Teraz jest środa, 15 sierpnia 2018, 02:02




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Czy jest taka możliwość? 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: środa, 10 marca 2004, 12:47
Posty: 55
Post Czy jest taka możliwość?
Witam,
mam mały problemik:

Zgrałem z film VHS (1,5 godz) do kompa, za pomocą powszechnie dostepnego grabbera, w formacie mpeg 2 pelny PAL. Zajmuje on na dysku 6GB i tu pytania:

1) jak to zrobić,zeby ten material zmescil sie na standardowej plycie DVD 4,7GB?

2)Jakiego programu użyć? Probowalem w TMPGEnc DVD Author, ale wynik w Vob byl tez 6GB :roll: :?:


sobota, 19 lutego 2005, 12:11
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 21 sierpnia 2003, 20:17
Posty: 498
Lokalizacja: Katowice
Post 
Hm... Ja nie zgrywałbym bezpośrednio do mpeg-2. Ale skoro już to zrobiłeś to jedyne co ci pozostaje to podzielić plik na dwie części i nagrać DVD na dwóch płytach. Być może dałoby się zrobić rekompresję w celu zmniejszenia objętości pliku, ale ja nigdy tego nie robiłem i nie wiem jakim narzędziem, a i wyniki takiej operacji będą marne. Najlepsze rozwiązanie to zgrywać z VHS do MJPEG i później kompresować do MPEG-2 np. w Procoderze albo CCE - w dwóch przebiegach. Ja bym ci polecił zrobić z tego VHS VCD. Godzinę zmieścisz na 1 CD.
Pozdro


sobota, 19 lutego 2005, 12:38
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 30 października 2003, 10:13
Posty: 764
Post 
tak więc ma standardowym dvd 4,7 GB w systemie dziesiętnym mieści sie ok4,38 GB komuterowego

czyli aby zmieścic 1,5 h jakis kalkulator pokaże jakie parametry ustawić
http://dvd-hq.info/Calculator.html#Calculator

a jak masz juz obraz płyty na dysku
potraktować ja shrinkiem
i on zmniejszy tak ,ze spoko na 1 dvd-5 wejdzie


sobota, 19 lutego 2005, 13:03
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 23 marca 2003, 20:25
Posty: 1600
Lokalizacja: Tarnów
Post re...
Najprościej byłoby użyć programu ProCoder Expres lub ProCoder 2.0 canopusa. Wystarczy zaimportować istniejący plik, zmienić "bitrate" i ponownie wyeksportować na dowolny format, np. MPEG2
http://www.canopus.us/US/products/proco ... xpress.asp
Pozdrówka.


sobota, 19 lutego 2005, 19:47
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 3 marca 2003, 03:17
Posty: 941
Lokalizacja: Gorlice / Londyn
Post 
... ja z kolei jako alternatywę dla procodera proponuję ci Cinema Craft Encoder - w powiedzmy 5 czy 6 przebiegach otrzymasz napewno lepiej zoptymalizowany jakościowo plik wynikowy niż w 2-pass vbr w procoderze ...


sobota, 19 lutego 2005, 21:13
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: środa, 10 marca 2004, 12:47
Posty: 55
Post 
dzieki za informację, zrobiłem tak :

1) w/w plik wideo z rozszerzeniem MPG (6,1GB) przepuściłem przez Mainconcept MPEG Encoder i wynikiem był plik z rozserzeniem mpg (4,3GB), a później TMPGEnc DVD Author i mam film na DVD - czy ten proces jest poprawny? Czy jest roznica miedzy rozszerzeniami: MPG, a mpg? :?

2) proszę mi wyjsnić znaczenie słów ..." zrobić cos w 5 lub 6 przebiegach w CCE SP..."???

3) ogladalem moją prace na kinie domowym i w zasadzie do godz. filmu bylo ok, potem obraz byl coraz gorszy, zwłaszcza jak obiekty byly w ruchu (obraz wyglada jaby z rozwarstwial na paski i piksele)

Moze byc to zwiazane, że po godzinie capturingu procesor juz niewydalał ?
i trzeba ok godzinne pliki zrzucać i po kazdym reset kompa? :?: :?: :?:


niedziela, 20 lutego 2005, 12:40
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 21 sierpnia 2003, 20:17
Posty: 498
Lokalizacja: Katowice
Post 
ad1. Nie ma różnicy;
ad2. CCE to program Cinema Craft Encoder (bardzo dobry koder MPEG-2). Zrobić coś w 5, 6 przebiegach oznacza kompresję wieloprzebiegową, która daje znacznie lepsze wyniki niż jednoprzebiegowa i znacznie lepsze niż kompresja w locie do MPEG-2;
ad3. Moim zdaniem to wynik rekompresji.

"Moze byc to zwiazane, że po godzinie capturingu procesor juz niewydalał ?
i trzeba ok godzinne pliki zrzucać i po kazdym reset kompa? "

A jak było na wyściowym pliku, przed rekompresją?


niedziela, 20 lutego 2005, 13:36
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: środa, 10 marca 2004, 12:47
Posty: 55
Post 
ostatnia odp. nie rozwiała moich watpliwośc:
5 lub 6 przebiegów, czyli co? ten sam plik wideo poddaje sie pięciokrotnej kompresji? Mogę liczyc na szczegółowe opisanie tego procesu?

WIDEO ---> KONWERTER ----> (do jakiego pliku najlepiej zrzucać, zeby uzyskac obraz nie gorszy niz material źródłowy?) ----> (co dalej z tym plikiem?) ----> ( w tym miejscu pewnie bedzie Authuring DVD) ---> NAGRYWARKA DVD

CZY MOJ TOK MYSLENIA JEST POPRAWNY :? :?:

SORRKI ŻE TAK MĘCZE WAS, ALE STARAM SIE ZROZUMIEĆ ISTOTE TEGO PROCESU? :wink:


niedziela, 20 lutego 2005, 13:59
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 21 sierpnia 2003, 20:17
Posty: 498
Lokalizacja: Katowice
Post 
Kompresję materiału video można przeprowadzić na kilka sposobów. Najprostsze jest jednoprzebiegowe zakodowanie filmu z zadanym stałym bitrate'em. Parametr ten określa przepływność danych zarezerwowaną na sekundę filmu - a tym samym ma ogromny wpływ na jego jakość. Upraszczając, można powiedzieć, że określa on tym samym stopień kompresji. Wartość przepływności ma także wpływ na wielkość pliku wynikowego. Dlatego kompresja w locie do docelowego formatu podczas capturingu jest najgorszym rozwiązaniem jeżeli chodzi o jakość obrazu.
Po zastosowaniu jednoprzebiegowego kodowania ze stałą przepływnością (CBR - Constant BitRate) może się zdarzyć, że w przypadku dynamicznych scen (pościgi, walki itp.) pojawiać się będą duże uproszczenia obrazu (widoczne makrobloki). Po prostu ustalona na sztywno wartość bitrate'u będzie niewystarczająca dla zakodowania takich fragmentów filmu. Dlatego przy kompresji z wykorzystaniem algorytmów MPEG-1 i MPEG-2 możemy posłużyć się jednoprzebiegową konwersją ze zmiennym bitrate'em (VBR - Variable Bit-Rate). W takiej sytuacji koder dynamicznie przeszukuje materiał wideo tak, aby statycznym scenom przypisać mniej danych, a więcej informacji wykorzystać do zakodowania akcji. Przeważnie jednak średni bitrate będzie zgodny ze specyfikacją formatu.
W przypadku wszystkich kodeków formatu MPEG-4 (z wyjątkiem 3vix D4 4.0.4) mamy również możliwość kodowania jednoprzebiegowego. W tym trybie algorytmy będą działały dynamicznie, dobierając bitrate (tryb VBR). Istnieje jednak jeszcze lepszy sposób na uzyskanie optymalnie dobranej przepływności danych - tak zwane kodowanie wieloprzebiegowe. Dzięki jego zastosowaniu można bardzo dokładnie ustalić najlepszy bitrate dla filmu przy zadanym ograniczeniu, jakim jest np. pojemność krążka CD-R. W praktyce wystarczają dwa przejścia algorytmu: w pierwszym analizowany jest cały materiał wideo i tworzone są specjalne statystyki. Zawierają one informację o tym, jaki współczynnik bitrate powinien zostać przyporządkowany poszczególnym fragmentom filmu. Podczas powtórnej obróbki obrazu kodek uśrednia te statystyki dla całego obrazu, uwzględniając przyjęte ograniczenia.
Uff ...

Co do drugiego pytania:
Są dwie szkoły w tym temacie. Jedni twierdzą, że ze wględu na to, że
VHS jest dość niskiej jakości, nie ma sensu przechwytywanie takiego filmu w wysokiej rozdzielczości. Biorąc to pod uwagę, możemy w praktyce ograniczyć wielkość ekranu do 352x288 pikseli i zakodować cały materiał, używając popularnego algorytmu MPEG-1. Otrzymany plik umożliwi nam przygotowanie płyty VCD. W tym przypadku odpadnie również kwestia usuwania przeplotu.
Ja jestem zwolenikiem szkoły, gdzie każdy materiał - niezależnie z jakiego źródła pochodzi, należy przechwytywać w pełnym PAL czyli w rozdzielczości 768x576 i w przypadku źródeł analogowych używając najlepiej mało stratnego kompresora MJPEG lub podobnego (HuffYUV), z jak najmniejszym współczynnikiem kompresji na jaki możewmy sobie tylko pozwolić. Taki materiał idealnie nadaje się do edycji. Potem pozostaje kompresja MPEG-2, MPEG-1, Xvid, Divx ... Potem dopiero authoring DVD - w przypadku kompresji do MPEG-2. Jeżli materiał wynikowy ma być oglądany na komputerze konieczne będzie usunięcie przeplotu (to podczas kompresji video) - to jest temat rzeka - przestudiuj to forum oraz forum na http://www.divx.pl, ponieważ jest wiele możliwości i metod usuwania przeplotu - jest to szczegółowo wyjaśnione i opisane.

Uff...
Pozdro


niedziela, 20 lutego 2005, 15:14
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: środa, 10 marca 2004, 12:47
Posty: 55
Post 
dzieki kozi 8O , Twoj post wyjasnił mi teorie.

a czy to urządzenie jest Wam znane i co o nim myślicie (zakladajc,ze material z VHS nie bedzie pozniej obrabiany tylko orazu wypalany na DVD) :
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=42537220

pozdrawiam


niedziela, 20 lutego 2005, 16:35
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 21 sierpnia 2003, 20:17
Posty: 498
Lokalizacja: Katowice
Post 
Ja nigdy nie widziałem w akcji tego urządzenia, ale jeśli nie pozwala ono na zrzucanie do MJPEG to nie warte zakupu.


niedziela, 20 lutego 2005, 19:00
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: środa, 10 marca 2004, 12:47
Posty: 55
Post 
kozi
postarałem sie o MORGAN M-JPEG Codec V3,ale zeby go urzyć trzeba zrzucać materiał VHS do avi - no a wiadomo ile miejsca zajmie 1,5 filmu


niedziela, 20 lutego 2005, 20:51
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 3 marca 2003, 03:17
Posty: 941
Lokalizacja: Gorlice / Londyn
Post 
Cytuj:
no a wiadomo ile miejsca zajmie 1,5 filmu


:D o co chodzi ? :D


wtorek, 22 lutego 2005, 18:29
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: środa, 10 marca 2004, 12:47
Posty: 55
Post 
hehe sorrki, ale tak to jest jak człowiek za duzo siedzi przy kompie, a potem w jednym zdaniu chce przekazac 1000 myśli :lol: :oops:

ale do rzeczy; reasumując
najlepiej zrzucać z obraz z Widea do Avi, korzystając w czasie capturingu np. z pomocy codeka np. M-JPEG. 1,5 film zajmuje później ok 45Gb----> potem do mpeg za pomocą np: Canopus ProCoder lub Main Concept MPEG Encoder------>potem Authoring do DVD.

no i kicha, obraz ktory widze ogladając na stacjonarnym DVD jest gorszy niz źródłowy z VHS i momentami lekko przycina. :evil:

moze komp za słaby? (Celeron 2,4; 512RAM; Radeon 9550


wtorek, 22 lutego 2005, 19:13
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 21 sierpnia 2003, 20:17
Posty: 498
Lokalizacja: Katowice
Post 
45 GB na 1,5 godziny filmu.... pokombinuj trochę ze stopniem kompresji. Ja mam na 1 godzinę ok. 9 GB - co prawda mam sprzętowy koder MJPEG na DC10+ i jest tam możliwość płynngo ustawienia stopnia kompresji, ale u morgana też da się coś niecoś pokombinować.
Co do jakości obrazu na DVD .... hm ... Rzuć na edysk kawałek oryginału zrzuconego materiału i tego po kompresji - i podaj hasełko - zobaczymy co tam pokombinowałeś i co można z tym zrobić.
Pozdro


wtorek, 22 lutego 2005, 19:28
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL