Teraz jest sobota, 18 sierpnia 2018, 03:33




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 
 Jak duży bitrate - pomocy ? 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Jak duży bitrate - pomocy ?
Witam.
Zgrałem materiał VHS (stare zapisy więc jakość kiepska) za pomocą kamery miniDV Sony (służyła jako przetwornik A/C) na kasetę miniDV a potem przez FireWire na kompa. No i co dalej?
Zamierzam to skompresować do MPEGa i nagrać na płytę DVD - i w związku z tym mam pytanko - jaki ustawić bitrate/. Czy wyjść z założenia, że materiał jest słabej jakości więc bitrate niski bo i tak nie pogorszy, czy wręcz przeciwnie - ustawić wysoki bitrate (np.: 8.5 Mbits) aby nie pogorszyć złego materiału z VHS? Oto jest pytanie... robiw

PS.
Mam 3 godziny materiału z VHS :!:


niedziela, 5 grudnia 2004, 00:18
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 28 kwietnia 2004, 22:16
Posty: 295
Post 
N


Ostatnio edytowano niedziela, 7 września 2008, 23:45 przez zakręcony, łącznie edytowano 3 razy

niedziela, 5 grudnia 2004, 11:19
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 27 października 2004, 18:21
Posty: 66
Lokalizacja: Katowice
Post 
Z moich doświadczeń wynika, że przy bitrate max 4000 można zmieścić około 2 godzin na płytę. Ponieważ masz materiał 3 godzinny, więc radzę Ci go podzielić na dwie części, i wybrać bitrate max 6000, reszta jak wyżej. Zmieszczenie 3 godzin na jednej płycie wiązałoby się ze znaczną utratą jakości, więc nie radzę
Pozdrawiam


niedziela, 5 grudnia 2004, 11:40
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 3 marca 2003, 03:17
Posty: 941
Lokalizacja: Gorlice / Londyn
Post 
Popieram zdanie kol. Lensara - i tak nie zmieścisz 3h na jednej płytce (o ile będzie jednowarstwowa)...
Co do dźwięku to zamiast LPCM zaproponowałbym Ci MPEG Layer 2 z bitrate'm 224Kbps.


niedziela, 5 grudnia 2004, 12:45
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 22 września 2004, 10:57
Posty: 513
Lokalizacja: Katowice
Post 
Witam.
Tylko tak dodam do tematu, że można skorzystać z płytki DVD(+)(-)RW
i dokonać prób na krótkich kawałkach materiału co zaoszczędzi czasu
i pieniędzy. Po dokonaniu prób materiał docelowy wypalić na płytce
DVD(+)(-)R.
Pozdrawiam.


niedziela, 5 grudnia 2004, 13:23
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 16 lutego 2004, 02:30
Posty: 796
Post 
Przy obecnych cenach płytek DVD-R nie bądź skąpcem. Nawet 3 płytki bym nagrał. Szkoda tracić jakości . Materiał tam zawarty będzie cenny, a nie sam nośnik.

Poza tym można w locie nagrać z urządzenia analogowego na dysk twardy poprzez kamerę cyfrową - nie trzeba nagrywać pośrednio na kasetę miniDV.
Być może nie każda kamera ma taką możliwość. Mam Sony DCR HC 40. Nagrywałem z magnetowidu prosto na HDD poprzez kamerę.

_________________
Zapomniał wół , jak cielęciem był !


niedziela, 5 grudnia 2004, 17:05
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 3 marca 2003, 03:17
Posty: 941
Lokalizacja: Gorlice / Londyn
Post 
Romcio : 3h starego materiału VHS o kiepskiej jakości (tak napisał autor tematu) na 3 płytki ? Mógłbyś wytłumaczyć zasadność takiego rozwiązania ?


niedziela, 5 grudnia 2004, 17:24
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 21 sierpnia 2003, 20:17
Posty: 498
Lokalizacja: Katowice
Post 
Co do tej kiepskiej jakości - mozna spróbować podrasować przy użyciu fltrów video.


niedziela, 5 grudnia 2004, 18:08
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Ave,

jak widac gdzie Polakow 2 tam sa 3 zdania :twisted:

Kazdy z nas ma jakies wlasne doswiadczenia !
Ja osobiscie zrobilbym jeszcze inaczej:
I tak zrzucasz caly material na HDD wiec w tym przypadku zwalilbym caly material z mozliwie najwiekszym bitrate (ile uda sie wydusic z przetwornika kamery i wydajnosci kompa tu HDD nawet i 15M)
I tu dalsza droga zalezy od tego ile mozesz i chcesz poswiecic czasu na zabawy z tym materialem.
(Tylko jedna rada jesli zrzucisz z przeplotem to go nie usuwaj bo stracisz sporo na jakosci chyba ze znajdziesz jakis sposob na to aby to zrobic w trakcie zrzucania ale w tym wypadku co opisales odradzam)
Tak jak kolega wyzej powiedzial nie baw sie z dzwiekiem w formacie LPCM bo to zajmuje zbyt duzo miejsca lepiej dzwiek kodowac do layer2
Dzwiek rob jako stereo nawet jesli masz mono (kaz robic 2 sciezki) bo nie kazde DVD bedzie Ci je odtwarzalo jesli dasz jako mono.
I do tego polecalbym TMPGa zajmie mu to bardzo duzo czasu (ale niestety z rekompresja to jest tak jak w tym powiedzeniu im wolniej jedziesz tym dalej zajedziesz) ale da ci bardzo dobre wyniki!
I przy jego pomocy mozesz sie pokusic o 3h na jedna plyte.
Ale zadne rady Ci nie pomoga musisz sam zrobic iles tm prob i zdecydowac co Ci najlepiej pasuje :lol:

Żelazny


niedziela, 5 grudnia 2004, 19:22
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 3 marca 2003, 03:17
Posty: 941
Lokalizacja: Gorlice / Londyn
Post 
czy TMPEGEnc oferuje mozliwość kompresji w 2 przebiegach ?


poniedziałek, 6 grudnia 2004, 16:53
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Witam i dziękuję za wszelkie sugestie.
Może źle się wyraziłem ale nie muszę tego zmieścić na jednej płytce. Postanowiłem więc ustawić Video na 6000 kbits a Audio na MPEG 224 kbits Stereo. Pokusiłbym się o zastosowanie jakiegoś filtra od szumu (np. importowanie avi do Ulead MediaStudio Pro i tam założenie filtra i eksport do avi lub od razu do MPEG) ale na moim kompie (PIII 866 MHz, 384 RAM, HDD 80 MB) będzie to trwało pewnie wieki a i nie mam pewności czy jakość nie padnie na pysk ;-). Na próby nie mam ochoty i czasu bo i komp wolny... Pozdrawiam, dzięki za sugestie, czekam na inne... robiw


wtorek, 7 grudnia 2004, 20:56
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Ave,

jeesoo napisał(a):
czy TMPEGEnc oferuje mozliwość kompresji w 2 przebiegach ?


tak jest taka mozliwosc

A co do przewodniego tematu ja osobiscie nie znalazlem jeszcze zadnego sensownego filtra do czyszczenia - wszystkie z jakimi mialem stycznosc psuly wszystko wiec przestalem szukac. Staram sie aby zrzut byl jak najlepszy !

Żelazny


wtorek, 7 grudnia 2004, 23:39
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL