Teraz jest wtorek, 21 sierpnia 2018, 10:48




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 
 a propo przeplotu 
Autor Wiadomość
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: poniedziałek, 22 listopada 2004, 17:29
Posty: 65
Lokalizacja: Suwałki
Post a propo przeplotu
niektórzy mówią , że przeplot na monitorze to rzecz normalna aby obraz na TV był ok . Pytanie jest następujące. Dlaczego takiego przeplotu nie widać przy odtwarzaniu filmu z DVD z pierwszej lepszej gazety a obraz nawet przy dynamicznych scenach jest płynny? Jakie zastosować zatem ustawienia np. w Procoderze 2 aby móc osiągnoć taką jakość.


poniedziałek, 27 grudnia 2004, 16:14
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 9 lipca 2004, 16:18
Posty: 992
Post 
Bo film jest odtwarzany w jakimś PowerDVD czy czymś podobnym, a one automatycznie usuwają przeplot


poniedziałek, 27 grudnia 2004, 16:38
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: poniedziałek, 22 listopada 2004, 17:29
Posty: 65
Lokalizacja: Suwałki
Post 
zawsze odtwarzam Powerem DVD ale plik z PROCODERA 2 ma przeplot a z gazety go nie ma


poniedziałek, 27 grudnia 2004, 18:03
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 9 lipca 2004, 16:18
Posty: 992
Post 
Ten z gazety też musi mieć. Uruchom sobie jakiegoś voba w media playerze, to go zobaczysz. W power dvd w zaawansowanych ustawieniach obrazu można włączyć na stałe tryb bob, który powoduje usuwanie przeplotu z każdego pliku.


poniedziałek, 27 grudnia 2004, 19:14
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3233
Post 
ten z gazety przeplotu nie ma bo filmow nie kreci sie z przeplotem...


poniedziałek, 27 grudnia 2004, 22:09
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 15 września 2003, 12:38
Posty: 541
Post 
Otóż to, taśma filmowa nie ma przeplotu ;-) Oczywiście na potrzeby TV, które wymagają przeplotu obraz ma go wprowadzony sztucznie, ale pomiędzy półobrazami nie ma przesunięcia czasowego.

Pozdrawiam
Ulv

_________________
"It has secret program of ultimate destruction. All SONYs do." - Largo
"I won't drink your blood because I like you" - Arcueid Brunestud


środa, 5 stycznia 2005, 21:31
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: poniedziałek, 10 stycznia 2005, 01:29
Posty: 2
Post 
Czy zatem aby moje (przyszłe) filmy wyglądały tak jak te profesjonalne z gazet to powinienem nagrywać dvd (mpeg-2) bez przeplotu ? Jaki program umożliwia mi coś takiego lub zrobienie takiego przeplotu bez przesunięć na czasowych ?

Pozdrawiam !


poniedziałek, 10 stycznia 2005, 01:49
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 15 września 2003, 12:38
Posty: 541
Post 
Musisz usunąć przeplot. Świetne rezultaty daje smart deinterlace będący pluginem do Virtual Duba. Jeszcze lepszym rozwiazaniem jest kręcenie w frame mode, ale taką opcje mają kamery z wyżeszej półki (Pana mx500, gs400, dvc30, dvx100 Canony xm1, xm2, xl1s, xl2 Sony vx2100).

Pozdrawiam
Ulv

_________________
"It has secret program of ultimate destruction. All SONYs do." - Largo
"I won't drink your blood because I like you" - Arcueid Brunestud


poniedziałek, 10 stycznia 2005, 03:24
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: poniedziałek, 22 listopada 2004, 17:29
Posty: 65
Lokalizacja: Suwałki
Post 
Otóż moi drodzy. Doszedłem do tego sam . Teraz mogę nagrać DVD wysokiej jakości z płynnym obrazem nawet przy dynamicznych scenach. Wystarczy przy exporcie ustawić odpowiednio przeplot na Upper field first lub na te drugie ustawienie nie pamiętam jak się pisze L......m field first.
Zależy to od zapisu w kamerze trzeba po prostu poeksperymentować. Ale przeważnie to Upper............. . Tak wyeksportowany ( z takim ustawieniem) plik czy to z Procodera czy z AP należy odtważać w Powerze DVD. Jest super.


poniedziałek, 10 stycznia 2005, 09:23
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Re: a propo przeplotu
Wszystko ładnie, tylko jaki to wpływ będzie miało na obraz w TV???? Większość ludzi ogląda DVD na stacjonarnych odtwarzaczach.


poniedziałek, 10 stycznia 2005, 10:47
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: poniedziałek, 22 listopada 2004, 17:29
Posty: 65
Lokalizacja: Suwałki
Post 
nie stwiedziłem żadnej różnicy w obrazie na TV czy to z przeplotem czy bez na monitorze owszem . Tak samo jak te płyty z gazet. Które nie mają przeplotu.


czwartek, 13 stycznia 2005, 14:58
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
gdzie wy macie smart deinterlace będący pluginem do Virtual Duba?????
przejzalem calego VD i ni ma!!!


niedziela, 24 kwietnia 2005, 21:48
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Filmy "z gazet":) w (99%) nie maja przeplotu, a jedynie są kodowane z flaga interlaced ( a raczej z zniezaznaczona progresive). Robi tak wiekszosc studiów authoringowych. Jest to jednak czesto powodem problemow z odtwarzniem na tanich playerach dvd.

Smart deinterlace mozesz uzyc sciagajac odpowiedni plugin do Avisynth i napisac odpowiedni skrypt avs. Wszytko jest w instrukcji.


sobota, 11 czerwca 2005, 01:00
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL