Teraz jest środa, 8 lipca 2020, 01:14




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
 Video capture grabber 
Autor Wiadomość
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 5108
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Video capture grabber
W sobotę podepnę starą kamerę i zrobię próbę w kilku programach.
Na razie spróbuj co zobaczy VLC (warto go mieć) - Plik / otwórz urządzenie przechwytywania / i zobacz czy się magnetowid nie pojawia w polu wyboru. Sam jestem ciekawy.
Z Urządzeń USB teoretycznie przechwytuje windowsowy program zdjęcia.
Start / Zdjęcia / Projekty wideo / Importuj...
Ja przechwytywałem swojego czasu programami Pinnacle 8 / 9 i 10, Canopus Let's EDIT, Ediusem Neo, ale to prehistoria. W Windowsie 10 przechwytywałem Cyberlink PowerDirector, ale on nie jest zbyt tani. Zrobię próbę w sobotę, zobaczę czy Windows 10 czegoś nie namieszał, spróbuję też czegoś tańszego.

_________________
最诚挚的问候


środa, 27 maja 2020, 21:26
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: sobota, 21 stycznia 2012, 14:24
Posty: 225
Post Re: Video capture grabber
Koledzy komputerowcy pracują w temacie.Zobaczymy co z tego wyjdzie.
Może się okazać, że albo drogawy (300,-) kontroler albo jeszcze droższa specjalna karta blackmagic pro (950,-),która na pewno działa.Wtedy nie potrzebna kamera lub magnetowid cyfrowy.


środa, 27 maja 2020, 22:10
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 5108
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Video capture grabber
Wstrzymaj rumaki z portfela. :D Masz super urządzenie do przechwytu analogu - ten magnetowid z wyjściem DV. To daje dobrą, sprawdzoną jakość. Sprawdzę jak to jest przechwytem po Firewire w Windowsie 10. Nie ma możliwości żeby nie zadziałało. Jak Cię tak pili, może mi się uda wcześniej znaleźć godzinkę na próby. To było co prawda wiele aktualizacji Windowsa wstecz, ale przechwytywałem w Win 10.

_________________
最诚挚的问候


środa, 27 maja 2020, 22:52
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: sobota, 21 stycznia 2012, 14:24
Posty: 225
Post Re: Video capture grabber
Rozgryzłem temat DaVinci resolve.Blackmagic daje program za darmo,ale wszystko co potrzebne z osprzętu musi być tej firmy.Wszystko inne jest niekompatybilne.Można kupić profesjonalną kartę DeckLink,która pozwala na wiele ,ale kosztuje ponad 4.000,-zł.

Może ktoś wie,czy Pinnacle studio posiada funkcję "capture"?


sobota, 30 maja 2020, 10:02
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 6 czerwca 2016, 18:29
Posty: 667
Post Re: Video capture grabber
Magix swego czasu wypuścił program razem z którym dostajemy urządzenie do zgrywania. Zwie się Ratuj Swoje Kasety. Można znaleźć w dobrej cenie. Jak to się sprawuje to nie wiem. Ale za parę zł można zaryzykować. Sam program z tego co widzę daje możliwość prostej edycji.


sobota, 30 maja 2020, 11:14
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 23 stycznia 2006, 15:20
Posty: 2051
Post Re: Video capture grabber
O najważniejszym nie napisałeś, czyli o źródle sygnału - jaki magnetowid?
Urządzenie DV nie jest optymalnym sposobem na przechwytywanie VHS, bo wprowadza dodatkowe zniekształcenia obrazu.
Shadow7 napisał(a):
(...)użył konwertera-upscallera, uzyskał dobry kontrast i ostrość, co rzeczywiście widać gołym okiem w porównaniu do innych metod. Czyli efekt był pozytywny.

Oczywiście o gustach się nie dyskutuje, ale od strony technicznej wynik jest słaby - cienie bez szczegółów i przesycone kolory. Poza tym urządzenie nie potrafi zrobić obrazu 4:3 w pillar boxie.
benko napisał(a):
Może jest inne forum na ten temat?

Najlepsze fora:
https://forum.videohelp.com/forums/10-Capturing
http://www.digitalfaq.com/forum/video-capture/
https://forum.doom9.org/forumdisplay.php?f=10


sobota, 30 maja 2020, 14:15
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 5108
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Video capture grabber
benko napisał(a):
Na razie nic nie pomaga.
Kontroler firmy DIGITUS (PCI express card,firewire 1394a (2+1)ports.)
Aktualizacja sterownika nie pomogła.
Czyżby nowa technologia nie była kompatybilna ze starą?
Powtórzę:Windows 10 widzi źródło sygnału, programy nie widzą.

Obiecywałem, a nie dotrzymam. Próbowałem odpalić Sony DCR-TR8100E, to Digital 8, programy widzą ją jak miniDV. Tyle że na razie nie zobaczą. Konieczny serwis, albo zakup podobnej, bo mam coś tam chyba jeszcze na kasetkach. Canona HV10 nie widzi Cyberlink, ani Movavi, mimo że kamera wydaje się sprawna. Na razie nie mam czasu na zainstalowanie starszych - Magixa i Ediusa Neo. Nie mówię że nigdy nie pomogę, ale może się to odwlec w czasie, na razie muszę sobie pomóc sam, co na jedno wyjdzie, bo napiszę co było. :)

PS
Po namyśle, to jeszcze Ci dziękuję, że mnie zmusiłeś do powrotu po latach do starego tematu, może akurat w sam czas, aby stare kamery przywrócić do życia. :D

_________________
最诚挚的问候


sobota, 30 maja 2020, 20:12
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: sobota, 21 stycznia 2012, 14:24
Posty: 225
Post Re: Video capture grabber
W poszukiwaniu najlepszego rozwiązania, w temacie przegrywania kaset na mp4,w dużym stopniu zaktualizowalem swoją wiedzę na ten temat.Będę testował Pinnacle .Może równolegle Movavi.Kupię przy okazji VLC.
Dziękuję Ci Kotin,za zaangażowanie w bezinteresownej pomocy.Jesteś wielki.


niedziela, 31 maja 2020, 19:53
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 5108
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Video capture grabber
No niestety, chyba piłem za mało mleka, więc wielki nie jestem. :wink: Kolejne próby na nic. Stary Vegas 13 i archaiczny Canopus Lets'EDIT, (odpalił pod Windows 10 - dobrze go napisali), czyli programy które na bank powinny widzieć kamerę z DV out, nie widzą. Napiszę co zrobię, żebyś wiedział, co Ty masz robić, bo mnie to pewnie trochę czasu zajmie. Kupię nowy kabelek IEEE 1394. To podstawa. Potem sam przejrzę swoje linki jeszcze raz i zmienię sterownik FireWire. (Po każdej zmianie restart komputera). Warto też na próbę zmienić slot w jakim siedzi karta FireWire w komputerze. Jeżeli i tak szukasz programu do montażu filmów, to kupno Pinnacle Studio, to dobry pomysł. Jedyne co bym Ci wcześniej doradzał, to spytaj kolegi jurekwejh, czy Twój komputer udźwignie program. Oficjalne wymagania na stronie Corela są tak niskie, że aż niewiarygodne. No i jeszcze jedno. Pinnacle kiedyś, a ma to jak słyszę do dziś - nie lubi nonszalancji. Klikania myszką na wyścigi i olewania swoich komunikatów. Program będzie zawsze wymagał 100% Twojej uwagi i spokojnej dłoni na myszce. Już od procesu instalacji, aż po montaż później. Odwdzięczy się.

PS
Ostatnia próba na starych ustawieniach i https://www.videohelp.com/software/HDVSplit też nie działa.
PS2 (Kamera na odtwarzanie, pamiętasz?) :wink:

_________________
最诚挚的问候


poniedziałek, 1 czerwca 2020, 19:14
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 5108
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Video capture grabber
Zgodnie z przypuszczeniami nowy kabel FireWire rozwiązał sprawę.
(Starego, którym przed laty przechwytywałem nie znalazłem, nowe jak widać działają losowo).
Sterowanie kamerą Canon HV10, a tym samym przechwyt z DV / HDV podjęły programy: HDV Split i PowerDirector 11 (wersja 16 chce kasy).
Dla ścisłości Sony Vegas 13, Movavi 14,5 wersja Steam, VLC, nie widzą tej kamery.

_________________
最诚挚的问候


piątek, 5 czerwca 2020, 18:06
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL