Teraz jest czwartek, 16 sierpnia 2018, 03:11




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
 zewnętrzyny dysk firewire? 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post zewnętrzyny dysk firewire?
Może ktoś mi doradzi co kupić.
Od kiedy urodził mi się synek potrzebuję co jakiś czas zrzucić z kamery cyfrowej filmik i nagrać na DVD (nic profesjonalnego). Ponieważ zajmuje to dużo czasu i miejsca na dysku potrzebuję kupić zewn. dysk firewire.
1. Czy jeżeli kupię go z obudową która posiada 2 porty firewire to bedę mógł podłączyć bezpośrednio do niego kamerę i do 2giego portu notebooka i zapisywać na nim film?
2. Czy warto kupić obudowę na dyski 2,5" (wygoda w transporcie i nie potrzeba zewn zasilacza), czy na dyski 3,5" (tańsze dyski i chyba szybsze)?
Mam notebooka z portem usb1.1 i 1firewire, P4 1,7GHz 256M RAMu z nagrywarką DVD, WinXP Home.
z góry dziękuję za jakiekolwiek porady


czwartek, 30 grudnia 2004, 15:47
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
No właśnie, na pytanie gościa nikt nie odpowiedział, to ja je ponawiam.


niedziela, 9 stycznia 2005, 01:04
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Ave,

poniewaz nikt do tej pory nie odpowiedzial to ja odpowiem :roll:

Jesli kupisz obudowe !394 to zawsze bedzie miala 2 porty bo specyfikacja dopuszcza uklad gwiazdzisty i szeregowy! (co niestety nie jest dopuszczalne w USB - tam nowe porty mozesz uzyskac tylko podlanczajac haba z nastepnymi portami)

Ja osobiscie podlanczalem w jeden szereg nagrywarke DVD; dysk HDD i urzadzenie do przechwytywania (nie robilem prob z podlaczeniem kamery i nie zrzucalem nigdy nagrywanego materialu na przenosny HDD tylko na stacjonarne dyski) ale wszystko pracowalo ok !!!

Co do obudow (a przezucilem ich pare ale nigdy nie mialem 2,5 calowej tylko 3,4 lub 5,25) udalo mi sie ugotowac pare dyskow (przegzac je i zaczely sie pojawiac bad sectory - co prawda nie wiem jak jest w obudowac firmowych tz takich w ktorych firmy produkujace dyski je sprzedaja)
U mnie skonczylo sie na tym ze do obudowy 3,5 calowej wsadzilem dysk 40G ale ten cieni bodajrze 0,5 cala grubossci a jak potrzebuje przeniesc/przechowac wieksza ilosc danych to do obudowy 5,25 cala wsadzilem 300G(3,5 calowa) a z przodu zainstalowalem dodatkowy wentylator taki jak stosuje sie w stacjonarnych obudowach do miejsc/pulek 5,25 cala.

I teraz nie mam problemu z przenoszeniem/przechowywaniem danych


Żelazny


niedziela, 20 marca 2005, 03:24
Bywalec
Bywalec

Dołączył: poniedziałek, 28 lutego 2005, 23:40
Posty: 18
Post 
Dobra lektura apropos zewnętrznych dysków.
http://www.tomshardware.pl/storage/20050308/index.html


niedziela, 20 marca 2005, 04:30
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: niedziela, 23 lutego 2003, 19:22
Posty: 10
Post 
Używam do laptopa obudowy 5,25 cala. Posiada oczywiście 2 łącza FW. Jednym łączę ją z laptopem, a do drugiego podłączam kamerę. Dysków używam 3,5 cala. Jest to rozwiązanie stosunkowo tanie i w moim przypadku bardzo dobrze się sprawdza. Wydaje mi się jednak, że masz za mało RAMu. Ja mam 512, a 256 to chyba trochę mało. Życzę miłej zabawy. Pozdrawiam.


niedziela, 20 marca 2005, 10:30
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 6 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL