Teraz jest czwartek, 16 sierpnia 2018, 22:33




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 
 Jaki programik do wypalania plyt DVD? 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: niedziela, 28 listopada 2004, 14:14
Posty: 5
Post Jaki programik do wypalania plyt DVD?
Witam!

Mam pytanko, jakiego uzywacie programiku do nagrywania filmow na plytach dvd?
Ja uzywam Decryptera ale zauwazylem ze jest bardziej stabilny niz Nero (przy nagrywaniu predkoscia x4 swieci na czerwono) ale filmiki "troche przycinaja" moze to ta predkosc??
Moze to wina obrazow, kiedys robilem na Nero i nagrywalem x2 ale to trwa przeszlo 30 min. Obrazy robilem na Decrypterze ale on tylko zapisuje w formacie iso i jak nagrywalem to w Nero to widzial to jako "2 cd" a nie jako Dvd.
Wy juz macie doswiadczenie w tym temacie, moze polecicie i jakies programiki do wypalania i nagrywania obrazow, opiszecie zalety i wady (jezeli takie istnieja) z gory dziekuje i pozdrawiam!!
:D


niedziela, 28 listopada 2004, 14:45
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 21 sierpnia 2003, 20:17
Posty: 498
Lokalizacja: Katowice
Post 
Ja używam nero i jestem zadowlnony. DVD wypalaj nawet x1 i na markowych płytach - najlepiej jeszcze "-" - daje to dużą dozę prawdopodobieństwa, że każdy stacjonarny odtwarzacz ją odtworzy.
Pozdro


niedziela, 28 listopada 2004, 15:12
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 8 stycznia 2004, 23:02
Posty: 611
Lokalizacja: Warszawa
Post 
Do wypalania filmów używaj płyt plusowych , w nero jest opcja wg.księgi zaznacz ją , dzięki temu odtwarzana płyta będzie widziana jako DVD-ROM czyli tłocznik. Poprawia to odczyt w starszych odtwarzaczach dvd. Ale musisz wiedzieć że nie każda nagrywarka poprawnie współpracuje z tą opcją. Kiedyś nagrywałem na minusach ale płyty plusowe moim zdanie są bardziej kompatybilne jeśli nagra się je w systemie DVD-ROM.
Płyt minusowych nie można nagrywać w tym systemie .
Jeśli masz LITE-Ona to jest do tego specjalny program BookType który uruchamiasz w tle podczas wypalania.


niedziela, 28 listopada 2004, 15:42
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
kozi napisał(a):
DVD wypalaj nawet x1 i na markowych płytach - najlepiej jeszcze "-" - daje to dużą dozę prawdopodobieństwa, że każdy stacjonarny odtwarzacz ją odtworzy.
Pozdro

Bzdura. poczytaj forum na cdrinfo.pl
maniek


niedziela, 28 listopada 2004, 17:07
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 21 sierpnia 2003, 20:17
Posty: 498
Lokalizacja: Katowice
Post 
Anonymous napisał(a):
kozi napisał(a):
DVD wypalaj nawet x1 i na markowych płytach - najlepiej jeszcze "-" - daje to dużą dozę prawdopodobieństwa, że każdy stacjonarny odtwarzacz ją odtworzy.
Pozdro

Bzdura. poczytaj forum na cdrinfo.pl
maniek


Nie potrzebuję czytać forum na cdrinfo.pl ponieważ podaję informacje z własnego doświadczenia, a jeśli kolega ma coś do powiedzenia to prosimy ...


niedziela, 28 listopada 2004, 20:38
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 4 czerwca 2003, 11:34
Posty: 306
Lokalizacja: Szczecin
Post 
Niestety Kozi ma rację markowe płyty i prędkość x1 lub max x2 i masz gwarancję że każda płyta chodzi. przy aktualnych cenach nośników można poeksperymentować. Ja za swój pierwszy nośnik DVD-R zapłaciłem 120zł


czwartek, 2 grudnia 2004, 09:36
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: niedziela, 28 listopada 2004, 14:14
Posty: 5
Post 
Pit napisał(a):
Niestety Kozi ma rację markowe płyty i prędkość x1 lub max x2 i masz gwarancję że każda płyta chodzi. przy aktualnych cenach nośników można poeksperymentować. Ja za swój pierwszy nośnik DVD-R zapłaciłem 120zł


Hi!
Pomyslec ze ja za plytke teraz place jakies 2 zeta a wymagam "aż tyle" :lol: No i zgodnie wszyscy sadzicie ze Nero jest "naj naj" jezeli chodzi o wypalanie pytek??
Pozdrawiam!!


piątek, 3 grudnia 2004, 19:53
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Pit napisał(a):
Niestety Kozi ma rację markowe płyty i prędkość x1 lub max x2 i masz gwarancję że każda płyta chodzi.

Brata palnik LiteOn 1633 nie pali płytek DVD+-R wolniej niż 4x i gdzie tu zastosować Twoją teorię?

Pozdrawiam


sobota, 4 grudnia 2004, 00:07
Bywalec
Bywalec

Dołączył: wtorek, 21 grudnia 2004, 15:20
Posty: 29
Post 
Ja mam Pioneera 110D i najmniesza predkosc w nero to x4... i co wtedy??


czwartek, 20 października 2005, 15:17
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 22 września 2005, 15:55
Posty: 51
Post 
Może to odbiega od przedstawianego tu trendu prędkościowego ale ja nagrywam na 8x liteonie sohw na płytki Platinum DVD+R x8 z prędkością x8 bo... z x4 czasem mi zrywa w stacjonarnych odtwarzaczach 8) .

Prędkość tą wypracowałem metodą prób i błędów. Faktem bezsprzecznym jest że nagrywarka nie nagrywa całej płyty z jedną prędkością, co powoduje nejednolitość w jakość zapisu. Stare nagrywarki CD (max 16x) przy nagrywaniu z prędkością nie większą niż 8x nagrywały całą płytę na jednym biegu (rewelacyjny w tej klasie TEAC W58x - nie pamiętam:)). Obecnie każda nagrywarka nagrywa ze zmienną prędkością co w efekcie daje nierównomierności na płycie.
Prędkość nagrywania ma wpływ na czas ekspozycji płyty na działanie lasera (a to z kolei na poziom "zmatowienia" płytki), mniejsza prędkość - dłuższy czas powierzchnia landu lepiej zmatowiona, jednakże nowe nagrywarki same dobierają moc do rodzaju płyty i prędkości zapisu, więc drastyczne zmniejszanie przędkości nie zawsze ma sens.

Kiedy warto nagrywać z obniżoną prędkością:
- kiedy nasz system nie jest w stanie podawać równomiernie danych do nagrywarki (1x dvd to aż 1350 Kb/s a nie 150 jak w cd) - 8x to aż 10Mb/s - czasem system może na chwile przyciąć co aktywuje mechanizmy typu burn proof co może (i często powoduje) problemy w odczycie w stacjonarnych dvd (bufor nagrywarki - przeciętnie 2MB starczy na niecałe 0,2sec nieciągłości dostaw danych). Wogóle to dla takich płyt ja bym ten mechanizm wyłączył - jak ma źle nagrać niech nie nagra wogóle.

- kiedy producent płyty trochę ją przecenia - np: może i da się nagrać x8 ale dopiero x4 daje pewny zapis

- kiedy producent nagrywarki nieco przecenia siły swojego urządzenia (wysoka prędkość przy pogorszeniu zapisu).
[/i]


czwartek, 20 października 2005, 17:50
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: poniedziałek, 31 marca 2003, 22:15
Posty: 134
Lokalizacja: Łódź
Post 
Ja obrabiam i wypalam płytki DVD programem Pinnacle 9+ i nigd mnie nie nie nie zawiódł ,każda pale X2i w każdym stacjonarnym chodzi.Zaznaczam że posiadam legalny program.


niedziela, 23 października 2005, 01:59
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: wtorek, 24 maja 2005, 10:56
Posty: 90
Lokalizacja: Giżycko
Post 
Ja podobnie jak kazek uzywam pinnacle 9,4 studio i wszystko jest ok, jak używam oczywiscie nie najgorszych płytek i zawsze robie do 10 płyt kopi ale już innym programem "alcohol". Nagrywam 10 płyt tygodniowo i nie miałem zwrotu, bynajmiej nikt nie poinformował mnie ,że jest cos nie tak z płytką Ostatnio kupuje płyty DVD za 1,40 verbatima. Używałem nawet bardzo tanich płytek za 1 zł vakoss wszystko było ok do pewnego czasu . Gdy z 10-ciu dziewieć płytek było do kosza. Jestem początkującym w tych sprawach :-)


niedziela, 23 października 2005, 08:29
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 20 września 2005, 15:01
Posty: 629
Post 
Ja używam Studio 10.5, nagrywarka LITEON SHW 1635S, nagrywam DVD-VIDEO głównie płytki które można nadrukowywać na atramentowej drukace. Niestety moja nagrywarka nie pozwala zwolnić zapisu do prędkości mniejszej niż x6. Płyty mają wiecznie problem z przycinaniem materiału u klijenta, albo zatrzyma się raz na sekundę , a czasem zdarza się to wielokrotnie. Używałem już wielu nośników do nadruku TDK, VERBATIM, EMTEC jak i no-name, żadko która płyta wychodzi całkowicie sprawna. Sprawdzam powierzchnię płyty i wykonuję test pliku pod NERO praktycznie zawsze jest 100% ok, a na stacjonarnych się przycina. Czy jest jakiś progamik który mógłby obniżyć prędkość zapisu w LIETONie poza użyciem płyty x4?

_________________
AMD64/3000, Gigabyte KN8-Ultra9,1,5GB RAM, 2*200GB SEGATE, GF6600GT/128, Pionieer 111DBK 1.23, Chieftec 420W, WIN XP SP2, PS10+ 10.6 -700USB, UPGRADE AVID LIQUID 7 -SP2, NV-GS250


niedziela, 19 marca 2006, 15:11
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 3 marca 2003, 03:17
Posty: 941
Lokalizacja: Gorlice / Londyn
Post 
ja używam i nero i decryptera ...

_________________
...według ostatnich sondaży CBOSu 40% polskich nastolatków optymistycznie patrzy w przyszłość, pozostałe 60% nie ma pieniędzy na narkotyki...
_________________
5D


środa, 29 marca 2006, 12:43
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL