować do mpeg1 Już naprawdę się zamotałem. Dalej proszę o pomoc. Ja dopiero zacząłem zabawe z obrazem cyfrowym.


niedziela, 22 sierpnia 2004, 21:58
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
nie wiem czy moje rady ci cos pomoga bo sam zaczynam ale sprobuje. nie zgrywaj materialu do mpeg1. troche szkoda jakosci jaka oferuje cyfrowka zeby to nagrywac w mpeg1. w studio9 jest mozliwosc ustawienia jakosci mpeg : niska,srednia i wysoka. jak robisz dvd polacam wysoka. mozna sie tez zastanowic nad przechwytywaniem w DV pelna jakosc. tylko licz sie z duzymi rozmiarami pliku - jak mi wyjasniono 1godz.-14gb. wiekszosc tych rzeczy jest w zakladce albo w menu "ustawienia". poza tym wydaje mi sie ze warto czasami zajrzec do pomocy. tam pewno znajdziesz odpowiedz na kazde twoje pytanie. bynajmniej narazie.
a jak chcesz koniecznie przerabiac to TMPGEnc Plus czy MainConcept MPEG-Encoder 1.4.2
aha. niech pan nie mysli ze sie na pana uparlem jam3 ale dvd to mpeg2. i przynajmniej moj program wywala komunikat o bladzie niekompatybilnosci przy probie tworzenia dvd z mpeg1


niedziela, 22 sierpnia 2004, 22:42
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 30 października 2003, 10:13
Posty: 764
Post 
mike77 napisał(a):

aha. niech pan nie mysli ze sie na pana uparlem jam3 ale dvd to mpeg2. i przynajmniej moj program wywala komunikat o bladzie niekompatybilnosci przy probie tworzenia dvd z mpeg1

dlaczeego?możesz mieć włąsne zdanie i doswiadczenia :!:
mi bez problemu
a zeby cie dobić :wink:
podaje,że moj prog.
teretycznie - spr. only z plików mp(e)g (1 i 2) - umie zrobić dvd z
AVI Video(avi)
DV Video(dv. dvc)
MPEG Video(mpg, mpeg, mpv, mp2, m2p)
Quik Timer Video(mov., qt)
DVD Files(vob, ifo, vro)
Windows Media File(wmv)
ba nawet bezposrednio z kamerki(raz robiłem działa)


poniedziałek, 23 sierpnia 2004, 00:29
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3416
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post 
DVD to tylko mpeg2 algorytmia kompresji mpeg1 jest niezgodna z poprawnym formatem tego standardu, nadaje się ona przy zachowaniu odpowiedniej rozdzielczości co najwyżej do formatu VideoCD (VCD). Oczywiście ma on format nieco innego pliku dźwięk jest jak gdyby nie zawarty w nim, ale wpleciony obok i zamieniony do postaci zmultipleksowanego całościowego pliku *.vob. Jam3 napisał: czas zrobienia dvd-video z plików mpeg1/2 trwa u mnie( zależności ile GB tam dam) od 15 do30 min max.... ale generalne pytanie było odnośnie czasu kompresji, a nie tworzenia płytki, jak również byłbym zainteresowany standardem DVD tworzonym z mpeg1 ?!. Od wielu czynników zależy - ile to czasu będzie nam się kompresowało, a mianowicie: od długości czasu trwania filmu, od stopnia bitrate, od rodzaju kompresora, od jedno lub dwuprzebiegowego procesu kompresji (CBR-VBR), od tzw stopnia trudności materiału - chodzi tu o dynamikę scen, no i oczywiście od paramentrów naszego sprzętu, który wydawać by się mogło mimo bardzo szybkiego dzisiaj walczy z tym procesem nadal bardzo długo. Średnio na komputerze o powiedzmy sobie pospolitych parametrach proces kompresji trwa dwukrotnie dłużej niż czas trwania filmu - przy jednym przebiegu i podwaja się on - przy kompresowaniu dwuprzebiegowym (oczywiście zdecydowanie lepszym).
Pozdrawiam gorąco


poniedziałek, 23 sierpnia 2004, 07:18
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 30 października 2003, 10:13
Posty: 764
Post 
Montażysta Darek A. napisał(a):
Jam3 napisał: czas zrobienia dvd-video z plików mpeg1/2 trwa u mnie( zależności ile GB tam dam) od 15 do30 min max.... ale generalne pytanie było odnośnie czasu kompresji, a nie tworzenia płytki, jak również byłbym zainteresowany standardem DVD tworzonym z mpeg1 ?!.

jeśli chodzi o jakość to jak pisałem ona się nie zmienia po prostu wygląda jak wygląda można by to przyrównać do dvd niskiej/średniej jakości robionej z mpeg2

choć oczywista ja dawałem naj jakość do robienia dvd-video ale materiał wyjściowy jest jaki jest


PS.ale z tego co pamiętam w czasie procesu tworzenia dvd-video to i tak w pewnym momencie następuje proces encodingu czyli pewnie przerabianie(i co fajne tak było/jest jak dawałam mpeg1 jak i daje obecnie mpeg2)
dlatego pisałem o czasie robienia płytek dvd -video


poniedziałek, 23 sierpnia 2004, 09:05
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3416
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post 
Mpge2 jeśli jest dokładnie zgodny ze standardem DVD nie ma prawa nam go enkodować, jedynie może nastąpić multipleksing dźwięku w plik gdy był on jako odzielny, lub gdy zamieniamy go na Sourround (Workshop2), czy robimy z nim inny tego typu zabieg. Jedynie co będzie nam robił program do authoringu to tworzył menu i jego elementy składowe i tu faktycznie "jedzie kompresja", jak i dzielił będzie całość na charakterystyczne dla płytki DVD foldery i zawarte w nich pliki. Faktycznie kompilacja całego gotowego obrazu płyty DVD do nagrania przy złożonym wieloczłonowym, udźwiękowianym menu może potrwać nawet i godzinę, zapis jak to zapis wiadomo, lecz wracając do kompresowania naszego generalnego filmu trwa to niestety baaaaaaardzo długo :(
Pozdrawiam gorąco


poniedziałek, 23 sierpnia 2004, 11:51
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 30 października 2003, 10:13
Posty: 764
Post 
Montażysta Darek A. napisał(a):
Mpge2 jeśli jest dokładnie zgodny ze standardem DVD nie ma prawa nam go enkodować, jedynie może nastąpić multipleksing dźwięku w plik gdy był on jako odzielny,

a jedenak przy mpeg2 mi to robi pomimo ,że dzwięk(stereo) był/jest razem, i oczywista na płytce jest stero

a strukture robi tez w jakimś innym procesie

a o czasie nie bawiłem mpeg1--->mpeg2( bo jakoś nie mam/miałem potrzeby-dlatego byłem zdziwiony, po co robić konwersje jak imho nie trzeba-szkoda czasu-a dvd się i tak sie zrobi)
ale skoro ktoś robi dvd i jego program nie ma mozliwości zrobić z 1 to teraz rozumie po co mu konwersja 1 na 2 i to ma sens :wink:


poniedziałek, 23 sierpnia 2004, 13:16
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Dziekuje serdecznie za odpowiedź na moje pytanie. Myślałem że coś jest nie tak z moim programem ewentualnie komputerem. Czyli reasumując :
przechwyciłem materiał z pełną jakością DV. Po zakończeniu tej operacji został utworzony plik nazwa.mpg. Po kompletnej edycji ,aby uzyskać pełne DVD(chodzi mi o jakość i kompatybilność ze stacjonarnymi odtwarzaczami) muszę materiał przekonwertować do mpeg2. To może inne zagadnienie: z informacji wyczytanych w programie Pinnacle Studio9 dowiedziałem się że mogę zrobić odrazu przechwytywanie materiału w mpeg2. Pytanie: czy jakoś będzie znacznie odbiegała od przechwytywania DV. Wiem że trochę zamotałem, ale te zagadnienie napewno będzie interesowało wielu użytkowników forum


poniedziałek, 23 sierpnia 2004, 13:19
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3416
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post 
Przechwytywanie do mpeg2 "w locie" jest możliwa, lecz faktycznie jakość znacznie odbiega od kompresowanego w kolejnym procesie z DV, a to chociażby za sprawą możliwego tylko jedno-przebiegowego kompresowania.


poniedziałek, 23 sierpnia 2004, 14:50
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3416
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post 
Natknęła mnie jeszcze taka sugestia odnośnie logiki kompresowania w którą stronę w jaki format ma to sens: Zgrywanie, cały montaż czyli edycja filmu, krojenie ozdabianie go udźwiękowianie itp odbywa się wyłącznie w formacie DV, tak też powinno sie zgrywać materiał z kamery nie do mpeg1 (tomdudi), ani też do mpeg2, gdyż do edycji film będzie musiał być dekompresowany i nic nam to nie da dekompresja do montażu i tak potrzebuje tyle samo miejsca co przy zgrywaniu do formatu AVI-DV, no chyba, że ktoś nie ma zamiaru ingerować w film. "Ściskanie" naszego materiału (kompresowanie) to niemal ostatni przed przygotowaniem płytki etap naszej pracy i nigdy nie wracamy do poprzedniego etapu, gdyż to nie ma sensu, znacznie pogarsza jakość nie mówiąc o czasie trwania zabiegu i do każdego formatu przechodzimy z pliku AVI-DV i czy to będzie mpeg1, czy mpeg2, DivX, Xvid, Real media itp robimy go tylko kompresując film DV ostatecnie schodząc w dół, lecz każda inna kolejność jest niewłaściwa (nikt nie zamiata schodów pod górę). Kolejne formaty filmu schodząc w dół jakością to:
DV - DVD - DivX - mpeg1 - real - i inne żywe obrazki internetowe powiedzmy. Oczywiście przed DV sa też inne standardy, ale to już inny temat.
Pozdrawiam gorąco


wtorek, 24 sierpnia 2004, 02:57
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
dziekuje wszystkim za odpowiedź na moje pytanie. Mam znowu pytanie związane z mpeg2. Świetnie udało mi się matriał źródłowy przekonwetować do formatu mpeg2(czas filmu 1,3 czas konwertowania 3h) we właściwościacj szybkość 6500 kb/s szerokoś i wysokość 720x576 audio 48Khz 192/kb/s. Było by wszystko ok ale plik ma rozmiar 4,5GB. Chciałem ten plik wypalić za pomocą nero,lecz wyskakuje mi info .....Rozmiar pliku nazw jest większy od 2GB i dlatego nie można go przechwytywać w systemie plików ISO. Aby zapisać tak duży plik,użyj sytemu plików UDF... I tu moje pytanie?Jak to wypalić , ewenualnie jak zmniejszyć wielkość pliku mpeg2 aby nie stracić jakości(parametry przy konwertowaniu) Proszę o wyrozumiałość, dopiero zaczynam przygodę z obrazem cyfrowym


wtorek, 24 sierpnia 2004, 21:53
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL