Teraz jest wtorek, 25 czerwca 2019, 07:55




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 
 dwuprzebiegowa kompresja... 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 29 marca 2004, 20:29
Posty: 391
Lokalizacja: Poznań
Post dwuprzebiegowa kompresja...
Witam!

Ostatnio zastanawiam się nad użyciem dwuprzebiegowej kompresji. Więc zrobiłem najpierw "multipass 1pass" a później "multipass nthpass" i wyszedł mi film, jednak jakość obrazu ani troche nie wydała mi się lepsza, być może nawet nieco gorsza od 1pass!!
Czy może trzeba jeszcze coś ustawić?
Czy mam osobno kompresować obraz, a osobno dźwięk?
Nie odsyłajcie mnie na http://www.divx.pl bo tam tak dziko napisali na przykładzi płyty DVD.

Czekam na odpowiedzi.
Pzdr

_________________
AntHus
http://www.kosakowscy.pl
http://www.kronikababusia.prv.pl


poniedziałek, 27 września 2004, 09:31
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3416
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post 
Oczywiście że trzeba jeszcze coś ustawić:
VBR - Variable Bit Rate - zmienny bitrate uzależniony od skomplikowania sceny, czyli: w kodeku mozna ustalić granice np od 4000 do 8000kbit/s w której kompresor będzie nam oscylował. Jeśli program tego nie robi automatycznie trzeba naprawdę zręcznie ustalić te wartości i wtedy proste sceny będą kodowane z niskim bitratem a skomplikowane z najwyzszym. Pierwszy przebieg jest zaledwie analizą całości, zebraniem informacji gdzie i jak drugi przebieg będzie musiał nagęścić ilość danych w określonym czasie, dopiero drugi "plecie" faktyczny plik wykorzystując te informacje. Nie określając przedziału dla VBR nie różnił się on bedzie od jednoprzebiegowego kodowania, jego wartości graniczne będą niemal jednakowe, przedział tak zawężony, że praktycznie będzie to stały bitrate. Wadą vbr jest to, że trudno przewidzieć wielkość wynikową końcowego pliku, ale metodą traningu moża dojść do perfekcji. Programy typu Procoder Express, nowszy Procoder 2, czy inne dobierające wartości automatycznie preferują taki dobór, by plik wynikowy miał +/- 4.26GB jest to dość optymalna wielkość pozwalająca nam na wygodny authoring ze skomplikowanym nawet menu płytki DVD, warto więc wyćwiczyć taką właśnie wielkość końcową filmu w ręcznie dobieranym ustawianiu.
Pozdrawiam gorąco.


poniedziałek, 27 września 2004, 10:35
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 29 marca 2004, 20:29
Posty: 391
Lokalizacja: Poznań
Post 
hmmmm
chyba nie do końca rozumiem
w polu Encoding bitrate wybieram zawsze wartość ok. 1400
filmy robione są tylko na komputer.
poniżej jest pole Bitrate modulation, gdzie można ustawić jakiś parametr z zakresu -0,25 do 0,25
Natomiast w polu Variable Bit Rate po prostu wybiera sie 1pass albo multipass.
Nie wiem, może masz inną wersje kodeka, ja mam Divx 5.1.1 pro. Więc co zrobić?

_________________
AntHus
http://www.kosakowscy.pl
http://www.kronikababusia.prv.pl


wtorek, 28 września 2004, 20:57
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL