Teraz jest wtorek, 14 sierpnia 2018, 20:17




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 
 CCE 2.67 problem! 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 27 maja 2003, 04:55
Posty: 35
Post CCE 2.67 problem!
Do kompresji mpeg2 używam kodeka CCE w wersji 2.67. Program działa prawidłowo i w miarę szybko- jestem zadowolony z jego rezultatów. Do tej pory kodowałem jednoprzebiegowo (wysoki bitrate, film max 1 godzina- źródło miniDV), obecnie chciałem przerobić kilka bajek i innych filmów zapisanych w formacie mpeg4 do formatu mpeg2 i dalej na płytkę DVD. Ponieważ materiał źródłowy jest z reguły gorszej jakości niż ten z miniDV, a przede wszystkim dłuższy zaczełem kodować z vbr. Kodowałem z różnymi ustawieniami kodeka- zawsze vbr (od 6000kbps min 2000kbps max 9000kbps do 4000kbps min 2000kbps max 6000kbps). Wynikowy plik generował się prawidłowo. Problem pojawiał się podczas próby wypalenia płyty (lub zapisania obrazu płyty na HDD) po authoringu zarówno w programie Ulead DVD Workshop 2 oraz w TMPEG DVD Author 1.5 otrzymywałem podobny komunikat:
Title bitrate check:
Title name: < Barbie.z.jeziora.Labedziego.(dubbingPL) >
The total bitrate (Video+Audio+Subtitle) of the above title is too high.
Please change the disc template or reduce the number of audio tracks.
Okazało się, że wszystkie pliki mpeg2 zakodowane z vbr niezależnie od parametrów kodowania posiadały następujące parametry: vbr 9800kbps!!! (pomimo, że fizycznie pliki miały inny strumień) i oba programy twierdziły, że sumaryczny strumień audio+ video wykracza poza standard płyty DVD Video.
Skończyły mi się koncepcje i pomysły- być może coś źle ustawiam, albo czegoś nie ustawiam w CCE i dlatego Workshop mylnie interpretuje materiał mpeg2 (zawyża jego bitrate).
Z góry dzięki za jakiekolwiek sugestie.

Pozdrawiam

Piotr Pecyna

_________________
KOala http://www.koala.prv.pl
Seti@Home SIT@S Team
D1400@2100, ASROCK k7vt4-4x, 0,5 GB DDR, BIV 60+ 80, GF3Ti200, Iiyama HM704 UTc, WC hand made


piątek, 3 grudnia 2004, 23:58
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Jeśli chodzi o Workshopa, musisz ustawić odpowiednie parametry bitrate - zgodne z tym co ustawiasz w CCE (korzystając z VBR musisz ustawić tu max. bitrate dla video oraz formę kompresji dźwięku -mp3 lub LPCM). Poza tym odznacz pola Add viveo files to library oraz add audio files to library. Wówczas nie będzie pojawiał Ci się komunikat o zbyt dużym rozmiarze plików, program nie będzie konwertował ich też na bitrate 9800 (który masz aktualnie wybrany w Workshopie).
Pozdrawiam


poniedziałek, 13 grudnia 2004, 23:44
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 27 maja 2003, 04:55
Posty: 35
Post 
Anonymous napisał(a):
Jeśli chodzi o Workshopa, musisz ustawić odpowiednie parametry bitrate - zgodne z tym co ustawiasz w CCE (korzystając z VBR musisz ustawić tu max. bitrate dla video oraz formę kompresji dźwięku -mp3 lub LPCM). Poza tym odznacz pola Add viveo files to library oraz add audio files to library. Wówczas nie będzie pojawiał Ci się komunikat o zbyt dużym rozmiarze plików, program nie będzie konwertował ich też na bitrate 9800 (który masz aktualnie wybrany w Workshopie).
Pozdrawiam

Chyba nie tędy droga, nie po to koduje w CCE, aby ponownie dokonywać kodowania w Workshopie, ten program ma za zadanie zakodować najwyżej menu ipozbierać wszystkie pliki do kupy i stworzyć płytkę. CCE jest stosunkowo szybkim encoderem (dużo szybszym niż TMPEG Enc) i robi również niezłe jakościowo pliki (dużo lepsze niż wszystkie kombajny Uleada czy Pinnacla).
Znalazłem jakieś rozwiązanie mojego problemu- odhaczam opcję DVD comiliant w CCE czy jakoś tak i jest wszystko OK.
Dzięki za próbę pomocy!
A przy okazji znalazłem rozwiązanie błedu wczytywania skryptu avs do CCE obiawiającego się zaimportowaniem do projektu 240 klatek.
Człowiek całe życie się uczy i głupi umiera niestety.
Pozdrawiam

_________________
KOala http://www.koala.prv.pl
Seti@Home SIT@S Team
D1400@2100, ASROCK k7vt4-4x, 0,5 GB DDR, BIV 60+ 80, GF3Ti200, Iiyama HM704 UTc, WC hand made


wtorek, 14 grudnia 2004, 16:02
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Workshop może służyć do konwersji albo samego menu, a także materiału avi. Pisząc o Workshopie miałem na myśli takie jego skonfigurowanie, aby nie dokonywał ponownie konwersji (którą już zrobiłeś), a jedynie "sprawdził" pliki. Takie "sprawdzenie" trwa bardzo krótko (ustaw tak, jak napisałem we wczesniejszym poście). Spróbuj a sam się przekonasz, że to działa![/list][/quote]


wtorek, 14 grudnia 2004, 22:25
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL