Teraz jest niedziela, 19 sierpnia 2018, 16:17




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 
 UDMF3 a ponowna kompresja 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post UDMF3 a ponowna kompresja
Witam! Ostatnio bawię się trochę programem ulead dvd movie factory 3. Zrzuciłem materiał z dvd do pliku mpg z dźwiękiem ac3, załadowałem plik do udmf3 i chciałem utworzyć menu. Program zdaje się, że chce mój przygotowany plik na format dvd jeszcze raz kompresować po swojemu, a przecież mój mpg ma odpowiednie parametry. Czy da się wyłączyć kompresję w udmf3 tak, aby mój plik nie był ponownie kompresowany? Jeśli tak to to gdzie jest ta opcja?


środa, 5 stycznia 2005, 09:11
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: poniedziałek, 8 lipca 2002, 16:05
Posty: 125
Lokalizacja: Wrocław
Post 
Nawet pierwszej strony tego watku nie chcialo ci sie przeszuka, kilka postow nizej ja mialem ten sam problem.
http://forum.swiatobrazu.pl/dv/viewtopic.php?t=10797
Niestety nie wiem, czy udmf lyka dzwiek w ac3, moze tylko dzwiek chce przekompresowac? A co program wypisuje na ekaranie?


środa, 5 stycznia 2005, 18:43
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Co do Twoich postów niżej to je czytałem, jednak nic z nich nie wywnioskowałem. Mój problem polega na tym, że nie wiem jakie opcje mam w UDMF3 odznaczyć, aby tylko stworzyć menu, a nie poddawać pliku mpg kompresji. Odznaczam opcję "do not convert compliant mpeg files", ale wtedy plik mpg z dźwiękiem ac3, który zajmuje na dysku 3,09 giga po załadowaniu do UDMF3 i odhaczeniu opcji zajmuje na pasku stanu programu 5,61.Dlatego myślę, że program chce go jeszcze raz kompresować. Co do ac3, to UDMF3 obsługuje ten format.


środa, 5 stycznia 2005, 20:58
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
To że pokazuje 5 z groszami nic nie znaczy ,przeprowadź tą konwersję i zobaczysz co się dzieje.


środa, 5 stycznia 2005, 21:14
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: poniedziałek, 8 lipca 2002, 16:05
Posty: 125
Lokalizacja: Wrocław
Post 
Program pokazuje calkowita wielkosc "plyty" zebys wiedzial ile zajmie mterial gdybys chcial go kompresowac w tym programie w zadanej jakosci. Jezeli masz juz gotowy plik mpeg-2 to sie tym nie przejmuj, zaznaczenie tej opcji o ktroej mowisz powoduje ze program nagra plyte bez powtornego konpresowania.


środa, 5 stycznia 2005, 21:33
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Jednak tak nie jest. Mam zaznaczoną tę opcję i kiedy już mam nagrywać wyskakuje mi komunikat, że za mało miejsca na cd. Nie wiem kompletnie o co tu chodzi. W tmpgen author wszystko ok. Widzi taką pojemność pliku jaka jest naprawdę. Robiłbym menu w tmpgen author, jednak nie doszukałem się w nim opcji dodania podkładu muzycznego pod menu. Apropos-może ktoś wie jak w tmpgenc author dvd dodać podkład muzyczny do menu?


środa, 5 stycznia 2005, 22:38
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: poniedziałek, 8 lipca 2002, 16:05
Posty: 125
Lokalizacja: Wrocław
Post 
Zmniejsz jakosc kompresji w "poject settings" (to ta zebatka na dole) na taka, aby wszystko sie miescilo i juz.


środa, 5 stycznia 2005, 22:46
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Wiem, że się wtedy zmniejszy. Już tak próbowałem, ale czy wtedy nie zacznie program i go kompresować ponownie??


środa, 5 stycznia 2005, 23:14
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
CO CI SZKODZI SPRÓBOWAĆ, NAPISZ JAKI EFEKT.


czwartek, 6 stycznia 2005, 00:26
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Spróbowałem. Kiedy mam odhaczoną opcję, o której mowa - wtedy wielkość pliku zmienia się tylko wtedy, gdy zmieniam parametry dźwięku w opcjach. Trochę się plik zmniejsza. Jednak żadna inna opcja już nie wpływa na wielkość nagranego materiału, ale plik jest i tak zaduży. Jak nie mam odhaczonej opcji, owszem plik da się zmniejszyć, ale wtedy program chce go kompresować. Już mnie to wkurza. Bawię się teraz tmpgenc dvd author wersja 1,5, jednak nie mogę dodać w niej modkładu muzycznego do menu, czy w wersji 1,6 jest taka możliwość?


czwartek, 6 stycznia 2005, 10:53
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Gorus, cos namieszales, u mnie wszystkie pliki mpeg-2 w sumie zajely ponad 4GB, a jeszcze dodalem galerie fotek i wszystko sie zmiescilo. Moze jest tak jak mowilem, ze problem lezy w tym, iz program nie rozpoznaje dzwieku i chce go jeszcze raz kompresowac? Ale wtedy tez chyba nie zajmowaloby to tyle GB? Sproboj dac w pliku mpeg-2 normalna kompresje stereo (w programie, w ktorym przygotowujesz plik mpeg-2) i zobaczyc czy wtedy sie uda. Jak nie, to cos jest nie tak z twoim kompem/programem.


czwartek, 6 stycznia 2005, 12:54
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Chyba raczej tak, coś nie tak z kompem. Czeka mnie przeinstalowanie systemu. Jednak bawiłem się ostatnio w tmpgenc dvd author. Też można stworzyć fajne menu (dla mnie wystarczające). Jednak jednej dosyć istotnej opcji nie mogłem tam odnaleść, mianowicie, czy można tym programem dodać podkład muzyczny do menu, tak jak w np. w ulead dvd movie factory? Jeśli tak to gdzie jest ta opcja?


czwartek, 6 stycznia 2005, 20:19
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL