Teraz jest czwartek, 16 sierpnia 2018, 03:10




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 
 Pomocy kompresja do mpeg 2 cos nie tak pomocy 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 2 lutego 2005, 23:40
Posty: 1159
Post Pomocy kompresja do mpeg 2 cos nie tak pomocy
Witam jezeli jest to mozliwe to prosze o pomoc jakiąs porade a mianowicie
mam kamerke cyfrowa sonego 1ccd obraz nagrany i ogladany na ekranie tv jest super
problem pojawia sie przy kompresji traci na jakosci
moze napisze co robie zeby ułatwic zadanie wiec tak
1. zgrywam przez fire materiał na dysk w programi adobe premier 6,5
2. obrabiam filmek i zrzucam do mpeg 2 z max ustawieniami dla najlepszej jakosci
3 w ulead dvd nagrywam płytke
i to wszystko
ogladajac płytke na tv obraz jest o wiele gorszy niz na nagranej kasecie a
na kompie ogladajac to jest juz tragedia.
moze mi ktos pomoze co zrobic co zmienic na lepsze oczywiscie oprócz kamery bo na inna mnie nie stac a czytajac inne posty widze ze mozna cosik zrobic
moze jest cos z koderem
prosze o pomoc i rade z góry dziekuje
Tomek


środa, 2 lutego 2005, 23:50
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 3 marca 2003, 03:17
Posty: 941
Lokalizacja: Gorlice / Londyn
Post 
1.
Cytuj:
zrzucam do mpeg 2 z max ustawieniami dla najlepszej jakosci

tu możesz coś chrzanić - napisz jakiego Encodera używasz i z jakimi ustawieniami ...

albo

2.
Cytuj:
w ulead dvd nagrywam płytke

być może masz tak ustawionego ulead'a że nie chapie ci tego co zrobłeś i ponownie kompresuje obraz przed samym wypaleniem...

PS. Opisz jak to dokładnie wygląda po wypaleniu na TV ...


czwartek, 3 lutego 2005, 16:48
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Adobe MPEG encoder
ustawienia domyslne:

DVD PAL 4*3 high bitrate
video bitrate: 6000
encoder quality: 21

W ulead nic nie kompresuje odrazu nagrywa płytke

Moze cos innego trzeba zmienic w adobe w ustawieniu encodera bazuje na domyslnych ustawieniach


czwartek, 3 lutego 2005, 17:48
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 2 lutego 2005, 23:40
Posty: 1159
Post 
sory zapomniełem sie zalogowac
oto dane jezeli cos wiecej napisac to prosze napisac co
Adobe MPEG encoder
ustawienia domyslne:

DVD PAL 4*3 high bitrate
video bitrate: 6000
encoder quality: 21

W ulead nic nie kompresuje odrazu nagrywa płytke

Moze cos innego trzeba zmienic w adobe w ustawieniu encodera bazuje na domyslnych ustawieniach


czwartek, 3 lutego 2005, 17:51
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Witam. Ja również miałem podobny problem.Wyglądało na to że był zły przeplot i kompresja.Zmiany ustawień nic nie dawały.
KIlku kumpli po fachu nad tym siedziało i stwierdziliśmy że ADOBE gryzie się z ULEADEM. Stwierdzenie okazało sie trafne.Zrezygnowałem z ULEADA na rzecz PINNACLE. Od tej pory skończyły się problemy z wieszaniem,przeplotem,kompresją.
Zmień program bo to chyba najprostsze rozwiązanie.
Pozdrawiam.
Krzysztof.


czwartek, 3 lutego 2005, 19:31
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 2 lutego 2005, 23:40
Posty: 1159
Post 
dzieki za info
czyli rozumiem ze z adobe encoderem jest ok
zmienic ulead na pinacle tylko jezeli mozesz to napisz na jaki rozumiem ze jest to pogram do nagrywania płytek
pozdr wszytkich


czwartek, 3 lutego 2005, 21:04
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 2 lutego 2005, 23:40
Posty: 1159
Post 
Dla kolegi jeesoo odpowiadam jaka jest jakosc na TV wiec obraz wygląda jakby był skompresowany jakims divixem jakość jest gorsza niż ogladane filmy rozdzielczości na 640*480 pojawia sie mozajka


czwartek, 3 lutego 2005, 21:20
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 3 marca 2003, 03:17
Posty: 941
Lokalizacja: Gorlice / Londyn
Post 
Adobe Encoder to nic innego jak stara wersja Mainconcepta. Nie oferuje ona rewelacyjnej jakości. Spróbuj uzyć nowej wersji (ostatnio jak się tym interesowałem to najnowsza była chyba 1.4.2) albo encodera innej firmu (Ligos LSX Encoder, Canopus Procoder, czy nawet CinemaCraft Encoder).

Cytuj:
stwierdziliśmy że ADOBE gryzie się z ULEADEM

Yo mnie nie przekonuje - dopatrywałbym się złej kofiguracji pierwszego lub drugiego (albo obu na raz).

Pozdrawiam


czwartek, 3 lutego 2005, 21:36
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: sobota, 12 lutego 2005, 15:30
Posty: 31
Post 
cytat
"DVD PAL 4*3 high bitrate
video bitrate: 6000
encoder quality: 21"
Z tego co napisałeś używasz standardowych ustawień eksportu do MPEG2. To co wkleiłem z twojego cytatu "video bitrate: 6000" jest wartością średnią. Używasz zmiennej kompresji gdzie masz wartości "bitrate" zarówno dla minimum, max i wartości średniej. Przy standardowym ustawieniu wartość minmum jest na "0" (zero) bitrate. Musisz zmienić minimum na inną wartość np. 4000.
Pozdrawiam Marek 2


wtorek, 22 lutego 2005, 11:05
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 22 września 2004, 10:57
Posty: 513
Lokalizacja: Katowice
Post 
Witam.
Gość napisał :
Cytuj:
KIlku kumpli po fachu nad tym siedziało i stwierdziliśmy że ADOBE gryzie się z ULEADEM. Stwierdzenie okazało sie trafne.Zrezygnowałem z ULEADA na rzecz PINNACLE. Od tej pory skończyły się problemy z wieszaniem,przeplotem,kompresją.
Zmień program bo to chyba najprostsze rozwiązanie.

Przepraszam a co ma do tego zmiana oprogramowania z Ulead na Pinnacle oprócz "gryzienia się " Adobe z Uleadem a nie z Pinnacle.
Przecież to nie świadczy o tym, że oprogramowanie Ulead ma problemy z wieszaniem, przeplotem i kompresją.
Po liczbie postów dotyczących problemów z oprogramowaniem Pinnacla śmiem twierdzić, że sytuacja jest wręcz odwrotna.

Do Kolegi Kamitomi : A dlaczego tak sobie utrudniać życie przecież nawet Ulead Video Studio 8 zrobi te wszystkie czynności w jednym programie (zgranie, obróbka, rendering i wypalenie płytki DVD) chyba że posiadasz wersję UVS DVD SE. Pełna wersja UVS 8 to wydatek około 300 PLN i napewno to się opłaca.
Pozdrawiam.

_________________
Komputer służy do tego aby ułatwić ci pracę, której bez niego w ogóle byś nie miał.


wtorek, 22 lutego 2005, 11:41
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 6 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL