Teraz jest poniedziałek, 20 sierpnia 2018, 21:16




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
 Usuwanie przeplotu przy kompresji do mpeg-2 
Autor Wiadomość
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: poniedziałek, 8 lipca 2002, 16:05
Posty: 125
Lokalizacja: Wrocław
Post Usuwanie przeplotu przy kompresji do mpeg-2
Uporalem sie z eksportem do pliku (http://forum.swiatobrazu.pl/dv/viewtopic.php?p=45241#45241) a teraz mam problem przy kompresji do mpeg-2. Jak sie pozbyc przeplotu? Dotychczas uzywalem programu Tmpgenc, ale on nie chwyta pliku, ktory wlasnie wyeksportowalem. Teraz testuje Mainconcept Mpeg Enncoder, ale za zadna cholere nie moge usunac przeplotu, czy to dam "top field" czy "bottom field'. Moze ktos pomoc (znowu :))?
Aha, nie wiem o co chodzi, ale przy odtwarazniu pliku otrzymanego z premiera obraz strasznie drga, na stop klatce widac ze obraz jest poprzesuwany, ale nie tak jak przy przeplocie, gdzie pojedyncze linie sa bardzo cienkie. Tutaj linie te sa grube. Co ciekawe, te drgania znikaja, jezeli w tle mam uruchomionego premiera. Powoli przestaje juz kumac o co tu chodzi :(

PS. Wlasnie wyciagnalem jedna klatke z filmu i przeplot wyglada normalnie, a przy odtwarzaniu jakies jaja wychoda.


poniedziałek, 20 grudnia 2004, 17:15
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: poniedziałek, 8 lipca 2002, 16:05
Posty: 125
Lokalizacja: Wrocław
Post 
Alarm chyba odwolany, szalejac po premierze doszedlem w koncu do przyczyny mojego problemu. Domyslam sie, ze kiedys, daaaawno temu ustawilem cropowanie, aby wycinalo czesc kadru i chyba dlatego potem kodowanie do mpeg-2 szalalo? Swoja droga to jest troche bez sensu, bo z takim filmem nie ma co pozniej zrobic, wszedzie beda problemy z przeplotem, dobrze mysle?


poniedziałek, 20 grudnia 2004, 17:40
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3412
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post 
Oglądanie filmu DVD na ekranie monitora komputerowego to żadna przyjemność, a tylko dla jego potrzeb (monitora) usuwamy przeplot. Dla ekranu TV przeplot jest jak najbardziej wskazany. top field" czy "bottom field' nie usuwa przeplotu, a zmienia kolejność półobrazów ich niewłaściwa kolejność objawia się drgającym obrazem na zasadzie dwa do przodu raz do tyłu. Wyłącza przeplot funkcja Deinterlace. To, że w czasie poglądu obrazka nie było przeplotu w czasie, gdy w tle chodził premiere, to fakt, że podgląd tego programu dla wygody pracy nie ma przeplotu, co wcale go nie usuwa. Oglądanie filmu pozbawionego półobrazów na ekranie TV jest męczące mimo wydającej się prawidłowości po trzech godzinach takiego np. filmu z wesela widz jest roztrzęsiony, co przykre tak właśnie wielu montuje.
Reasumując dla TV - z przeplotem
dla ekranu kompa - bez
To że kadr ma grzebień na pionowych poruszających się krawędziach to efekt jak najbardziej pożądany niewidoczny na odbiorniku telewizyjnym.
Pozdrawiam gorąco


poniedziałek, 20 grudnia 2004, 21:13
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 8 stycznia 2004, 23:02
Posty: 611
Lokalizacja: Warszawa
Post 
U mnie po zmontowaniu filmu i po wypaleniu DVD, obraz na kompie wygląda tak samo jak na telewizorze żadnego przelotu nie widać . Ogląda się równie przyjemnie jak na telewizorze.
Pozdrawiam.


poniedziałek, 20 grudnia 2004, 21:27
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
No wlasnie jak zostawie przeplot, to widac go i na kompie i na tv (odtwarzanie przy pomocy sprzetu dvd firmy Manta).


wtorek, 21 grudnia 2004, 10:59
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3412
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post 
Jeśli na ekranie TV przeplot zachowuje się niewłaściwie nie pozostaje nic innego jak domniemać, że masz złą kolejność półobrazów.
Pozdrawiam gorąco


wtorek, 21 grudnia 2004, 11:07
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 3 marca 2003, 03:17
Posty: 941
Lokalizacja: Gorlice / Londyn
Post 
ha ! właśnie - nieco to zadziwiające ale mam podobne dośwadczenie jak kol. pawelvideo. Mianowicie na monitorze na pliku mpeg2 widać wyraźnie przeplot, natomiiast po wypaleniu płytki, przy odtwarzaniu np. PowerDVD przeplotu praktycznie nie widać ... :> Sam nie wiem czym to jest spowodowane - jakieś pomysły ?

PS. Oczywiście nie narzekam - podoba mi się tak jak jest ale chciałbym to zrozumieć ;>


wtorek, 21 grudnia 2004, 15:31
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: poniedziałek, 8 lipca 2002, 16:05
Posty: 125
Lokalizacja: Wrocław
Post 
No to teraz pytanie, jaka kolejnosc polobrazow jest wlasciwa:?

Aha i jak sie ma "field order a/b" do "upper/lower field fisrt"?


wtorek, 21 grudnia 2004, 15:58
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 9 lipca 2004, 16:18
Posty: 992
Post 
jeesoo napisał(a):
ha ! właśnie - nieco to zadziwiające ale mam podobne dośwadczenie jak kol. pawelvideo. Mianowicie na monitorze na pliku mpeg2 widać wyraźnie przeplot, natomiiast po wypaleniu płytki, przy odtwarzaniu np. PowerDVD przeplotu praktycznie nie widać ... :> Sam nie wiem czym to jest spowodowane - jakieś pomysły ?

PS. Oczywiście nie narzekam - podoba mi się tak jak jest ale chciałbym to zrozumieć ;>

Power DVD z domyślnymi ustawieniami automatycznie usuwa w trakcie odtwarzania przeplot. W zaawansowanych opcjach video mozna to zmienić.


wtorek, 21 grudnia 2004, 17:37
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3412
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post 
To "Aha", to pytanie dokładnie to samo, to własnie jest kolejność półobrazów a ich ustawienie nie jest takie samo dla każdego. Wszystko zależy od tego w jakiej półobrazy były kolejności przy zgrywaniu, montażu itp przez cały proces pracy z filmem, aż po wypalenie go na płytce zgodność ich kolejności musi być zachowana.
jeesoo - co lepsze programowe playery mają w sobie filterek tłumiący przeplot z odtwarzanych płytek w celu wygodnego oglądania ich na ekranie monitora, rzecz jasna nadal półobrazy są na krążku.
Analogicznie jeśli ci Raven dokucza przeplot, poszukaj jakiegoś playera, który to niweluje przy odtwarzaniu.
Pozdrawiam gorąco


wtorek, 21 grudnia 2004, 17:44
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: poniedziałek, 8 lipca 2002, 16:05
Posty: 125
Lokalizacja: Wrocław
Post 
Czyli generalnie zachowac przeplot caly czas taki sam np. upper field przez caly proces edycji i rozniez na dvd? Kazdy stacjonarny odtwarzacz dvd (czy robi to telewizor?) powinien przeplot usunac. Ale u kumpla jednak cos nie gralo!
Nie odopwiedziales na pytanie o "field order a/b" i "upper/lower field fisrt". Czy to jest to samo (a=upper, b=lower) tylko roznie nazywane?
Nie ma roznicy jaki rodzaj przeplotu wybiore, tylko mam sie go trzymac caly czas?

Mam nadzieje, ze nie tracisz cierpliwosci? ;)


wtorek, 21 grudnia 2004, 19:02
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 8 stycznia 2004, 23:02
Posty: 611
Lokalizacja: Warszawa
Post 
95 % kamer minidv zapisuje materiał jako lover /field frist , a więc przy kodowaniu np. mpeg-2 należy zachować taką samą kolejność ,w innym wypadku mogą wystąpić np. ja miałem efekt skokowego odtwarzania filmu.

Pozdrawiam


wtorek, 21 grudnia 2004, 19:52
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: poniedziałek, 8 lipca 2002, 16:05
Posty: 125
Lokalizacja: Wrocław
Post 
Mam nadzieje, ze digital8 tez :)
A jak sprawdzic jaki rodzaj przeplotu ma material video?


wtorek, 21 grudnia 2004, 20:37
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 8 stycznia 2004, 23:02
Posty: 611
Lokalizacja: Warszawa
Post 
Jeśli masz digital 8 to pewnie sony , możesz byc spokojny.
Wiem że niektóre kamery JVC zapisywały video jako upper/fields frist
Ja sprawdzam po wczytaniu do np ProCodera , pokazuje jaki został użyty kodek, kolejność pułobrazów , audio i itd.


wtorek, 21 grudnia 2004, 20:54
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: poniedziałek, 27 września 2004, 22:40
Posty: 86
Lokalizacja: Królewskie Miasto:)
Post 
Najlepiej, żeby nie tracic czasu i zrobić sobie test na minutowym klipie z róznym ustawieniem półpól, a potem to wypalic na płytce DVD-RW i sprawdzic na telewizorze. Kiedys w ten sposób testowałem kilka encoderów ( ProCoder, CCE, Mainconcept i TMPGenc) pod kątem końcowej jakości. Zauważyłem, że jeden spośród nich ( już nie pamietam, który) wymagał odwrócenia kolejności półpól, żeby usunąć drgania obrazu na telewizorze.

Pozdrawiam myślących

Janusz B.


wtorek, 21 grudnia 2004, 23:57
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 6 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL