Teraz jest piątek, 17 sierpnia 2018, 04:20




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 
 Stały i zmienny 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 16 listopada 2003, 18:21
Posty: 445
Post Stały i zmienny
Witam,

w programie jakiego używam do autoringu jest możliwość ustalenia stałego lub zmiennego bitrate. Co oznacza zmienny - w jakich sytuacjach powiniennem go używać. Czy jest duża różnica w jakości filmu ?

Dodatm tylko że bitrate zmienny mogę ustawić na trzech poziomach -najwyższy, średni i niski ???
Program to Architect 2.0

Pozdrawiam


niedziela, 26 grudnia 2004, 13:59
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 8 stycznia 2004, 23:02
Posty: 611
Lokalizacja: Warszawa
Post 
Bitrate stały to CBR ,inaczej mówiąc cały materiał jest kodowany ze stała wartością przeliczania, jest to dobry sposób jeśli film nie jest zbyt długi i zmieść się na jednej płytce dvd.
Natomiast bitrate zmienny toVBR , inaczej mówiąc cały materiał jest kodowany z zmienną wartością zależnie od dynamiki scen użytych w filmie. Jest to moim zdaniem najlepsze rozwiązanie.


niedziela, 26 grudnia 2004, 14:58
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 16 listopada 2003, 18:21
Posty: 445
Post 
Dzięki wielkie za odpowiedź.

Czy możesz podać wartości na jakich pracujesz tzn: najwyższy, średni i niski bitrate


niedziela, 26 grudnia 2004, 15:51
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 8 stycznia 2004, 23:02
Posty: 611
Lokalizacja: Warszawa
Post 
Wszystko zależy jak długi będzie film, ale dla dwugodzinnego filmu ja przybieram wartości: max-6500, mnim-4800, średnio-5100 ,ale wartość średnia czasami jest ustalana automatycznie zależnie od programu.
Audio-224kb/s
Te ustawienia stosuje w ProCoderze.

Pozdrawiam


niedziela, 26 grudnia 2004, 22:35
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3412
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post 
Co ty za archaicznego Procodera masz, że musisz męczyć sie z ręcznym wprowadzaniem bitrate?
Dzisiejsze programy nie tylko do pracy z video, prócz nowych narzędzi tworzone są z coraz to wygodniejszym środowiskiem pracy niemal każdy poczciwy kompresor, a jest nim z pewnością Procoder automatycznie dzisiaj ustala wartości nawet dla VBR, potrafiła to już wersja o nazwie "Express" tego programu, a praca z wersją Procoder 2 to dosłownie zabawa :) Warto dodać, co naprawdę cieszy, że wielkość pliku wynikowego niemal zawsze jest dość precyzyjnie osiągana przez program niezależnie od jego stopnia "trudności scen", gdzie jak wiadomo przy VBR manualne wyliczenie bitrate, rzadko tworzyło nam plik o zadawalającej wielkości.
Polecam Ci Sreg instalację dowolnego kompresora, który zwolni cię od kalkulacji trenowania metodami prób i błędów tak, czy tak, a zrobi wszystko za ciebie i uwierz mi zdecydowanie rezultat będzie lepszy.


poniedziałek, 27 grudnia 2004, 10:44
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 16 listopada 2003, 18:21
Posty: 445
Post 
Dziękuję za informację.

Chciałbym jeszcze uszczegółowić moje pytanie.
Używam do autoringu Architekta 2.0, plik z materiałem mpg przygotowuje w Sony Vegas 5.0 - tak jak pisze Darek odbywa się to automatycznie- opcja wyjściowa wybrana w programie to DVD PAL - przy zmiennym bitrate. Powstaje plik, który po przeniesieniu do Architekta waży średnio o 1 gb więcej. Stąd też moje pytanie o zmienny i stały. Myślałem że automatyczny wybór parametrów był źle ustawiony.

Czy inne programy też powiększają pliki wynikowe ?
A może powinienem separować dzięk i obraz ?

Pozdrawiam


poniedziałek, 27 grudnia 2004, 12:51
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3412
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post 
Wracając do Procodra, ten tak dobiera bitrate by optymalnie wypełnić krążek pozostawiając stosowne miejsce na menu itp, a program do authoringu jeśli plik jest zgodny ze standardem DVD nie powninien go już przerabiać ponownie i co za tym idzie zmieniać jego wielkości.
P.G.


poniedziałek, 27 grudnia 2004, 13:43
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL